Αποκλειστικό: Αυτή η σπιταρόνα ανήκει σε ηθοποιό νέας σειράς του ALPHAtv! Το σαλόνι είναι όλα τα λεφτά...

Αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό!

Αποκλειστικό: Αυτή η σπιταρόνα ανήκει σε ηθοποιό νέας σειράς του ALPHAtv! Το σαλόνι είναι όλα τα λεφτά...

Το σαλόνι είναι όλα τα λεφτά! Αυτή η σπιταρόνα ανήκει σε ηθοποιό από νέα σειρά του ALPHAtv και θα πάθετε πλάκα με το αποκλειστικό υλικό!

Μετά το πιο ιστορικό και αγαπημένο μας τηλεοπτικό Σ' αγαπώ» που έλεγε τη δεκαετία του '70, η ηθοποιός που εδώ και 40 χρόνια δεν εγκαταλείπει το θέατρο, επιστρέφει ως... πεθερά στο νέο σίριαλ του Alpha «Σπίτι είναι».

Η Μαρία Αλιφέρη μάς ανοίγει την πόρτα του καλόγουστου διαμερίσματός της στην Αγία Παρασκευή και μας μιλά για την άλλη της πλευρά. Για το πιο επικίνδυνο πράγμα που έχει κάνει στη ζωή της, για την ανάβαση στο Σινά μέσα στη νύχτα, τα ακριβά δώρα και τις προκλήσεις των θαυμαστών της, τις ανήθικες προτάσεις και τις προτάσεις γάμου, αλλά και για τις ρυτίδες και το μυστικό της διατροφής της!

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΟΥΣΙΟΥ για το περιοδικο YOU!

Το ότι είναι καλή ηθοποιός το έχει κρίνει το κοινό εδώ και πολλά χρόνια. Το ότι είναι καλή νοικοκυρά το διαπιστώσαμε εμείς από την πρώτη στιγμή που χαμογελαστή μάς άνοιξε την πόρτα του καλόγουστου διαμερίσματός της. Τα έπιπλα και τα αντικείμενα είναι τακτοποιημένα με... γεωμετρική ακρίβεια, όπως και τα βαζάκια στο ψυγείο όπου διατηρεί τους διαφόρων ειδών ξηρούς καρπούς, αγαπημένο της σνακ από τότε που ήταν φοιτήτρια. Είναι ένα από τα μυστικά της για να διατηρεί αυτή την απίστευτη σιλουέτα εδώ και δεκαετίες.

Αποκλειστικό: Αυτή η σπιταρόνα ανήκει σε ηθοποιό αγαπημένης σειράς του ALPHAtv! Το σαλόνι είναι όλα τα λεφτά...

Το σπίτι σου είναι γεμάτο από τα κεντήματά σου, στο τρέιλερ μάλιστα του σίριαλ «Σπίτι είναι» στον Alpha πλέκεις.

Χριστίνα Λαμπίρη: Πώς είναι το σπίτι της μετά την πυρκαγιά στο Μάτι; Δείτε φωτογραφία!

Από μικρή ήμουν μέσα σε όλα, κεντούσα, έπλεκα, έκανα ό,τι μπορούσες να φανταστείς. Μεγαλωμένη σε χωριό κοντά στη Σπάρτη, στον Άγιο Ιωάννη, με τον μπαμπά μου που ήταν αγρότης έχω μάθει να αρμέγω, να κλαδεύω, να οργώνω, να κάνω τα πάντα στο σπίτι και στα χωράφια. Τη φύση τη θεωρώ τη μεγάλη μου μάνα. Κάνω ορειβασία από μικρή γιατί το χωριό μας ήταν στη ρίζα του Ταΰγετου και ανεβοκατέβαινα συνέχεια το βουνό. Αλλά και όπου βρω βουνό και χωρίς να έχω κάνει σχετική εκπαίδευση, σε όποιο μέρος του κόσμου και αν ταξιδέψω ανεβαίνω... κορυφή! Στην Αφρική, στην Αμερική, παντού!

