Θυμάστε την Μαρλέν Αγγελίδου από τις Hi-5; Δεν φαντάζεστε πως είναι σήμερα!

Έγινε body builder!

Θυμάστε την Μαρλέν Αγγελίδου από τις Hi-5; Δεν φαντάζεστε πως είναι σήμερα!

Θυμάστε την Μαρλέν Αγγελίδου από τις Hi-5; Δεν φαντάζεστε πως είναι σήμερα!

Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που ακούγαμε φανατικά Hi-5. Το τότε γυναικείο συγκρότημα ξεσήκωνε τους πάντες με τα τραγούδια του!

Είναι επόμενο να αλλάξουν εμφανισιακά μετά από τόσα χρόνια, αλλά η Μαρλέν πραγματικά σοκάρει το κοινό της με την τεράστια αλλαγή που έχει! Θυμάστε την μικρή Όλια από την σειρά "Λένη"; Δείτε πως είναι και τι κάνει σήμερα!

Η ξανθιά τραγουδίστρια του συγκροτήατος σήμερα ασχολείται επαγγελματικά με το body building έχοντας αλλάξει άπειρα πολύ!

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες:

Θυμάστε την Μαρλέν Αγγελίδου από τις Hi-5; Δεν φαντάζεστε πως είναι σήμερα!

Θυμάστε την Μαρλέν Αγγελίδου από τις Hi-5; Δεν φαντάζεστε πως είναι σήμερα!

Θυμάστε την Μαρλέν Αγγελίδου από τις Hi-5; Δεν φαντάζεστε πως είναι σήμερα!

Θυμάστε την Μαρλέν Αγγελίδου από τις Hi-5; Δεν φαντάζεστε πως είναι σήμερα!

Μάρα Δουρμουσλή: Θυμάστε την Έλλη από τα "Άγρια Παιδιά"; Που είναι και τι κάνει σήμερα;

Θυμάστε την Έλλη από τα "Άγρια Παιδιά"; Που είναι και τι κάνει σήμερα η Μάρα Δουρμουσλή; Η αποκάλυψη για τη νευρική ανορεξία...

Καλεσμένη στην εκπομπή του Πέτρου Κωστόπουλου, Όλα Λάθος, βρέθηκε το γνωστό μοντέλο και ηθοποιός και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην μάχη που έχει δώσει με τη νευρική ανορεξία στην αρχή της καριέρας της.

«Κράτησε πολύ καιρό, κάποιους μήνες. Το κεφάλι μου το κολλημένο, διότι ξεκίνησα να κάνω μια δουλειά και θέλω να την κάνω τέλεια. Και όταν είσαι στο εξωτερικό με διαγωνισμό μοντέλων, όχι καλλιστεία, και μια κοπέλα πριν από σένα να σου ρίχνει δέκα πόντους στο κεφάλι κι εσύ είσαι ένα κιλό παραπάνω από αυτήν, αρχίζει στο καθημερινό ζύγισμα να δημιουργείται μια ένταση, με τον ανταγωνισμό και όλα αυτά. Οπότε γύρισα από τη Νίκαια της Γαλλίας και ήμουν κάτι κιλά με 4 μπροστά, αστείο»

Μάρα Δουρμουσλή: Θυμάστε την Έλλη από τα

Τι είναι η νευρική ανορεξία

Είναι η πιο «διάσημη» από όλο το φάσμα των διατροφικών διαταραχών. Το 4% του πληθυσμού έχει εμφανίσει νευρική ανορεξία τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Όταν η ανορεξία έρχεται στη ζωή του ασθενή εξυπηρετεί ένα βασικό στόχο, μας λέει η Μαρία Τσιάκα, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών. Τη διαχείριση των δύσκολων συναισθημάτων όπως άγχος, πόνος, θυμός, απογοήτευση, πικρία κ.τλ. Δηλαδή, ο περιορισμός της τροφής αποσκοπεί στην επίλυση κάποιων προβλημάτων, μόνο που στην πορεία δημιουργεί περισσότερα. Αρχικά, η ανορεξία λειτουργεί ως ασπίδα και φίλτρο όλο αυτών των οδυνηρών συναισθημάτων ή και εμπειριών. Αυτό είναι το αρχικό κίνητρο και αποτέλεσμα του υποσιτισμού αφού τα «παγώνει» όλα με ένα «μαγικό» τρόπο!

