MasterChef: Εσύ τα γνώριζες όλα αυτά; Το γλωσσάρι που θα σου λύσει όλες τις απορίες!

Σου έχουμε όσα πρέπει να γνωρίζεις!

MasterChef: Εσύ τα γνώριζες όλα αυτά; Το γλωσσάρι που θα σου λύσει όλες τις απορίες!

Πολλές είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούν στο MasterChef και μας αφήνουν λίγο με το στόμα ανοικτό μιας και δεν τις γνωρίζουμε.

Ήρθε όμως η ώρα να τις μάθεις όλες, έτσι ώστε να σου λυθούν οι απορίες και όταν πετάνε τις άγνωστες λεξούλες τους να ξέρεις τι σημαίνουν. Διαβάστε παρακάτω...

Aροζέ: Το ράντισμα του παρασκευάσματος με τη σάλτσα του κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Αλ ντέντε: Κυριολεκτικά σημαίενει «στο δόντι». Φαγητό, κυρίως ζυμαρικά αλλά και λαχανικά, μαγειρεμένο τόσο όσο να ”κρατάει” λίγο.

Γλασέ: Καλύπτουμε κάποιο γλυκό με γλάσο /Μειώνουμε τα υγρά στο φαγητό ώστε γίνει η σάλτσα σαν σιρόπι/ Γλασάρουμε με βούτυρο και ζάχαρη.
Γκρατινέ: Το ρόδισμα ενός φαγητού που έχει καλυφθεί με μπεσαμέλ ή τυριά.
Γκραντέν ή ογκραντέν: Μαγειρεύουμε ή τελειώνουμε ένα φαγητό στο φούρνο, ώστε να έχει στην επιφάνεια του μια κρούστα χρυσαφί. Συνήθως, χρησιμοποιούμε φρυγανιά ή τριμμένα τυριά.

Το γλωσσάρι του MasterChef

Εσκαλόπ: Οι λεπτές φέτες κρέατος

Ζουλιέν: Τρόπος κοπής λαχανικών σε λεπτές λωρίδες-μπαστουνάκια

Κλαριφιέ: Κάνουμε διάφορα υγρά, ζωμούς ή βούτυρα πιο διαυγή.
Κονφί: Τα φρούτα που βράζονται και διατηρούνται σε ζάχαρη/ Κρέας που διατηρείται στο λίπος του.

Μπλανσάρισμα: 1 λεπτού ζεμάτισμα για να αφαιρεθούν τα φλούδια από ντομάτες ή φρούτα. Ειδικά τα λαχανικά, αμέσως μετά το βραστό νερό, τα βάζουμε σε παγωμένο ή τρεχούμενο νερό ώστε να διατηρήσουν τη ζωηράδα τους.
Μπλανσίρ: βρασμός ενός υλικού σε κρύο νερό μέχρι την πρώτη βράση. Μ’ αυτόν τον τρόπο αποβάλλονται ακαθαρσίες, στυφή γεύση, πίκρα από τα τρόφιμα, ενώ γίνονται και πιο μαλακά.
Μπραιζέ: Κρέας ή πουλερικό, μαγειρεμένο σε σιγανή φωτιά σε κατσαρόλα με πολύ λίγο υγρό. Συνήθως, μαγειρεύεται πάνω σε μια στρώση λαχανικών που το διατηρούν ζουμερό, και στην συνέχεια το ψήσιμο ολοκληρώνεται στον φούρνο.

Ντεγκλασέ: Με τη βοήθεια κρασιού ή ζωμού, ”ξύνουμε” τον πάτο ενός ταψιού ή τηγανιού για να πάρουμε τα αρώματα από τις ουσίες και τους χυμούς που έχουν μείνει και να κάνουμε μια πολύ νόστιμη σάλτσα.

Παστινάκη: Λαχανικό που μοιάζει με μεγάλο άσπρο καρότο και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το καρότο και το μαϊντανό.
Πανέ: Περνάμε ένα κομμάτι κρέας, ψάρι ή λαχανικό από χτυπημένο αυγό και τριμμένη φρυγανιά για να δημιουργήσουμε μια κρούστα.
Ποσέ: Τρόπος μαγειρέματος κατά τον οποίο σιγοβράζουμε κάτι μέσα σε υγρό, που βρίσκεται σχεδόν στο σημείο βρασμού του. Η πιο συνήθης παρασκευή είναι τα αβγά ποσέ.

Ραγού: Για να κάνουμε κοκκινιστό ραγού, κόβουμε το κρέας σε μερίδες και αφού το έχουμε μπλανσάρει, το σοτάρουμε σε βούτυρο ή λαδί με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και προαιρετικά σκόρδο, σβήνουμε με κόκκινο κρασί, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, ρίχνουμε μπαχαρικά, προσθέτουμε ζωμό, τοματοπολτό και τοματάκια κονκασέ. Τελειώνουμε στο φούρνο.

Σβήσιμο: Σταματάμε το σοτάρισμα, μαγείρεμα ή τσιγάρισμα, ρίχνοντας στο φαγητό κρασί, ζωμό ή άλλο υγρό.
Σεβίτσε: Κομμάτια ωμού ψαριού, μαριναρισμένα σε χυμό λεμονιού ή γλυκολέμονου.
Σινουά: Κωνικό σουρωτήρι ειδικό για σούπες, σάλτσες, ζωμούς.

Το γλωσσάρι του MasterChef

Ταρτάρ: Είδος προετοιμασίας ψιλοκομμένου ωμού κρέατος, προαιρετικά μαζί με σως ή μπαχαρικά. Σερβίρεται συχνά και σαν αλοιφή.
Τερίνα ή τερίν: Σκεύος στο οποίο μαγειρεύονται πατέ. Επίσης, την ίδια ονομασία παίρνει και το φαγητό που μαγειρεύεται σε τέτοιο σκεύος. Οι τερίνες, συνήθως, καλύπτονται στην επιφάνειά τους με λωρίδες λίπους.

