Ιωάννινα: Θέλεις να τα δεις σε 48 ώρες;

Μαγευτικά τοπία! Απόλαυσέ τα στις διακοπές σου.

Ιωάννινα: Θέλεις να τα δεις σε 48 ώρες;

Ο τόπος που τα έχει όλα!

Πού άλλου θα βρείτε ένα ολοκληρωµένο προϊόν που να συνδυάζει µια ολοζώντανη, µοντέρνα πόλη, ειδυλλιακά χτισµένη δίπλα σε λίµνη, παραδοσιακά χωριά σε απόσταση αναπνοής –µιλάω για τα Ζαγοροχώρια–, το Μέτσοβο, έναν από τους πιο rustic ορεινούς οικισµούς µε τεράστια παράδοση στα 35΄, και τα άγριας οµορφιάς Τζουµέρκα που αναδεικνύονται στο the next best thing! Διαβάστε παρακάτω...

Ρεπορτάζ: Tίτη Βελοπούλου, Φώτο: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Κι όλα αυτά ένα βήµα από τους πλέον δηµοφιλείς καλοκαιρινούς προορισµούς του Ιονίου. Δεν υπάρχει αµφιβολία ότι είτε είστε από εκείνους που έχετε επισκεφθεί ξανά τo Noµό Ιωαννίνων, είτε είστε από τους first comers, πλέον µε τον καινούριο δρόµο, έχετε κάθε λόγο να βάλετε άµεσα στην ατζέντα σας µια απόδραση σε ένα από τα πιο «χαρισµατικά» µέρη της χώρας µας

Δείτε ακόμη: Τάσος Δούσης: 99+1 ταξιδιωτικά μυστικά για την Ελλάδα που ελάχιστοι γνωρίζουν! Δείτε τα πρώτοι πριν εξαφανιστούν… (Νο 6)

  1. ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ

    Photo: Γραφείο Τουριστικής Προβολής Δήμου Ιωαννίνων

    2. ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ

Η ιστορία της λίµνης (επιφάνειας 22,8 τ.χλµ), της δεύτερης παλαιότερης της Ευρώπης, ξεκινά πριν από 3.500 χρόνια… Στα χρόνια της σκλαβιάς ευλαβείς ασκητές και µοναχοί βρήκαν καταφύγιο στη γαλήνη του τόπου, ενώ το νησάκι της γνώρισε περίοδο ακµής τον 13ο αιώνα, όταν ιδρύθηκε το Δεσποτάτο της Ηπείρου και ανεγέρθηκαν συνολικά 6µονές καθιστώντας το προπύργιο του βυζαντινού µοναστικού βίου. Η παρακµή και η ερήµωσή του, ήρθε όταν ο Αλή Πασάς, καταπάτησε την περιουσία των µοναστηριών και επέβαλλε βαριά φορολογία στους κατοίκους. Με την πτώση του Αλή οι κάτοικοι επέστρεψαν και µέχρι σήµερα η Παµβώτιδα µαζί µε το νησί της θεωρείται το στολίδι της πόλης!

Δείτε ακόμη:Τάσος Δούσης: Σου έχω 4 σοβαρούς λόγους για να τα βροντήξεις όλα και να αρχίσεις να ταξιδεύεις!

Η παγωμένη λίμνη Παμβώτιδα

3. ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ

Είναι ένα από τα δύο κατοικηµένα νησιά λίµνης της Ελλάδος και, το µόνο στον κόσµο χωρίς… όνοµα! Για να φτάσετε επιβιβαστείτε στο καραβάκι που αναχωρεί από τον Μώλο και σε µόλις 6΄ θα βρεθείτε σε έναν κόσµο που µοιάζει να έχει ξεχαστεί από τον χρόνο. Μαγαζιά µε τοπικά προϊόντα, αλλά και ταβέρνες που σερβίρουν λιµνίσια ψάρια συνθέτουν το σκηνικό του!

Δείτε ακόμη:Τάσος Δούσης: Δεν μιλάω ξένες γλώσσες, μπορώ να ταξιδέψω μόνος μου; Εύκολα… και να 5 tips!

Αξίζει να επισκεφθείτε:

• το εξαιρετικό µουσείο του Αλή Πασά (Είσοδος €3, Τ. 26510 81791, museumalipasha.gr)

τα 7 βυζαντινά και µεταβυζαντινά µοναστήρια του που σχηµατίζουν µια µοναστική πολιτεία αιώνων, η τρίτη µεγαλύτερη στην Ελλάδα, µετά το Αγιον Ορος και τα Μετέωρα. Ειδικά τη µονή Φιλανθρωπινών που ξεχωρίζει η τοιχογραφία των 7 σοφών της Αρχαίας Ελλάδος, φαινόµενο σπάνιο για χριστιανική εκκλησία.

