Πέθανε αγαπημένη σκιτσογράφος και μορφή των κόμικς

Θρήνος..

Πέθανε αγαπημένη σκιτσογράφος και μορφή των κόμικς

Σε ηλικία 79 ετών πέθανε χθες, Δευτέρα αγαπημένη σκιτσογράφος και κορυφαία μορφή των κόμικς στην Γαλλία. Η είδηση έγινε γνωστή από τον εκδοτικό της οίκο με μια ανακοίνωση. Δείτε αναλυτικά...

«Με βαθιά θλίψη οι εκδόσεις Dargaud ανακοινώνουν τον θάνατο της Κλερ Μπρετεσέ σε ηλικία 79 ετών, στις 10 Φεβρουαρίου 2020», αναφέρει.

«Η Κλερ Μπρετεσέ χάραξε έναν δρόμο μοναδικό στα κόμικς. Το χιούμορ της και η ελευθερία πνεύματός της ήταν τεράστια, θα λείψουν απ' όλους τους αναγνώστες της, μας λείπουν ήδη», σημειώνει ο εκδότης της.

H Μπρετεσέ γεννημένη στη Νάντ το 1940, έκανε μεγάλη καριέρα τη δεκαετία του 1970 και συνεργάστηκε με το περιοδικό «Pilote» και στη συνέχεια με την εφημερίδα «l'Echo».

Η Κλερ Μπρετεσέ ασχολήθηκε πολύ γρήγορα με το κόμικς «για να ξεφύγει από την ανία», όπως έλεγε η ίδια η δημιουργός άλμπουμ όπως τα «Agrippine» και «Frustrés».

Σκιτσογράφος του Τύπου, έδινε σκίτσα της στα έντυπα Le Sauvage και Le Nouvel Observateur, όπου κάθε εβδομάδα δημοσιευόταν μια σελίδα των «Frustrés».

Πέθανε σκιτσογράφος

Το 1988 εξέδωσε μόνη της το πρώτο της άλμπουμ με τις περιπέτειες της Agrippine και ακολούθησαν άλλα έξι καθώς και μια σειρά κινουμένων σχεδίων 26 επεισοδίων που μεταδόθηκε από το Canal+.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Liberation», το έργο της έγινε κυρίως γνωστό για την έντονη παρατήρηση της νεωτερικότητας, της εφηβείας και των οικογενειακών σχέσεων. Μάλιστα, το 1976 την είχαν χαρακτηρίσει ως την «καλύτερη κοινωνιολόγο της χρονιάς».

Θρήνος επικράτησε και όταν πέθαναν οι Ιωάννης Τζεβελεκάκης και Γεώργιος Ποταμιάς

Πέθανε πασίγνωστος Έλληνας σκιτσογράφος

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση με τον θάνατο πασίγνωστου Έλληνα σκιτσογράφου!

Είχε δουλέψει σε πολλές εφημερίδες.

Πέθανε, λοιπόν, σε ηλικία 75 ετών ο σκιτσογράφος Γιάννης Ιωάννου.

Γεννημένος το 1944 στη Θεσσαλονίκη, έκανε σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απόκτησε πτυχίο αρχιτεκτονικής το '68. Φοίτησε στην E.U.P. στο Παρίσι και απόκτησε πτυχίο πολεοδομίας το ΄72. Εργάστηκε σε αρχιτεκτονικό γραφείο στο Παρίσι έως το ΄75. Την ίδια χρονιά δημοσίευσε για πρώτη φορά γελοιογραφίες στο πολιτικό περιοδικό "Αντί".

Τα σκίτσα του χαρακτηρίζονταν από ένα ιδιαίτερο εικαστικό στιλ αλλά και από μεγάλη δόση χιούμορ που συμπλήρωνε τον σχολιασμό της πολιτικής επικαιρότητας.

Δούλεψε σαν γελοιογράφος, πρώτα στο καθημερινό "Βήμα", με το ψευδώνυμο "ΙΩΑΝΝΟΥ" (76). Στη συνέχεια, δημοσίευσε στο σατιρικό "Ποντίκι", και έκανε το πολιτικό κόμικ "Ο Τρίτος Δρόμος" (΄82). Δούλεψε στις εφημερίδες "Πρώτη", "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", και συνεργάστηκε με τα περιοδικά "Ταχυδρόμος", "Σχολιαστής", κ.λ.π..., με κόμικ όπως "Το Θαύμα", "Ο Ευρωπαίος", και άλλα...

Από το ΄90 εργαζόταν στις εκδόσεις της εφημερίδας "Έθνος", ενώ η τελευταία του συνεργασία ήταν με την "Εφημερίδα των Συντακτών". Ο Γιάννης Ιωάννου είχε εκδώσει πολλά άλμπουμ με σκίτσα του και έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας. Τα σκίτσα του δημοσιεύονταν καθημερινά στο blog του, http//:yannis-ioannou.com.