Πώς ήταν λοιπόν η εμπειρία στα μεγαλύτερα βουνά του κόσμου;

Ήταν υπέροχα στο Κιλιμάντζαρο στην Αφρική και ήταν συγκλονιστική η εμπειρία στο Σινά, εκεί όπου ανέβηκε ο Μωυσής για να πάρει τις Δέκα Εντολές. Είχα πάει για Πάσχα με φίλους μου στην Αίγυπτο και το βράδυ μετά την Ανάσταση στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, ακριβώς μετά το «Χριστός Ανέστη» αποφασίσαμε να ανεβούμε το Σινά. Μέχρι το ξημέρωμα είχαμε πιάσει κορυφή σε υψόμετρο μεγαλύτερο των δύο χιλιάδων μέτρων! Μας έτυχε και κάτι αστείο σε αυτή την ανάβαση, γιατί φτάνοντας μέσα στη νύχτα στα διακόσια μέτρα ξαφνικά μας παράτησε ο ντόπιος οδηγός που είχαμε για να μας δείχνει τα μονοπάτια. Και με τα μπαστούνια μας σιγά σιγά -είχε και πανσέληνο- και ρωτώντας τους Βεδουίνους που συναντούσαμε στον δρόμο μας, συνεχίσαμε μόνοι μας μέχρι πάνω. Αυτό όντως ήταν πραγματικό τόλμημα.

Αποκλειστικό: Αυτή η σπιταρόνα ανήκει σε ηθοποιό αγαπημένης σειράς του ALPHAtv! Το σαλόνι είναι όλα τα λεφτά...

Δεν έχεις κινδυνέψει κάνοντας όλα αυτά;

Έχω πέσει με βάρκα μαζί με άλλα πέντε άτομα από ύψος τριάντα μέτρων από ορμητικό καταρράκτη στην Αμερική και αυτό ήταν το πιο επικίνδυνο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου! Μπήκα από άγνοια στη βάρκα. Όταν έχεις μεγαλώσει μέσα στη φύση, όλα σου φαίνονται φυσιολογικά. Να φανταστείς, έφτασα μέχρι τη ζούγκλα στην Αφρική και δεν τρόμαξα καθόλου από τα ζώα. Είμαι μαθημένη. Έτσι μεγάλωσα μαζί με τα άλλα δύο αγόρια αδέρφια μου. Ποτέ δεν φοβήθηκα. Ακόμη και νύχτα στο νεκροταφείο του χωριού πήγαινα και δεν τρόμαζα!

Αποκλειστικό: Αυτή η σπιταρόνα ανήκει σε ηθοποιό αγαπημένης σειράς του ALPHAtv! Το σαλόνι είναι όλα τα λεφτά...

Είσαι σκληραγωγημένη, ενώ δείχνεις πολύ εύθραυστη.

Αλήθεια είναι αυτό και όταν κάποιοι βλέπουν την άλλη μου εκδοχή παραξενεύονται. Ήρθα στην Αθήνα από το πουθενά όταν πέρασα ως φοιτήτρια στη Νομική. Είχα πει από πολύ νωρίς στους γονείς μου, επειδή ήμουν... περίεργο φρούτο, ότι ήθελα να τα κάνω όλα μόνη μου και δεν ήθελα τίποτε από εκείνους. Στην οικογένειά μας δεν περίσσευε τίποτε οικονομικά, αλλά οι γονείς μου κατάφεραν να σπουδάσουν τρία παιδιά. Έναν γιατρό, έναν φυσικό κι εμένα. Με το που έφτασα εδώ ξεκίνησα αμέσως να δουλεύω στην αρχή ως πωλήτρια, μετά ως πλασιέ, αλλά και σε πολλές άλλες δουλειές.

Αποκλειστικό: Αυτή η σπιταρόνα ανήκει σε ηθοποιό αγαπημένης σειράς του ALPHAtv! Το σαλόνι είναι όλα τα λεφτά...