• την πλατεία Αλιέων για ουζάκι.

4. ΤΟ ΡΟΛΟΙ

Έχει χαρακηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο µνηµείο, αφού σε αυτό κρεµάστηκαν Έλληνες πατριώτες στις 15 Φεβρουαρίου του 1913 από τους Τούρκους, ενώ εδώ στις 21 Φεβρουαρίου 1944 υψώθηκε η γαλανόλευκη από µέλη της ΕΠΟΝ. Ο διάτρητος πυργίσκος του –µείγµα νεοκλασικού και ανατολίτικου ρυθµού– προσελκύει το ενδιαφέρον αφού αποτέλεσε παραγγελία του Οσµάν Πασά του Κούρδου (γενικού διευθυντή Ηπείρου & Αλβανίας).

5. MONH ΠΑΝΑΓΙΑΣ NTOYΡΑΧΑΝΗΣ

Στέκεται αγέρωχη σε µια γαλήνια τοποθεσία δίπλα στη λίµνη, κοντά στο χωριό Λογγάδες (απέχει 8 χλµ. από τα Ιωάννινα). Σύµφωνα µε τον θρύλο, χτίστηκε από τον Ντουραχάν Πασά της Θεσσαλίας, ο οποίος όταν έφτασε το 1434 µε το στράτευµά του εκεί βράδυ δεν πέρασε από την παγωµένη λίµνη, γεγονός που αποδόθηκε σε θαύµα.

Σήµερα θα συναντήσετε τον παπα-Θανάση o oποίος προσφέρει θεάρεστο έργο φιλοξενώντας δεκάδες ορφανά παιδάκια. (Τ. 26510 52247)

6. ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ KΟΙΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η πρωτεύουσα της Ηπείρου είναι και «πρωτεύουσα» του ρωµανιώτικου εβραϊσµού, κέντρο δηλαδή του ελληνόφωνου εβραϊκού κόσµου. Έκτοτε οι Εβραίοι κατοικούν συνεχώς στα Γιάννενα, διατηρώντας διαίτερα ήθη και έθιµα. Αρκετά παλιά εβραϊκά σπίτια διασώζονται σήµερα ως µνηµεία αρχιτεκτονικής κληρονοµιάς, όπως ο δυο οικίες Λεβή, οι οικίες Μορδ Ραφαήλ και Μωϋσή.

Η «Αρχαία Ιερά Συναγωγή των Ιωαννίνων», που χτίστηκε το 1826 µέσα στο Κάστρο, είναι ένα από τα µεγαλύτερα και παλαιότερα κτήρια!

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ευρύτερη περιοχή αποτελεί πόλο έλξης των Ισραηλινών, που ειδικά µε τις απευθείας πτήσεις από Τελ Αβίβ η προσέλευσή τους θα είναι ακόµα µεγαλύτερη!

7. ΚΥΡΑ ΦΡΟΣΥΝΗ: Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

Η πόλη των Ιωαννίνων συνδέεται στενά µε τον θρύλο της κυρά Φροσύνης και το θλιβερό της τέλος, στα παγωµένα νερά της λίµνης, µαζί µε άλλες 16 Γιαννιώτισσες, µετά από σχετική εντολή του Αλή Πασά.

Όσο κι αν οι εκδοχές για αυτή την τιµωρία… ποικίλλουν, η πραγµατική αιτία ήταν η σχέση που είχε ο µεγάλος γιος του Πασά, Μουχτάρ, µε την όµορφη Φροσύνη, η οποία ήταν παντρεµένη και είχε δύο παιδιά. Όταν η µυστική τους σχέση έφτασε στα αυτιά της συζύγου του Μουχτάρ, εκείνη παρακάλεσε τον πεθερό της για την παραδειγµατική τιµωρία της κοπέλας. Έτσι στις 11 Ιανουαρίου του 1801, βάρκες οδήγησαν 17 Γιαννιωτοπούλες καταµεσής της λίµνης και τις έπνιξαν στα νερά της!

8. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΤΕΧΝΙΑΣ

Λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο, εντός του κάστρου Ιωαννίνων και συγκεκριµένα στο δυτικό προµαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης

Η µακραίωνη παράδοση της αργυροχοΐας στα Γιάννενα αποκαλύπτεται στους επισκέπτες µέσα από οπτιακουστικές διαδραστικές διαδροµές που τους µυούν στα στάδια κάθε τεχνικής και διακόσµησης, µέχρι το τελικό αποτέλεσµα. Ανάµεσα στα εκθέµατα πολλά κοµψοτεχνήµατα από τον 18ο µέχρι τον 20ο αιώνα. Εισιτήριο €6 (µειωµένο €4 & €3). Καθηµερινά 10:00-16:00

9. ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΥΛΟΥ ΒΡΕΛΛΗ

Ένα µοναδικό στην Ελληνική επικράτεια µουσείο κέρινων οµοιωµάτων που βρίσκεται από το 1995 στο Μπιζάνι, µόλις 12 χλµ. από το κέντρο της πόλης.

