Σίσσυ Χρηστίδου: Θα μείνετε με το μπελαλίδικο φαγητό που κατάφερε να φτιάξει

Εσείς θα το τολμήσετε;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σίσσυ Χρηστίδου: Θα μείνετε με το μπελαλίδικο φαγητό που κατάφερε να φτιάξει

Θα μείνετε με το μπελαλίδικο φαγητό που κατάφερε να φτιάξει η Σίσσυ Χρηστίδου αυτές τις μέρες που παραμένει σπίτι λόγω του ιού, τόσο για να προστατέψει τον εαυτό της, όσο και τους γύρω της.

Το Σάββατο που μας πέρασε η Σίσσυ Χρηστίδου έκανε την τελευταία της εκπομπή πριν το Πάσχα, και από τότε η παρουσιάστρια και για την υπόλοιπη Μεγάλη Εβδομάδα θα παραμείνει στο σπίτι της.

Η παρουσιάστρια του OPENtv βρίσκεται όπως όλοι μας κλεισμένη στο σπίτι της, λόγω του κορωνοϊού ακολουθώντας όλες τις οδηγίες που έχει δώσει η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς για την προστασία της υγείας μας από τον ιό. Στο πλευρό της κάθε λεπτό έχει τα δυο παιδιά της που είναι και η κύρια προτεραιότητα της.

Όπως αποκάλυψε η ίδια στα live της στο Instagram, ωστόσο, αυτή την εβδομάδα τα παιδιά της θα μένουν με τον πρώην σύζυγό της Θοδωρή Μαραντίνη, ενώ εκείνη θα μείνει σπίτι με τον κολλητό και συνεργάτη της, Παύλο Σταματόπουλο.

Σήμερα ωστόσο η Σίσσυ Χρηστίδου αποφάσισε να μπει στην κουζίνα και να φτιάξει ντολμαδάκια, ενώ ζήτησε και από τους διαδικτυακούς της φίλους να τα σταυρώσουν για το καλό. Μιας και μιλάμε για την παρουσιάστρια ωστόσο και το σπίτι της, εσείς το έχετε δει;

Σίσσυ Χρηστίδου ντολμαδάκια σπιτικά
Σίσσυ Χρηστίδου ντολμαδάκια σπιτικά κατσαρόλα

Φτιάξε και εσύ ντολμαδάκια γιαλαντζί με λεμόνι όπως η Σίσσυ Χρηστίδου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 60 αμπελόφυλλα τρυφερά
  • 2 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σως γιαουρτιού

  • 400 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κρύο νερό
  • 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα, μουσκεύουμε πρώτα το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα. Έπειτα το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο. Το στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ. Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι και ανακατεύουμε.
  • Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3΄-4΄. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί.
  • Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6΄-7΄, ίσα το ρύζι να πιει τα υγρά του. Το αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά.
  • Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου.
  • Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
    Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα. Τοποθετούμε ανάμεσα κοτσάνια από τα μυρωδικά που βάλαμε στη γέμιση.
  • Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σειρά σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά κοντά το ένα με το άλλο. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο. Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος.
  • Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει. Σιγοβράζουμε τα γιαλαντζί μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 40΄. Σερβίρονται κρύα με σως γιαουρτιού.

Για τη σως γιαουρτιού

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σος. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.

Σημείωση: Αν θέλουμε προσθέτουμε στη γέμιση 2 κ.σ. κουκουνάρι και 2 κ.σ. σταφίδα.

Μυστικά για ντολμαδάκια γιαλαντζί - από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

  • Ξεπλένουμε το ρύζι για να φύγει το άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό. Εκτός από Καρολίνα, μπορείτε να βάλετε και ρύζι νυχάκι.
  • Το λεμόνι και η ντομάτα εκτός από γεύση κρατούν το ρύζι σπυρωτό.
  • Σιγανό μαγείρεμα για τέλειο αποτέλεσμα.
  • Τα μπόλικα μυρωδικά, καθώς και τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), δίνουν απίστευτη γεύση στα ντολμαδάκια γιαλαντζί.
  • Αφού τα βγάλουμε από τη φωτιά τα αφήνουμε να κρυώσουν, να τραβήξουν τα υγρά τους και να χυλώσει το ρύζι. Κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου είναι υπέροχα.
  • Τα ντολμαδάκια, απαγορεύεται να τα μαγειρέψετε σε χύτρα. Θα πάει χαμένος ο κόπος σας.
  • Φροντίστε τα αμπελόφυλλα που θα χρησιμοποιήσετε, να είναι τρυφερά με απαλή σχεδόν μεταξένια υφή. Αν είναι από βάζο και ήδη σκληρά, δεν θα μαλακώσουν ποτέ. Πάλι τραχιά θα παραμείνουν.
  • Τα φρέσκα αμπελόφυλλα χρειάζονται ελάχιστο ζεμάτισμα. Επίσης πριν τα χρησιοποιήσετε σιγουρευτείτε ότι δεν είναι ραντισμένα.

Αν ωστόσο θέλετε και κάτι γλυκό για την Καθαρά Δευτέρα για... σβήσιμο, σας έχουμε έναν υπέροχο σιμιγδαλένιο χαλβά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Δείτε την συνταγή "κόλαση" εδώ!