Δέχτηκαν εύκολα οι γονείς σου ότι από δικηγόρος που θα γινόσουν, έκανες στροφή στις σπουδές σου και πήγες στη δραματική σχολή του Εθνικού για να γίνεις ηθοποιός;

Πανεύκολα. Το ξέρω ότι είναι παράξενο και μάλιστα εκείνη την εποχή... προ Χριστού (γέλια), γιατί σήμερα πολλά παιδιά από αυτά που διδάσκω υποκριτική έχουν πρόβλημα με τους γονείς τους γιατί δεν δέχονται εύκολα τη δουλειά που επέλεξαν. Μόλις έδωσα εξετάσεις και με πήραν στο Εθνικό Θέατρο κατέβηκα στο χωριό και το ανακοίνωσα στους γονείς μου. Εκείνοι μου είπαν «παιδί μου, αν σου αρέσει και σε κάνει να αισθάνεσαι χαρούμενη, να το κάνεις». Οι γονείς μου εξαιρετικά πλάσματα, σοφοί χωρίς να είναι μορφωμένοι.

Αποκλειστικό: Αυτή η σπιταρόνα ανήκει σε ηθοποιό αγαπημένης σειράς του ALPHAtv! Το σαλόνι είναι όλα τα λεφτά...

Ποιοι στάθηκαν στο ξεκίνημα οι μέντορές σου;

Τα θεριά! Η Ελένη Χατζηαργύρη, η Μαίρη Αρώνη που ήταν μια κορυφαία θεατρίνα, μια ντίβα με ένα απίθανο αυτοσαρκαστικό χιούμορ, ήταν ένας ρόλος από μόνη της. Πολλοί τη θεωρούσαν απρόσιτη, αλλά δεν ήταν. Επίσης ο Άγγελος Τερζάκης με τα εξαιρετικά του πνευματικά προσόντα, ο Νίκος Τζόγιας που είχε ένα απίθανο χιούμορ. Αυτοί που έγιναν στη συνέχεια οι δάσκαλοί μου στη σχολή. Το θέατρο ποτέ δεν το εγκατέλειψα από εκείνη τη στιγμή όλα αυτά τα χρόνια, μην κοιτάς που φάνηκε περισσότερο η τηλεόραση. Ξεκίνησα να παίζω από μαθήτρια ακόμη του Εθνικού, με ειδική όμως άδεια που μου είχαν δώσει ως εξαιρετικό ταλέντο.

Αποκλειστικό: Αυτή η σπιταρόνα ανήκει σε ηθοποιό αγαπημένης σειράς του ALPHAtv! Το σαλόνι είναι όλα τα λεφτά...

Με ποια άλλα θεριά του θεάτρου συνεργάστηκες και σου έκαναν εντύπωση οι χαρακτήρες τους;

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος ήταν τέρας επαγγελματισμού. Ήταν πάντα σιωπηλός και μου έκανε εντύπωση που δεν έμπαινε ποτέ στο καμαρίνι του στο θέατρο, δεν το χρησιμοποιούσε καθόλου. Είχε μια καρέκλα πίσω στα παρασκήνια και καθόταν μόνο εκεί παρακολουθώντας όλη την παράσταση μπαίνοντας και βγαίνοντας στη σκηνή ανάλογα με τον ρόλο του. Δεν ήθελε να χάνει τον ρυθμό του έργου. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος, από την άλλη, ήταν το ευγενέστερο πλάσμα στο σύμπαν. Έλεγες είναι αλήθεια ή μπορεί και να με δουλεύει;

Σου έκανε κάποιος ανήθικη πρόταση με αντάλλαγμα να σε προωθήσει στη δουλειά;

Κάποιοι το προσπάθησαν στην αρχή, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις εμείς βάζουμε την «υπογραφή» μας στο τι επιτρέπουμε και τι όχι, και εγώ απλά δεν το επέτρεψα και δεν με απασχόλησε. Όπως ποτέ δεν με απασχόλησε ο φθόνος και η κακία των άλλων. Δεν στο λέω για να κάνω την καλή, αλλά ποτέ δεν έδινα βάση στα αρνητικά.

