Χρήστος Ιακώβου: Το σκάνδαλο με το ντόπινγκ και η εξομολόγηση στο Happy Day

Όλα όσα είπε!

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Χρήστος Ιακώβου: Το σκάνδαλο με το ντόπινγκ και η εξομολόγηση στο Happy Day

Στο Happy Day και τον Δημήτρη Παπανώτα μίλησε ο Χρήστος Ιακώβου, σε μια από τις σπάνιες τηλεοπτικές του εμφανίσεις και συνεντεύξεις. Μέσα σε όλα μίλησε για το σκάνδαλο με το ντόπινγκ!

Ο προπονητής της άρσης βαρών μίλησε, μεταξύ άλλων, και για το σκάνδαλο ντόπινγκ που είχε συντάραξε την Ελλάδα πριν μερικά χρόνια.

«Πάντα είχαμε μια καλή ιστορία στην άρση βαρών, αλλά η μεγάλη ομάδα ήρθε από το ’90 και μετά. Κερδίσαμε 13 Ολυμπιακά μετάλλια σε 12 χρόνια. Η Πολιτεία μάς στάθηκε πάρα πολύ. Με πλήγωσε πολύ το σκάνδαλο με το ντόπινγκ. Δεν το περίμενα, ειλικρινά δεν το περίμενα. Η πτώση της άρσης βαρών ήρθε από οικονομικούς λόγους. Παίρναμε δύο εκατομμύρια ευρώ και φτάσαμε να παίρνουμε 260 χιλιάδες. Τα παιδιά που ήταν τότε στην πρώτη κατηγορία, αμείβονται με 1,5 εκατομμύριο δραχμές το μήνα.

Τα πάνω κάτω στο Happy Day - Η αποκάλυψη της Σταματίνας Τσιμτσιλή για τον Δημήτρη Παπανώτα

Θυσίασα τη ζωή μου για τον αθλητισμό, η οικογένεια παιδεύτηκε μαζί μου. Μου έλειψε που δεν έζησα την παιδική ηλικία του γιου μου. Στο εξωτερικό με έχουν για γκουρού του αθλήματος. Όταν έγινε το σκάνδαλο ντόπινγκ ο κόσμος μας κράτησε», είπε ο Χρήστος Ιακώβου.

Χρήστος Ιακώβου ντόπινγκ σκάνδαλο
Χρήστος Ιακώβου ντόπινγκ

Ο Χρήστος Ιακώβου (12 Απριλίου 1948)

  • Έίναι Έλληνας ολυμπιονίκης της άρσης βαρών, τεχνικός σύμβουλος του τμήματος άρσης βαρών του Παναθηναϊκού και επιχειρηματίας. Υπήρξε επί χρόνια ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ομάδας Άρσης Βαρών της Ελλάδας.
  • Γεννήθηκε στις 12 Απριλίου του 1948 στην Κωνσταντινούπολη. Αναδείχθηκε καλύτερος αθλητής της χρονιάς το 1971, το 1972 και το 1975. Έχει έναν γιο, τον Αλέξανδρο.
  • Υπήρξε μεγάλο όνομα του ελληνικού αθλητισμού τη δεκαετία του 1970, όταν και διακρίθηκε σε πάμπολλες διοργανώσεις. Λίγο νωρίτερα, το 1967 και 1968, είχε καταρρίψει τα παγκόσμια ρεκόρ εφήβων στην κίνηση του ντεβελοπέ, στην οποία ξεχώριζε. Συγκεκριμένα, στις 9 Δεκεμβρίου του 1967, βελτίωσε το παγκόσμιο εφηβικό ρεκόρ της κατηγορίας των 75 κιλών, στο ντεβελοπέ, με 136,5. Το 1968 επανέλαβε το επίτευγμά του καθώς στις 7 Απριλίου κατέρριψε στο Λονδίνο το παγκόσμιο εφηβικό ρεκόρ στο ντεβελοπέ με 139 κ.Το 1969 κατετάγη 5ος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και 6ος στο παγκόσμιo
  • Τον Απρίλιο του 2008 υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή, αφότου έντεκα από τους δεκατέσσερις αθλητές της Εθνικής ομάδας βρέθηκαν θετικοί για ντόπινγκ στο πρώτο δείγμα σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποίησε η WADA. Τον Μάιο του 2008 ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του Ιακώβου για πέντε πλημμελήματα για αυτή την υπόθεση. Τον Φεβρουάριο του 2014 αθωώθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, καθώς και όλοι οι αθλητές της Εθνικής ομάδας άρσης βαρών.