Η τροφή καταλήγει να γίνει απειλητική καθώς κάθε φόρα που το άτομο πρέπει να φάει κάτι, το οποίο θεωρείται παχυντικό, ο «θόρυβος» που προέρχεται από τον καταιγισμό των απαξιωτικών σκέψεων είναι τόσο έντονος που σταματά μόνο όταν υπάρξει αποχή από την τροφή. Φανταστείτε πως και μόνο στη θέα της, οι ασθενείς μπαίνουν σε πανικό ακριβώς όπως κάποιος δέχεται επίθεση από φίδι. Κατά συνέπεια όσο περισσότερο η/ο ασθενής αποφεύγει την τροφή ή κινείται στην σφαίρα των «ασφαλών τροφών», τόσο βιώνει λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη ηρεμία.

Αν παρεμπιπτόντως ενδώσει και καταναλώσει κάτι «απαγορευμένο», τότε η σκέψη που πυροδοτείται είναι ότι η τροφή προκαλεί «αιφνίδια πάχυνση», η οποία συνοδεύεται από συναισθήματα ενοχής, αηδίας, απελπισίας και προσωπικής αποτυχίας. Κατά συνέπεια μέσα στο πλαίσιο της αποφυγής ή της κάθαρσης από την τροφή, η ασθένεια εξελίσσεται βάζοντας τον ασθενή σε καταστροφικές συμπεριφορές που είναι άκρως εθιστικές βιολογικά άλλα ταυτόχρονα έρχονται να βελτιώσουν τη διάθεσή του. Με απλά λόγια πολλές συμπεριφορές της ανορεξίας συνδέονται με την απελευθέρωση των ενδορφινών και το σύστημα επιβράβευσης του εγκέφαλου. Για παράδειγμα, η υπεράσκηση είναι καταστροφική για έναν οργανισμό υποσιτισμένο, παρ’ όλα αυτά το σώμα εκκρίνει ενδορφίνες και ντοπαμίνη γι’ αυτό το λόγο ο ασθενής αδυνατεί να σταματήσει να ασκείται υπερβολικά.

Όμως η μετεξέλιξη της νόσου επηρεάζει την βιολογία του εγκέφαλου με καταστροφικές συνέπειες για τον ασθενή, καθώς αυτός αδυνατεί να αξιολογήσει επαρκώς την ζωή του. Το πόσο καταδυναστεύει η διατροφική διαταραχή τον ασθενή είναι ανείπωτο, αφού ζει σε μια καθημερνή κόλαση.

Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση σωματικών και ψυχολογικών επιπλοκών είναι η χρονιότητα (άνω των 5 ετών θεωρείται η ασθένεια χρόνια). Η διάρκεια της νόσου καθορίζει καταλυτικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής τους καθιστώντας τους (κυρίως στην περίπτωση της ανορεξίας ) ανήμπορους να ζήσουν με επάρκεια και αυτάρκεια.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ
Οι διατροφικές διαταραχές έχουν πρωτίστως γενετικό-βιολογικό και περιβαλλοντικό υπόβαθρο. Στην περίπτωση της νευρικής ανορεξίας είναι τα γονιδιακά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η τελειομανία, το άγχος, η έμφαση στο λάθος, ο ανταγωνισμός, η αποφευκτικότητα και ο ιδεοψυχαναγκασμός, σε συνδυασμό με το κοινωνικοπολιτισμικό περιβάλλον που προωθεί μέσω των προτύπων την ισχνότητα του σώματος με οποιοδήποτε κόστος, συνεχίζει η κ. Τσιάκα. Αυτό αποτελεί το εκρηκτικό μείγμα για να νοσήσει ένα κορίτσι ακριβώς στην φάση που οι ορμόνες (γοναδοτροπίνες) οδηγούν στην εφηβεία. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι χωρίς περιορισμό τροφής ή ακραίο υποσιτισμό, η νόσος δεν θα εμφανιστεί.

Βασική προϋπόθεση για την εμφάνιση της νόσου είναι η δίαιτα. Δυστυχώς όμως εκατομμύρια έφηβοι πέφτουν σ’ αυτή την παγίδα για την βελτίωση της εικόνας του σώματός τους, μια εικόνα που προωθούν τα media και τα social media. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να νοσούν και να καταφεύγουν σε ακραίες συμπεριφορές για την άμεση απώλεια βάρους και απόκτησης του τέλειου γραμμωμένου κορμιού.

