Ας βάλουμε την οικολογία στη ζωή μας για να έχουμε ένα καλύτερο αύριο

Συνέντευξη της Κατερίνας Ανδρικοπούλου Σακοράφα στο YOU WEEKLY

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ας βάλουμε την οικολογία στη ζωή μας για να έχουμε ένα καλύτερο αύριο

Η εποχή του κορονοϊού έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στην καθημερινότητά μας. Μένουμε Σπίτι με την ελπίδα να βρεθεί άμεσα το εμβόλιο ή το φάρμακο που θα βοηθήσει εκατομμύρια συνανθρώπους μας να σωθούν από αυτή τη σύγχρονη μάστιγα. Ωστόσο, το τέλος της παγκόσμιας αυτής περιπέτειας είναι άγνωστο. Κάτι όμως που δεν έχουμε ξαναδεί, είναι η μείωση της ρύπανσης που παρατηρείται σε όλο τον πλανήτη αυτήν την περίοδο της μακράς, παγκόσμιας καραντίνας, λόγω του περιορισμού των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Για τα νέα δεδομένα που ζούμε, δεν θα μπορούσαμε παρά να μιλήσουμε με τον πιο κατάλληλο άνθρωπο, την ευαισθητοποιημένη σε θέματα περιβάλλοντος Συνεκπρόσωπο των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, η οποία αναμένεται να αναλάβει τα βουλευτικά της καθήκοντα το φθινόπωρο του 2020 στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχαν οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ με τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες Εθνικές Εκλογές.

Κατερίνα Ανδρικοπούλου

1. Συνθήκες καραντίνας για όλους τους πολίτες, αλλά με τον πλανήτη να «αναπνέει», λόγω περιορισμού των δραστηριοτήτων των ανθρώπων. Το περιμένατε αυτό;

Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα: Η αλήθεια είναι ότι αυτό που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρο για την εποχή μας. Είμαστε όλοι καθηλωμένοι και πραγματικά φοβισμένοι με τα κρούσματα και τα θύματα του κορονοϊού. Όταν ξεκίνησε η περιπέτεια του κορονοϊού κανείς δεν φανταζόταν τον θεαματικό αντίκτυπο που θα είχε στον πλανήτη μας. Είδαμε δορυφορικές εικόνες πάνω από χρόνια επιβαρυμένες περιοχές του πλανήτη, όπου αμέσως η ορατότητά τους έγινε καλύτερη επειδή περιορίστηκε η ρύπανση. Είναι λογικό. Σταματήσαμε να εκλύουμε ρύπους, γιατί περιορίσαμε τις δραστηριότητές μας. Το θέμα είναι πόσο εφήμερα είναι όλα αυτά. Όταν όλοι επανέλθουμε στην κανονικότητά μας, τότε σίγουρα κι οι ρύποι θα επανέλθουν. Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι επιβαρύνοντας την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε σαφώς και οι επιπτώσεις έχουν αντίκτυπο στον οργανισμό μας. Αυτό θα πρέπει να το σκεφτούμε διπλά. Η βιώσιμη ανάπτυξη κι η αειφορία δεν πρέπει να αφήνουν πλέον κανέναν αδιάφορο.

2. Πιστεύετε ότι με φιλικότερες προς το περιβάλλον δραστηριότητες θα υπάρξει καλύτερη ποιότητα στον πλανήτη μας και την καθημερινότητά μας;

Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα: Δεν μπορεί να υπάρξει αύριο χωρίς πράσινη αντιμετώπιση των πραγμάτων. Αυτό δεν αφορά μόνον θέματα οικολογίας, περιβάλλοντος και υγείας, αλλά και θέματα κυκλικής οικονομίας, νέων πράσινων θέσεων εργασίας, ακόμα και παροχής εργασίας σε μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες που αναζητούν μια νέα επαγγελματική ευκαιρία, αλλά και επίλυσης σοβαρών ανθρωπιστικών ζητημάτων, όπως το προσφυγικό, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ως μητέρα τεσσάρων παιδιών, με απασχολεί εξίσου η εκπαίδευση και η επαγγελματική πορεία των νέων μας. Και τώρα με τον κορονοϊό γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο πως η υγεία, η έρευνα, η ανάπτυξη και ο τρόπος που παράγουμε και διακινούμε αγαθά, πρέπει να μπουν κάτω από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα.
Σε αυτό θέλουμε αρωγούς όλους τους ανθρώπους που καταλαβαίνουν ότι όλα πρέπει να αλλάξουν. Όλοι πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Κατερίνα Ανδρικοπούλου  συνέντευξη youweekly.gr

3. Τέσσερα παιδιά, επαγγελματικές υποχρεώσεις και οικολογικές δράσεις, πως μπορεί μια τόσο δραστήρια γυναίκα να προγραμματίσει τη ζωή της για να τα προλαβαίνει όλα;

Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα: Πράγματι είναι δύσκολο. Τα παιδιά μου για μένα είναι προτεραιότητα. Ξέρω ότι θα έπρεπε να τους αφιερώνω περισσότερο χρόνο και οι συνθήκες εγκλεισμού, λόγω κορονοϊού, μου δίνουν τη δυνατότητα να χαρώ αυτές τις μικρές καθημερινές στιγμές που μου λείπουν σε κανονικές συνθήκες. Εκτιμώ ότι το πρόγραμμά μου θα γίνει ακόμα πιο απαιτητικό όταν έρθει η στιγμή να αναλάβω τα βουλευτικά μου καθήκοντα. Στην παρούσα φάση, ως Οικονομολόγος, εργάζομαι για να στηρίξω την οικογένειά μου. Σαφώς είναι δύσκολο και πιεστικό να τα προλάβεις όλα, αλλά με έναν καλό προγραμματισμό τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

4. Αν μπορούσαμε να πούμε σε μία πρόταση ποια είναι η Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, τι είναι αυτό που θα μπορούσατε να πείτε ότι σας χαρακτηρίζει περισσότερο;

Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα: Είμαι άνθρωπος επίμονος, υπομονετικός και προσπαθώ πάντα να υπερνικώ δυσκολίες και αντιξοότητες. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Τίποτα δεν χαρίζεται. Όταν πρέπει να παλέψεις για την καθημερινότητά σου σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, όπως είναι αυτή που διανύει η χώρα μας, την τελευταία δεκαετία, ατσαλώνεσαι, βάζεις τους στόχους σου και προχωράς. Ο Οικολογικός χώρος στην Ελλάδα είναι ένας δύσκολος χώρος, που έχει γνωρίσει τις διακυμάνσεις του. Επιτέλους, έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα και με τη συμμετοχή μου στους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, που εκπροσωπούν στη χώρα μας το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, θέλω κι εγώ να συνδράμω για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.

Ας κάνουμε λοιπόν υπομονή. Ας εκμεταλλευτούμε τον χρόνο που μας δίνεται, ας διαβάσουμε βιβλία, ας ακούμε μουσική, ας δούμε κινηματογραφικές ταινίες και ας επικοινωνήσουμε με φίλους. Πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας μηνύματα για το μέλλον και την καθημερινότητα. Ας αναθεωρήσουμε και ας κάνουμε απολογισμό του εαυτού μας για να προχωρήσουμε πιο δυναμικά και ουσιαστικά στην μετά-κορονοϊό εποχή. Ας λειτουργήσει σε όλους η αξιοπρέπεια και το φιλότιμο που μας χαρακτηρίζει και με υπομονή και ψυχραιμία θα ξεπεράσουμε τη «φουρτούνα» αυτή.