Μπέσυ Μάλφα: "Γιατί είμαι υποχρεωμένη να πληρώνω μάσκες; Γιατί το κράτος δεν..."

Αγανακτισμένη η ηθοποιός μας μίλησε αποκλειστικά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω κορωνοϊού

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Μπέσυ Μάλφα:

Η Μπέσυ Μάλφα μίλησε αποκλειστικά στο Youweekly.gr για να τις δύσκολες ώρες που περνάει λόγω του κορωνοϊού και εξέφρασε την αγανάκτισή της για κάποιες από τις αποφασίσεις που πήρε το κράτος όσον αφορά τις μάσκες αλλά και τον κλάδο των ηθοποιών.

Την ώρα που το κίνημα «Support art workers» παίρνει μορφή, η Μπέσσυ Μάλφα μαζί με τις κόρες της Νίκη και Όλγα Σκιαδαρέση μοιράζονται κατ' αποκλειστικότητα με το YOU τα ερωτήματα που τους δημιούργησαν οι πρόσφατες ανακοινώσεις για την λήξη των μέτρων, τις αγωνίες τους για το μέλλον του πολιτιστικού κλάδου, του επαγγέλματος τους αλλά και τις επόμενες κινήσεις τους.

Από τον Γιώργο Κακόγιαννη για το περιοδικό You

Ανακοινώθηκε το τέλος των μέτρων, αλλά δεν υπήρξε καμία αναφορά σχετικά με τα θέατρα. Ποια ήταν η δική σας αντίδραση όταν ολοκληρώθηκε η ανακοίνωση;

Το πρώτο σοκ το έπαθα όταν η ανακοίνωση έλεγε ότι θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Δεν περίμενα ότι σαν λαός, με όσα έχουμε δώσει στον πολιτισμό, ότι αυτό που θα ενδιέφερε περισσότερο τον μέσο Έλληνα πολίτη, θα ήταν το κομμωτήριο. Είναι ένα μέρος, όλα πρέπει να υπάρχουν για να λειτουργεί μία κοινωνία, αλλά ήταν εξαιρετικά σοκαριστικό. Στη συνέχεια έγινε μία αναφορά και αναφέρθηκε πως είναι «μάλλον απίθανο» να υπάρξουν εκδηλώσεις και φεστιβάλ -δεν ακούστηκε καν η λέξη θέατρο... Αισθάνθηκα λίγο περίεργα όταν άκουσα ότι επιτρέπεται το εκκλησίασμα, το άνοιγμα των σχολείων με προφυλάξεις, ο τουρισμός, και δεν επιτρέπονται άλλες εργασίες. Έχω αναπάντητα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα γιατί καταλήξαμε ότι τα μικρά παιδιά δεν μολύνουν τόσο εύκολα τους ενήλικες και από πού προκύπτει αυτό. Δεν νομίζω πως ο ιός κάνει επιλογές.

Έχετε σκεφτεί να θέσετε αυτά τα ερωτήματα στους αρμόδιους;

Είμαι σε συζητήσεις αυτή τη στιγμή με συναδέλφους που εκτιμώ, μιλάμε γι' αυτά τα θέματα και προσπαθούμε να καταλήξουμε κάπου. Ακόμα περιμένουμε να δούμε πόσο αξιόπιστα είναι αυτά που ακούμε, γιατί δεν μπορείς να αλλάζεις γνώμη μέσα σε 20 μέρες.

Κάποτε λέγαμε ότι δεν πρέπει να φοράμε μάσκες, τώρα είναι απαραίτητες, και αν χρειάζομαι 5-6 μάσκες την ημέρα, γιατί δεν μου τις παρέχει το κράτος αλλά είμαι υποχρεωμένη να τις πληρώσω ή να πληρώνω πρόστιμο;

Κατανοώ τους λόγους που το κράτος αποφάσισε πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι απαγορεύεται να δουλέψουν, αλλά περιμένω να μου τους ανακοινώσουν. Προσωπικά έχω σκεφτεί να βρω μία άλλη δουλειά, όμως αυτό δεν είναι λύση, θέλω να ξέρω ότι κάποιος ασχολείται με τις ανάγκες των ανθρώπων που θα μείνουν χωρίς δουλειά και όχι μόνο των ηθοποιών, αλλά όσων θέλουν να επιβιώσουν και να υπάρξουν. Η πολιτεία έχει δείξει πως είναι υπεύθυνη, μέχρι στιγμής μας θαύμαζαν, οπότε θέλω να συνεχίσουν το ίδιο έργο, γιατί βλέπω ότι αρχίζουν και αντιφάσκουν.

Να υπενθυμίσουμε πως πριν από λίγες ημέρες η Μπέσυ Μάλφα με μια ανάρτηση κόλαφο, ξέσπασε για το θέμα αυτό στα social media της. Δείτε το μακροσκελές κείμενο εδώ

Σας ανησυχεί που αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί σίγουρα για τον Μάιο, μπορεί και μέχρι το καλοκαίρι;

Απ' τη στιγμή που κρίθηκε επείγον να κλείσει το θέατρο, ακολουθώ το νόμο. Δεν είμαι ο μοναδικός κλάδος που πλήγηκε, χιλιάδες επαγγέλματα πλήγηκαν, που αφορούν τον πολιτισμό -ακόμα και η καθαριότητα και ο καλλωπισμός. Πρέπει όμως να ασχοληθούμε και με τον νου, γι' αυτό έκανα λόγο για τους γιατρούς της ψυχής. Δεν μιλάω μόνο για τους ηθοποιούς, γιατί είναι ένα παρεξηγημένο επάγγελμα που κάποιοι νομίζουν ότι είναι χόμπυ, με ενδιαφέρει να ακούσω γενικά πόσο ενδιαφέρει την χώρα και την πολιτεία ο πολιτισμός. Θέλω να ακούσω κάτι συγκεκριμένο, το «μάλλον απίθανο» δεν με καλύπτει.

Έχετε και δύο κόρες, που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο της υποκριτικής και ξαφνικά βρέθηκαν σε ένα δύσκολο περιβάλλον... Τι ανησυχίες σας μεταφέρουν;

Για εκείνες το καταλαβαίνω, είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αγωνία τους και κάθε....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ YOU ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕ 1,5 ΕΥΡΩ