Να θυμάστε ότι όσο πιο έξυπνο, ευφυές και τέλειο είναι ένα παιδί τόσο περισσότερο κινδυνεύει να νοσήσει αν κάνει ακρότητες με την τροφή. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή της βιοχημείας του εγκεφάλου, η οποία προκαλεί πολλαπλά προβλήματα στην σωματική και ψυχική υγεία του εφήβου, ακριβώς στη φάση που ο εγκέφαλός του είναι σε ανάπτυξη.

Ποια τα πρώτα συμπτώματα και πώς θα αντιληφθεί κάποιος (έξω από το άτομο) ότι υπάρχει πρόβλημα.
Τα πρώτα σημάδια εμφανίζονται γύρω από το βασικό άξονα σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών που σχετίζονται με την τροφή και το σώμα. Πέντε είναι τα σημεία που σηματοδοτούν την έναρξη της νόσου:

(α) O περιορισμός και έλεγχος της τροφής και των γευμάτων, μέσω του διαχωρισμού των τροφών σε καλές και κακές και του εξοστρακισμού των γλυκών και των τροφών που περιέχουν άμυλο και του λαδιού. Ο υπολογισμός θερμίδων και η αποφυγή γευμάτων, κυρίως των σνακ και του βραδινού ξεκινά.

(β) H μείωση της γκάμας των τροφίμων που καταναλώνονται, παίρνοντας την μορφή μονοφαγίας, καθώς έτσι ο ασθενής νιώθει πιο ασφαλής για την επιτάχυνση της μείωσης του βάρους.Ταυτόχρονα αυξάνεται η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, γιαουρτιού και κοτόπουλου, το σχεδόν καθημερινό ζύγισμα και η έντονη άσκηση , όλα για άμεσο αποτέλεσμα της απώλειας βάρους.

(γ) H ανάγκη για τον απόλυτο έλεγχο των γευμάτων εκφράζεται μέσα από την επιδίωξη του ασθενή να τα προετοιμάζει αποκλειστικά μόνος του, καθώς και να αποφεύγει να τρώει μαζί με τα άλλα μέλη της οικογενείας ή να εξαφανίζεται στην τουαλέτα για να προκαλέσει εμετό αμέσως μετά τα γεύματα. Συνήθως κλείνεται στο δωμάτιο του, υποστηρίζοντας ότι έχει φάει ήδη για να αποφύγει τις αντιδράσεις της οικογένειας.

(δ) Το άγχος, ο έντονος εκνευρισμός και η ενοχή εκφράζονται σχεδόν σε καθημερνή βάση, καθώς ο υποσιτισμός πυροδοτεί όλες εκείνες τις σκέψεις που συσχετίζονται με την τροφή και το σώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ένα πλαφόν κατανάλωσης θερμίδων σε ημερήσια βάση, η οποία δεν ξεπερνά τις 700- 800-ορισμένες φορές ούτε τις 300. Έτσι, πολλές φορές λόγω της βαθιάς υποθερψίας μπορεί να υπερβούν αυτό το όριο θεωρώντας ότι κάνουν βουλιμικά επεισόδια. Τότε ο εκνευρισμός και η επιθετικότητα αυξάνονται κατακόρυφα. Από την άλλη πλευρά συναισθήματα όπως απόγνωση και ντροπή βιώνονται έντονα λόγω της αποτυχίας της απώλειας του αναμενόμενου βάρους.

(ε) Οι συνεχείς συγκρίσεις και ερωτήσεις που αφορούν το σώμα αλλά και την τροφή που καταναλώνουν, τους οδηγεί πολύ συχνά σε μια ατέρμονη ανάγκη για διαβεβαίωση της ποσότητας που τρώνε, δηλαδή αν είναι πολύ ή λίγο και στην διαρκή διαβεβαίωση για συγκεκριμένα σημεία του σώματος, όπως η κοιλιά, οι γλουτοί και τα πόδια .
Να επισημάνουμε ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε εφήβους με ψυχική νόσο στην Αμερική και η νόσος με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις ψυχικές νόσους, ξεπερνώντας ακόμη και την χρήση ουσιών και αλκοόλ.