Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον Σωτήρη Τσιόδρα

Ο σωτήρας των κρίσιμων ημερών

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον Σωτήρη Τσιόδρα

Όλες αυτές τις μέρες βλέπουμε στις οθόνες μας τον Σωτήρη Τσιόδρα να ανακοινώνει τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας και τα νέα μέτρα. Ποιος είναι όμως αυτός ο λοιμωξιολόγος που εμπιστεύονται εκατομμύρια Έλληνες στη μάχη με τον ιό; Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για εκείνον.

Σωτήρης Τσιόδρας, ο λοιμωξιολόγος, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του κινδύνου του κορωνοϊού, είναι ο άνθρωπος από τον οποίο περιμένουν με αγωνία κάθε μέρα όλοι οι Έλληνες για να μάθουν τα νεότερα για τον ιό.

Τα social media έχουν γεμίσει από εγκωμιαστικά σχόλια και ευγνωμοσύνη για τον γνωστό πιο γνωστό πια λοιμωξιολόγο της χώρας. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και πρόσφατο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, όπου ανέφερε, “Ο Σωτήρης Τσιόδρας, λαμπρός ειδικός στον τομέα των λοιμώξεων και αναγνωρισμένος σε όλον τον κόσμο, ανακαλύφθηκε από τους Έλληνες κατά τη διάρκεια αυτής υγειονομικής της κρίσης. Σήμερα είναι η καθημερινή φωνή ενημέρωσης σχετικά με τον ιό”.

Σήμερα, οι Έλληνες γνωρίζουν ότι χάρη σε αυτόν τον καθηγητή, έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο. Η επιστημονική κοινότητα καθώς και η κοινή γνώμη επιβεβαιώνουν ότι θα σημαδέψει ανεξίτηλα την Ιστορία της χώρας” καταλήγει το άρθρο.

Από την Αυστραλία στην Ελλάδα και από την Κυψέλη στο Χάρβαρντ

Ο Σωτήρης Τσιόδρας γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1965 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, μετά την επάνοδό του στην Ελλάδα πήγε Γυμνάσιο και Λύκειο στο 15ο της Κυψέλης και αποφοίτησε με βαθμό 19 7/13.

Σε ηλικία 19 ετών, το 1984 πέρασε στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μόλις δύο χρόνια αργότερα παίρνει μετεγγραφή ως αριστούχος στη Ιατρική Σχολή Αθήνας. Το 1991 ολοκληρώνει τις σπουδές του με «Αριστα» τον Μάρτιο του 1991.

Ξεκίνησε την κλινική του εκπαίδευση και απόκτηση κλινικής εμπειρίας κατά τη διάρκεια της θητείας του στο 401 ΓΣΝΑ (1992-1993).

Εκεί είχε την δυνατότητα να εκπαιδευθεί στη Γενική Παθολογία και αφετέρου να έρθει σε επαφή με μια σειρά από ενδιαφέροντες ρευματολογικούς ασθενείς, ιδιαίτερα ασθενείς πάσχοντες από χρόνιες νεανικές αρθρίτιδες καθώς και από οροαρνητικές σπονδυλοαρθροπάθειες.

Κατά το διάστημα 1991–1993 υπηρέτησε στο Στρατό Ξηράς, ως ιατρός στα κέντρα εκπαίδευσης Υγειονομικού στο Μεσολόγγι, στην Άρτα, στη νήσο Σύμη και στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Το διάστημα 1993-94 υπηρέτησε ως Αγροτικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας Άστρους Κυνουρίας και το 2001 στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης για το υπόλοιπο υπηρεσίας υπαίθρου.

Ο ιεροψάλτης Σωτήρης Τσιόδρας - πατέρας 7 παιδιών

Μακριά από συνέδρια, συνεντεύξεις Τύπου του Υπουργείου Υγείας και νοσοκομεία ή έδρανα διαλέξεων, ο Σωτήρης Τσιόδρας ζει μία πολύ ήσυχη ζωή στην Κηφισιά όπου βρίσκεται το σπίτι του, ενώ τα πρωινά της Κυριακής, ξυπνάει γιατί είναι ψάλτης σε εκκλησία της ενορίας του στην Κηφισιά.

Από την εκκλησία δεν έλειψε ούτε την περασμένη Κυριακή που έψαλε στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χρηστού, στα Σπάτα, στην λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος.

Διδάκτωρ και συγγραφέας

Ως πολυπράγμων και άκρως δημιουργική προσωπικότητα, ασχολήθηκε και με τη συγγραφή διδακτικών βιβλίων ενώ έχει ήδη επιτελέσει σπουδαίο διδακτικό έργο. Η αρχή έγινε το 2006 όταν έγραψε κεφάλαια για το διδακτικό σύγγραμα Λοιμώξεις και Αντιμικροβιακή Χημειοθεραπεία (επιμέλεια έκδοσης καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου και συνεργατών) με θέματα: “Γρίπη”, “Παραινφλουέντσα”, “Λοιμώξεις από αδενοιοιούς”, “Ρινοιοί”, “Ενδοφθαλμίτιδα”, “HPV λοίμωξη”.

Από τα χέρια του πέρασαν πολλοί φοιτητές Ιατρικής, ειδικά την εποχή που έπαιρνε την ειδίκευσή του στην Εσωτερική Παθολογία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Temple.

Στις αρχές της τεράστιας καριέρας του είχε διδάξει και στο μεταπτυχιακό σεμινάριο Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με γενικό θέμα «Αρχές δεοντολογίας στην άσκηση της Ιατρικής» και ειδικότερα «ο ιατρός μπροστά στον πάσχοντα από AIDS». Ωστόσο δείτε τις νέες του δηλώσεις, όπου παρομοιάζει την πανδημία "σαν να περιμένουμε εχθρό".