Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο - Πέθανε ο συνθέτης Κριστόφ Πεντρέτσκι

Μεγάλη απώλεια

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο - Πέθανε ο συνθέτης Κριστόφ Πεντρέτσκι

Θρήνος έχει ξεσπάσει στον καλλιτεχνικό κόσμο, με την είδηση πως πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο γνωστός συνθέτης Κριστόφ Πεντερέτσκι, που συνδύασε το όνομά του στο χώρο της μουσικής με την πρωτοπορία.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή το υπουργείο πολιτισμού της Πολωνίας.

«Ύστερα από μακρά και σοβαρή ασθένεια, ο Κριστόφ Πεντερέτσκι –ένας από τους μεγαλύτερους Πολωνούς μουσικούς, μια παγκόσμια αυθεντία στον χώρο της κλασικής μουσικής, πέθανε», ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας μετά από τις σχετικές πληροφορίες από την ένωση Λούντβιχ βαν Μπετόβεν της Κρακοβίας, την οποία ίδρυσε η σύζυγός του Ελζμπιέτα.

Ακόμα μία δυσάρεστη είδηση στο χώρο της μουσικής σκηνής, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του ντράμερ γνωστού συγκροτήματος.

Ποιος ήταν ο Κριστόφ Πεντερέτσκι

Ο Πολωνός μουσικός ήταν ένας από τους βασικούς εκπροσώπους της αβάν-γκαρντ τη δεκαετία του 1960 και κατά την πολυετή και εντυπωσιακή καριέρα του συνεργάστηκε με συμφωνικές ορχήστρες σε όλον τον κόσμο, τόσο στην Ευρώπη όσο και την Αμερική.

Ο Πεντερέτσκι αγάπησε το Χόλιγουντ και έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό για τη μουσική του σε ταινίες, όπως «Ο Εξορκιστής» του Γουίλιαμ Φρίντκιν, «Η Λάμψη» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και «Ατίθαση Καρδιά» του Ντέιβιντ Λιντς, καθώς και για τις συνθέσεις του «Θρηνωδία» για τα Θύματα της Χιροσίμα και «Πάθη κατά Λουκά».

«Στον μουσικό μου μικρόκοσμο, ένωσα κέρδη της πρωτοπορίας με τη μεγάλη παράδοση της συμφωνικής μουσικής του 18ου, 19ου και 20ου αιώνα», είπε κάποτε. «Δεν μπορείς να γίνεις καλλιτέχνης χωρίς να γνωρίσεις την παράδοση και τα έργα του παρελθόντος, χωρίς να μελετήσεις σε βάθος τους παλιούς δασκάλους».

Ο Πολωνός, που είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων και αγαλματίδιο Γκράμι. Όταν το παρέλαβε είχε σχολιάσει το εξής: «Η μουσική μου παραμένει η ίδια. Μόνο τα μέσα (έκφρασης) έχουν αλλάξει».

Το 2011 είχε συνεργαστεί τόσο δισκογραφικά όσο και στην σκηνή με τον Τζόννυ Γκρίνγουντ, κιθαρίστα των Radiohead, και τον συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Aphex Twin, και οι δύο λάτρεις της δουλειάς του.