Εκλογές 2023: Αυτός είναι ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός

Μέχρι τις δεύτερες

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Mισή ώρα διήρκησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που κατάφεραν να μπουν στην Βουλή, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Κυριάκος Βελόπουλος βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να καταλήξουν στη λύση της υπηρεσιακής κυβέρνηση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοχή, η οποία ως μοναδική αρμοδιότητα θα έχει τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Μετά λοιπόν την συνάντηση ανακοινώθηκε ο άνθρωπος που θα αναλάβει Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός μέχρι τις δεύτερες εκλογές.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τον Υπηρεσιακό Πρωθυπουργό

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί σήμερα στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, για να του αναθέσει, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές».

Ιωάννης Σαρμάς υπηρεσιακός Πρωθυπουργός
EUROKINISSI/ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς

Ο Ιωάννης Σαρμάς από το έτος 2019 και μετά, δηλαδή εδώ και 4 χρόνια, είναι πρόεδρος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου και σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι ένας μεταξύ των τριών πρόεδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων που μπορεί να διοριστεί υπηρεσιακός Πρωθυπουργός σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.

Ο κ. Σαρμάς είναι ο αρχαιότερος από τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων (Συμβούλιο της Επικρατείας, Άρειος Πάγος και Ελεγκτικό Συνέδριο), αν και σύμφωνα με το γράμμα του Συντάγματος, το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι το τρίτο κατά σειρά δικαστήριο από το οποίο μπορεί να διοριστεί υπερεσιακός Πρωθυπουργός. Ωστόσο, η σειρά αναφοράς των τριών δικαστηρίων στο Σύνταγμα δεν είναι δεσμευτική για την πρόεδρο της Δημοκρατίας και η επιλογή έγκειται στην κρίση της, αναφέρει μεταξύ άλλων το protothema.gr