Πότε κατάλαβες ότι έγινες διάσημη;

Αποκλειστικό: Αυτή η σπιταρόνα ανήκει σε ηθοποιό αγαπημένης σειράς του ALPHAtv! Το σαλόνι είναι όλα τα λεφτά...

Όταν βγήκα για πρώτη φορά στην τηλεόραση τη δεκαετία του '70 έπαιζα παράλληλα και στο θέατρο και ένα βράδυ με το που πάτησα στη σκηνή άρχισε να με χειροκροτεί ο κόσμος. Αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα και έλεγα από μέσα μου «γιατί με χειροκροτούν αφού δεν έχω παίξει ακόμη;». Κατέβασα το κεφάλι μου από την ντροπή. Δεν κάνω πλάκα. Ήμουν «άψητη» ακόμη, ένα κορίτσι από την επαρχία που μόλις ήρθε στην Αθήνα βρέθηκε αμέσως στο θέατρο και μετά στην τηλεόραση.

Στα «Τετράγωνα των αστέρων» είχες καλεσμένους ως παίκτες τους πιο διάσημους Έλληνες. Αν υπήρχε μια αντίστοιχη εκπομπή σήμερα, πολύ δύσκολα οι επώνυμοι θα πήγαιναν...

Είχαν έρθει όλοι. Τι να σου πω. Όλοι οι καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, αθλητές, ακόμη και εκδότες. Η Λάσκαρη, η Καλουτά, ο Ηλιόπουλος, ο Βέγγος -ο οποίος ο γλυκός μου έβγαινε σπάνια στην τηλεόραση-, ο Φρέντυ Γερμανός... όλοι μα όλοι! Δεν είχε ξαναγίνει αυτό που έγινε σε αυτή την εκπομπή. Το μυστικό ήταν η προσωπική επαφή, γιατί ήθελα να δείξω ότι τους σέβομαι και τους τιμώ. Τους έπαιρνα προσωπικά τηλέφωνο για να τους καλέσω στην εκπομπή έναν έναν. Μιλούσα με τις ώρες μαζί τους για να τους εξηγήσω το τι θα έχει η εκπομπή. Δεν με δυσκόλεψε κανείς. Σε αυτή την εκπομπή έκανα τα πάντα. Παρουσίαζα, έγραφα τα κείμενα και τις ερωτήσεις. Τώρα τα πράγματα στην τηλεόραση έχουν γίνει πολύ απρόσωπα.

Αποκλειστικό: Αυτή η σπιταρόνα ανήκει σε ηθοποιό αγαπημένης σειράς του ALPHAtv! Το σαλόνι είναι όλα τα λεφτά...

Έπαιρνες καλά χρήματα για την εποχή και με δεδομένη την τόσο μεγάλη επιτυχία;

Όχι βέβαια. Δεν έχει σχέση η σημερινή εποχή με το τότε!

Εκείνη την εποχή ήσουν εξώφυλλο σε κάθε περιοδικό σχεδόν κάθε εβδομάδα. Ήταν και η εποχή που ακουγόταν έντονα ότι υπήρξε ένα ειδύλλιο με τον Τόλη Βοσκόπουλο. Φωτογραφία όμως δεν έχουμε δει. Πώς ξεγλιστρούσες από τους παπαράτσι;

Δεν έχω μιλήσει ποτέ μα ποτέ για σχέση μου. Οι παπαράτσι πάντα υπήρχαν. Τους είχα δώσει το σήμα «παιδιά, αφήστε το καλύτερα». Αλλά γενικά δεν πρόσεχα ιδιαίτερα, δεν κρυβόμουν.

