Κορωνοϊός - Βατόπουλος: "Αυτά πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε το lockdown!

Προσοχή!

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Κορωνοϊός - Βατόπουλος:

Την έντονη ανησυχία του για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, εξαιτίας των κρουσμάτων κορωνοϊού, εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Aλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι στο χέρι μας να αποτρέψουμε ένα γενικό lockdown στην Αττική.

Για το κέντρο της Αθήνας ο κ. Βατόπουλος, με δηλώσεις του στο Mega, συνέστησε στους πολίτες «να κυκλοφορούν μόνο όταν είναι απαραίτητο, να αποφεύγουν τις περιοχές με πολύ κόσμο, να φορούν πάντα μάσκα και να απολυμαίνουν τα χέρια τους. Οι συνταξιούχοι που έχουν δουλειές στο κέντρο να πηγαίνουν τις ώρες που έχει λιγότερο κόσμο».

Η μάσκα έχει βοηθήσει σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, σημείωσε ο κ. Βατόπουλος, όμως πολλή προσοχή χρειάζεται σε περιοχές της Αθήνας που είναι πυκνοκατοικημένες. Αναφερόμενος ειδικότερα στον μεταναστευτικό πληθυσμό του κέντρου, τόνισε πως οι άνθρωποι ζουν σε πολύ κακές συνθήκες και πολλοί μαζί στο ίδιο σπίτι. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε «στη δική τους γλώσσα να τους περάσουμε το μήνυμα να μη συνωστίζονται σε πλατείες και να κατανοήσουν το πρόβλημα», συμπλήρωσε. Παράλληλα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας επεσήμανε πως «και ο συνωστισμός στις καφετέριες είναι επικίνδυνος». Σοκάρουν οι δηλώσεις Γερμνανού λοιμωξιολόγου για την πανδημία!

Δεν είναι απαραίτητο το lockdown

Όσο για το ενδεχόμενο ενός lockdown, ο κ. Βατόπουλος είπε πως «είναι στο χέρι μας να το αποτρέψουμε. Δεν είναι μοιραίο και απαραίτητο να γίνει lockdown. Εάν καταφέρουμε να συντονιστούμε η οργανωμένη πολιτεία και οι πολίτες, τότε μπορούμε να το αποτρέψουμε».

Προβληματισμός υπάρχει, στο μεταξύ, για τις καταλήψεις στα σχολεία, καθώς οι μαθητές συγχρωτίζονται χωρίς μέτρα προστασίας. «Και επειδή η νόσος μεταδίδεται με τα σταγονίδια, αν τα παιδιά είναι σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση χωρίς μάσκες, τότε υπάρχει πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Βατόπουλος.

Ισραήλ: Ξανά σε lockdown ύστερα από έξαρση κρουσμάτων!

H χώρα είναι «στο χείλος της αβύσσου» έκριναν τα μέλη της κυβέρνησης Νετανιάχου Το «πράσινο φως» προκειμένου να επιβληθεί lockdown λόγω κορωνοιού σε όλη τη χώρα έδωσε το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Το υπουργικό συμβούλιο έκρινε πως η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού έφερε τη χώρα «στο χείλος της αβύσσου», όπως αναφέρει ο ιστότοπος Ynet, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Γεντότ Αχαρονότ.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η χώρα τίθεται σε καραντίνα.

Η κυβέρνηση του Νετανιάχου είχε ήδη επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα τη 18η Σεπτεμβρίου, όμως την περασμένη εβδομάδα, ο μέσος όρος των νέων μολύνσεων αυξήθηκε στις σχεδόν 7.000 ημερησίως, ασκώντας ολοένα αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας των περίπου εννέα εκατομμυρίων κατοίκων.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα προβλέπεται ότι θα διαρκέσουν ως το απόγευμα της 10ης Οκτωβρίου, την ημέρα της Σιμχάτ Τορά, σημαντικής εβραϊκής θρησκευτικής εορτής.

Περιλαμβάνουν το κλείσιμο σχεδόν όλων των εμπορικών επιχειρήσεων, πλην εργοστασίων, υπηρεσιών και καταστημάτων που θεωρούνται απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Διαδηλώσεις και προσευχές θα επιτρέπονται μόνο κατά μικρές ομάδες, ως και είκοσι ανθρώπων, και μόνο σε απόσταση έως και ενός χιλιομέτρου από τους τόπους κατοικίας των πολιτών.

Οι αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν θα ανασταλούν.