Φλαμπέ: Ανάβουμε φωτιά με κάποιο αλκοολούχο ποτό σε ένα παρασκεύασμα ώστε μετά την εξάτμιση του αλκοόλ να μείνει μόνο η γεύση του.

Sous Vide: Παίρνουμε το υλικό, το κλείνουμε αεροστεγώς σε μια σακουλίτσα αφαιρώντας εντελώς τον αέρα, και το βυθίζουμε σ’ ένα «μπάνιο» με ζεστό νερό που η θερμοκρασία του κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 56,5-85°C, ανάλογα με το τι μαγειρεύουμε και για πόση ώρα.

Γίνε και εσύ ένας MasterChef με την συνταγή του Πάνου Ιωαννίδη

ΥΛΙΚΑ
1 βραστή πατάτα με τη φλούδα

2 μανιτάρια king oyster

4 μανιτάρια brown

1 Κοτόπουλο ολόκληρο

Πιπέρι πράσινο κόκκους

1 μεγάλο καρότο χοντρό

1. Φρέσκο Θυμάρι

Σκόνη espresso

Κρεμμύδι ξερό

Σκόρδο

Τρούφα φλοίδες σε βαζάκι

Λάδι τρούφας

Φύλλα σπανάκι (φρέσκο)

Βούτυρο (κρύο)

Γλυκό κρασί πόρτο

Θυμάρι

Κρασί πόρτο

Τζίντζερ

Φύτρες παντζαριού και φύτρες από ραπανάκι (ντεκόρ)

Πάνος Ιωαννίδης συνταγή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ξεκοκαλίζουμε και φιλετάρουμε το κοτόπουλο.

2. Ζωμός Κοτόπουλου: Τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα όλα τα κόκαλα και τα τσιγαρίζουμε χωρίς λάδι, αναφέρει το menexclusive.com που έχει και το θέμα. Προσθέτουμε πράσινο πιπέρι, ελάχιστο θυμάρι, 1 σκόρδο μαζί με τις φλούδες και λίγο αλεύρι. Χτυπάμε σε ένα μπλέντερ το κρεμμύδι με πόρτο και το ρίχνουμε στη βάση για τη σάλτσα. Ανακατεύουμε και ξεκολλάμε τα κόκαλα από τον πάτο της κατσαρόλας. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα κρύο νερό και το αφήνουμε να βράσει για 25 λεπτά. Σουρώνουμε τον ζωμό της κατσαρόλας και τον μεταγγίζουμε σε ένα τηγάνι. Τον βράζουμε σε χαμηλή ένταση. Στο τέλος τον δένουμε με κρύο βούτυρο χτυπώντας τον δυνατά. Προσθέτουμε λίγο καφέ espresso.

3. Καρότο: Καθαρίζουμε το καρότο ιδανικά με μαχαίρι παπαγαλάκι και στρογγυλοποιούμε σε ρομβοειδές σχήμα.

Βάζουμε το καρότο σε ένα τηγάνι με αλάτι, τζίντζερ και χυμό από ένα πορτοκάλι. Προσθέτουμε φρέσκο βούτυρο και πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

4. Κενέλ Πατάτας: Βράζουμε πατάτες, τις σπάμε σε χοντρά κομμάτια και προσθέτουμε σκόρδο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και μερικά φρέσκα βότανα (θυμάρι) και ανακατεύουμε. Δημιουργούμε κενέλ πατάτας, τα βάζουμε σε λαδόκολλα και τοποθετούμε στο φούρνο για 25 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα.

5. Για τη Γέμιση της Μπαλοτίνας: Κόβουμε σε λωρίδες (ζουλιέν) τα μανιτάρια. Τα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο και σκόρδο. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε ψιλοκομμένα ξερά μανιτάρια. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με το πόρτο. Ενισχύουμε με λίγες σταγόνες από το λάδι τρούφας.

6. Φιλέτο Κοτόπουλου: Κρατάμε το στήθος και το ανοίγουμε. Σηκώνουμε το δέρμα και γεμίζουμε με φλοίδες τρούφας, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Καλύπτουμε το κάθε φιλέτο με φύλλα από σπανάκι και γεμίζουμε με τα μανιτάρια. Με ένα σπάγκο τυλίγουμε και δένουμε το κοτόπουλο και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Σε ένα τηγάνι με δυνατή φωτιά και λάδι σοτάρουμε μέχρι να πάρει καλό χρώμα. Στη συνέχεια το βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180 βαθμούς.

7. Μανιτάρια King Oyster για Γαρνιτούρα: Κόβουμε τα μανιτάρια king oyster και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι και τα σοτάρουμε μαζί με τα μανιτάρια brown.

8. Στήνουμε το πιάτο μας. Βάζουμε τη σάλτσα μας στο κέντρο. Κόβουμε τη μπαλοτίνα κοτόπουλου διαγώνια και τοποθετούμε πάνω στα σοταρισμένα μανιτάρια king oyster. Προσθέτουμε τα κενέλ πατάτας, τα γλασέ καρότα και στολίζουμε με φύτρες. Πασπαλίζουμε με άνθος αλατιού αρωματισμένο με λεμόνι λίγο τριμμένο espresso.

Foodgram tip Φυσικά, το πιάτο συνοδεύεται από έναν καυτό espresso. Όπως ακριβώς θα το πρότεινε και ο “Ιταλοφέρων” Πάνος!