Είχες πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα από τα πρώτα σίριαλ που έκαναν επιτυχία, στην «Κραυγή των λύκων». Πώς ήταν να σε σκηνοθετεί ο Νίκος Φώσκολος;

Ήταν σκληρός επαγγελματίας, αυστηρός. Με προκαλούσε συνέχεια. Μου έλεγε «θα σου γράψω μια σκηνή και είμαι σίγουρος, Μαρία, πως δεν θα τη βγάλεις». Εγώ την έβγαζα όμως και αυτό ήταν το μόνιμο στοίχημά μας. Τον αγαπούσα πολύ. Σε αυτό το σίριαλ δουλεύαμε όλοι σκυλίσια. Το σίριαλ παιζόταν εκείνη την εποχή μέσω της κρατικής τηλεόρασης στον Καναδά και στην Αυστραλία, και στην κυριολεξία έσκιζε! Και ταξιδέψαμε αρκετές φορές σε αυτές τις χώρες όλοι μαζί οι ηθοποιοί, εγώ, ο Γιάννης Βόγλης, ο Τάκης Χρυσικάκος και οι υπόλοιποι. Στη Μελβούρνη δεν μπορούσαμε να περπατήσουμε, μας σταματούσαν στον δρόμο, και μας παρουσίασαν σε ένα μεγάλο θέατρο που ήταν γεμάτο από χιλιάδες κόσμου. Αφού ο Αυστραλός παραγωγός μας είπε κάποια στιγμή πως ούτε μεγάλοι τραγουδιστές δεν είχαν γεμίσει έτσι τον χώρο.

Αποκλειστικό: Αυτή η σπιταρόνα ανήκει σε ηθοποιό αγαπημένης σειράς του ALPHAtv! Το σαλόνι είναι όλα τα λεφτά...

Είχες ποτέ κάποιον εμμονικό θαυμαστή ο οποίος κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα να σου στέλνει δώρα;

Φυσικά, τι να πρωτοθυμηθώ! Μου στέλνανε ό,τι μπορείς να φανταστείς. Κοσμήματα μεγάλης αξίας μέχρι και αυτοκίνητο! Μάλιστα, την ημέρα που μου το έστειλαν έξω από το θέατρο, εμφανίστηκε ο σωματοφύλακας του συγκεκριμένου κυρίου για να μου δώσει τα κλειδιά στα χέρια μου. Φυσικά αρνήθηκα να το πάρω γιατί ήξερα τι στόχο έχουν αυτά τα δώρα και τι ανταλλάγματα. Μέχρι λουλούδια δεχόμουν να πάρω. Δεν έχω μάθει να τα «παίρνω» όταν μου χαρίζουν κάτι.

Δώρο με πρόταση γάμου παράλληλα δέχθηκες;

Βέβαια, αλλά εγώ ανέκαθεν ήμουν κατά του γάμου, ακριβώς γιατί πιστεύω πάρα πολύ σε αυτόν. Πρέπει να βρεις κάποιον που θα πεις «αυτός είναι ο άντρας της ζωής μου και θα πεθάνω με αυτόν». Υπήρξα πολύ απαιτητική σε αυτό το κομμάτι ίσως γιατί και οι γονείς μου ήταν ένα σπάνιο και μοναδικό ζευγάρι.

Τι έκανες για κάποιον που αγαπούσες πολύ;

Ο έρωτας για μένα είναι σαν γάμος. Δεν έχω κάνει τίποτε το περίεργο παρά μόνο συνέχεια να του προσφέρω και να τον φροντίζω. Πάντα θέλω να είναι καλά ο άλλος. Ο κάθε άλλος, πόσω μάλλον ο σύντροφός μου. Γίνομαι όμως και ζόρικη καμιά φορά χωρίς να σκύβω το κεφάλι.

Τον θάνατο τον φοβάσαι;

Όποτε θέλει ας έρθει, και τώρα ακόμη δεν τον φοβάμαι τον θάνατο. Έχω χάσει και πατέρα και μάνα και πριν από λίγα χρόνια και τον πρώτο μου ξάδερφο, τον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλειφερόπουλο, έχω πονέσει αφάνταστα, αλλά αν σκύψεις βαθύτερα μέσα σου μετά από καιρό καταλαβαίνεις ότι o θάνατος είναι κάτι το φυσικό.