Περνώντας την πόρτα του αρχοντικού ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής µας οδηγεί σ’ ένα ταξίδι µε χρονοµηχανή πίσω στην ιστορία µέσα από πιστές αναπαραστάσεις 150 έργων Τέχνης σε φυσικό µέγεθος, δηµιουργίες του αείµνηστου Παύλου Βρέλλη.

Η «βιωµατική» ξενάγηση αφορά σε τρεις ξεχωριστές θεµατικές ενότητες: την προεπαναστατική, την επαναστατική και τα ειδικά αφιερώµατα, ενώ λίγο πριν επανέλθουµε στο σήµερα, «τρυπώνουµε» νοερά στο εργαστήριο του δηµιουργού!

10. ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Ένα από τα πιο ξακουστά σπήλαια της Ελλάδας, µόλις 5 χλµ. από τα Ιωάννινα, ανακαλύφθηκε κατά τύχη το 1940! Ένα ασβεστολιθικό υπόγειο 14.800 τ.µ. (η τουριστική διαδροµή είναι 1.100µ.) που αποτελείται από πολλές διαδοχικές αίθουσες και διαδρόµους στολισµένους µε πάνω από 19 είδη σταλακτιτών, σταλαγµιτών, και «κουρτινών» και άλλων σπηλαιολογικών ευρηµάτων, που όλα µαζί µοιάζουν µε ένα υπαίθριο µουσείο γλυπτικής!

Πάνω από 1.500.000 χρόνια πέρασαν µέχρι να φτάσει στη σηµερινή του γεωλογική µορφή.

Tip: Το 1956 βρέθηκαν απολιθωµένα δόντια και οστά της αρκούδας των σπηλαίων.

11. ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ

Το Φετιχέ Τζαμί και ο τάφος του Αλή Πασά

Το Τζαμί του Ασλάν Πασά

Σηµείο αναφοράς για τα Ιωάννινα, το Κάστρο (χτίστηκε το 528 µ.Χ) είναι µια µικρή ζωντανή πόλη µέσα στην πόλη που το παρελθόν, η παράδοση αλλά και ο θρύλος την έχουν γεµίσει ιστορίες, πολλές εκ των οποίων γραµµένες µε µελάνα χρώµατα. Αποτέλεσε οικονοµικό, πολιτικό και εκπαιδευτικό κέντρο, το οποίο αναφέρεται ήδη από τα χρόνια του Ιουστινιανού.

Στην πλευρά του Ιτς Καλέ

Εξερευνήστε τα στενά λιθόστρωτα δροµάκια του, αγναντέψτε τη θέα στη λίµνη Παµβώτιδα από τις δύο ακροπόλεις του και αφήστε το να «ξετυλίξει» τόσο την ιστορία όσο και την καθηµερινότητα των «Καστρινών», όπως ονοµάζονται οι κάτοικοί του.

Η είσοδος του κάστρου επί της Αβέρωφ

Είσοδοι: Εκτός από την κεντρική επί της Αβέρωφ, υπάρχει είσοδος στον παραλίµνιο, αλλά και από τον Μώλο ενώ υπάρχουν και 2 δευτερεύουσες πυλίδες.

12. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ

Η πιο απολαυστική βόλτα, στον παραλίµνιο δρόµο από τον Μώλο µέχρι την περιοχή της Σκάλας. Εδώ η κάθε εποχή έχει τη δική της µαγεία, ενώ «πρωταγωνιστής» παραµένει πάντα η λίµνη Παµβώτιδα.

Σε αυτό το σηµείο δίνουν ραντεβού όλοι οι ντόπιοι για jogging, ποδήλατο, ροµαντζάδα, αλλά και οι επισκέπτες που θέλουν να πάρουν µαζί τους την πιο αντιπροσωπευτική εικόνα από την πόλη.

13. ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΒΙΛΗ

Αγαπηµένο σηµείο συνάντησης για ντόπιους, αλλά και µια από τις πιο δηµοφιλείς για τους τουρίστες γειτονιές, ακριβώς δίπλα στον Μώλο, µε θέα τη λίµνη! Μετά την ανάπλαση της η ανερχόµενη πλέον πλατεία γέµισε ποιοτικές επιχειρήσεις που ειδικά τις ηλιόλουστες µέρες συγκεντρώνουν όλη την πόλη!

TIP: Πήρε το όνοµά της από τον Κερκυραίο ποιητή Λορέντζο Μαβίλη, που σκοτώθηκε αγωνιζόµενος για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων!

Πηγή: Travelstyle.gr