Αυτές τις μεγάλες λύπες της ζωής σου πώς τις αντιμετώπισες;

Εντελώς μοναχικά, κλεισμένη στο σπίτι μου. Είμαι Ταύρος με ωροσκόπο Υδροχόο. Όσο απαραίτητη είναι η μοναξιά στη ζωή μου, άλλο τόσο απαραίτητο μου είναι να είμαι διαρκώς με κόσμο. Χρειάζομαι και τα δύο.

Όλοι όσοι σε βλέπουν πάντα αναρωτιούνται τόσο για τη σιλουέτα σου όσο και για το πρόσωπό σου, γιατί έχεις αφήσει τις ρυτίδες σου να φαίνονται...

Ήθελα πάντα να μεγαλώσω φυσικά χωρίς να κάνω καμία επέμβαση. Οι ρυτίδες σε καμία μας δεν αρέσουν, αλλά μέχρι εκεί. Δεν θέλω να αγχωθώ και να τρελαθώ! Σέβομαι απόλυτα εκείνες που επεμβαίνουν στο πρόσωπό τους, αλλά εγώ δεν θέλω να κάνω τίποτε.

Ποιο είναι αυτό το ιδιαίτερο μυστικό της διατροφής σου;

Τρώω τα πάντα αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες και αυτό μου έχει γίνει συνήθεια από μικρή που ξεκίνησα στο θέατρο, όπου πριν και μετά την παράσταση δεν έτρωγα. Και όταν πεινάω τρώω ενδιάμεσα λίγους ξηρούς καρπούς. Σου λέω αλήθεια, δεν κάνω τίποτε άλλο. Όλο αυτό με την ειδική διατροφή και τη γυμναστική που μας έχει πιάσει τα τελευταία χρόνια, δεν μας δημιουργεί άγχος; Δεν μπορώ εγώ να μπαίνω σε αυτά τα κλουβιά!

Φαντάζομαι ότι αφού τρως λίγο, θα μαγειρεύεις σπάνια...

Το αντίθετο. Λατρεύω τη μαγειρική και λατρεύω να μαγειρεύω για τους άλλους.

Βλέπεις τηλεόραση;

Εξαρτάται, όταν έχω χρόνο βλέπω. Όταν δεν έχω, μένει κλειστή και μουχλιάζει!

Έχεις παρακολουθήσει κάποιο talent show μουσικό ή ακόμη και το «GNTM»; Ποιος ή ποια παρουσιάστρια σου αρέσει;

Δεν τα έχω παρακολουθήσει γιατί δεν έχω χρόνο. Δεν λέω ποτέ ποιος μου αρέσει γιατί δεν θέλω να στενοχωρώ κανέναν. Ο καθένας έχει τη χάρη του. Όταν ο κόσμος τού δίνει τηλεθέαση και τον αποδέχεται, αυτό σημαίνει ότι κάτι κάνει που να του αρέσει. Και εφόσον ο κόσμος τον αγκαλιάζει είναι σεβαστό. Δεν κάνω ποτέ τον κριτή, γιατί έχω μάθει μόνο να με κρίνουν.

Έχει πάντα αλάθητο κριτήριο ο κόσμος;
Μπορεί να ξεγελαστεί ίσως στην αρχή, αλλά μακροπρόθεσμα όχι. Αυτό λέει η εμπειρία μου στην τηλεόραση.

Από όλους τους τίτλους και τους χαρακτηρισμούς που έχεις εισπράξει στη ζωή σου ποιος σου αρέσει περισσότερο;

Εκείνος της δασκάλας. Αγαπώ πάρα πολύ τα παιδιά. Διδάσκω, και το νιώθω ως ευθύνη, γιατί η ζωή μου έχει δώσει πάρα πολλά και θέλω μέχρι να φύγω από αυτή τη ζωή να έχω προλάβει να τα δώσω πίσω. Είμαι υποχρεωμένη όλα αυτά τα δώρα που έχω πάρει από τους δασκάλους μου και όλους τους ανθρώπους που γνώρισα, να μην τα κλείσω στο σεντούκι μου και να τα έχω επιστρέψει.