Σοφία Μπεκατώρου: «Εύχομαι να υπάρξουν συνέπειες»

«Όλη αυτή η διαδικασία προκαλεί ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα»

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Σοφία Μπεκατώρου: «Εύχομαι να υπάρξουν συνέπειες»

Η Σοφία Μπεκατώρου παραχώρησε συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα και την Εβίτα Τσιλοχρίστου και μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε πως θα έπρεπε να υπάρξουν συνέπειες για τον άνθρωπο που ασέλγησε εις βάρος της καθώς είναι πιθανό να το ξανακάνει σε κάποια κοπέλα.

Η Ολυμπιονίκης έχει συγκινήσει το πανελλήνιο με την εξομολόγησή της και τα λόγια της έχουν αγγίξει τους πάντες, με τα μηνύματα υποστήριξης να έρχονται από παντού.

Ανάμεσα σε αυτά τα μηνύματα, είδαμε και την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανέφερε πως η Σοφία Μπεκατώρου «έσπασε» την αλυσίδα του φόβου.

Οι δηλώσεις της Σοφίας Μπεκατώρου

«Για μένα ήταν πολύ σημαντική η πρόσκληση σε αυτή την ημερίδα του υφυπουργείου Αθλητισμού, διότι υπάρχει μια ξεκάθαρη στρατηγική για τη σεξουαλική βία στον αθλητισμό για τους ανήλικους, υπάρχει βιβλιογραφία, αλλά και μια σειρά από τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου με στόχο την εκπαίδευση.

Αυτή ήταν και η ουσία της ημερίδας και είμαι στη διάθεση των φορέων για να βοηθήσω στην περαιτέρω εκπαίδευση και μετάδοση αυτού του σωστού οδηγού, για τα παιδιά και με στόχο την ενημέρωση και γενικά το γκρέμισμα του ταμπού, να το πούμε έτσι, δηλαδή να φύγουν πια αυτά τα στερεότυπα τού δεν μιλάμε, να ξέρουμε ότι αυτά τα πράγματα – ατυχώς- συμβαίνουν, αλλά όταν γίνονται, πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε κατάματα, να υπάρχουν υποστηρικτικές δομές από τους φορείς αλλά και από την οικογένεια φυσικά και από ειδικούς, έτσι ώστε να μπορεί το άτομο να το ξεπεράσει και να μπορέσει να προχωρήσει στην κανονικότητα.

Σοφία Μπεκατώρου κακοποίηση

Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να επανέλθουν στην κανονικότητα, διότι προκαλεί διάφορα ψυχολογικά προβλήματα όλη αυτή η διαδικασία – και σωματικά φυσικά. Πράγματα τα οποία τα κρατάς για πολλά χρόνια… Και στη δική μου την περίπτωση που ουσιαστικά επέλεξα να τα απωθήσω εντελώς στο υποσυνείδητό μου, αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι το ξέχασα.

Απλά υπήρχε εκεί, δημιουργούσε τις δυσκολίες που δημιουργεί μια τέτοια κατάσταση, πολύ ψυχολογική πίεση κ.λπ., και σε κάθε πτυχή βίας βγαίνει στην επιφάνεια, αλλά και εσύ αν ακούσεις και κάποιο άλλο παρόμοιο περιστατικό, αμέσως ταυτίζεσαι και το ζεις και το ξαναζείς»

Πιστεύεις θα υπάρξουν τελικά συνέπειες σε αυτό τον άνθρωπο;

Εύχομαι να υπάρξουν συνέπειες, διότι αφενός έχω την εντύπωση πως δεν είμαι η μόνη, αφετέρου τέτοιοι άνθρωποι με τέτοιο χαρακτήρα εκδηλώνουν ξανά την ίδια συμπεριφορά και σε άλλους με τον α’ ή τον β’ τρόπο. Επομένως, για μένα είναι πολύ σημαντικό, αφενός να προστατέψω τον χώρο μου, αφετέρου και τον χώρο της ιστιοπλοΐας, γιατί είναι ένας χώρος ο οποίος έχει προσφέρει πάρα πολλά οφέλη στα παιδιά και στον αθλητισμό γενικότερα και δυστυχώς αμαυρώνεται από τέτοιου είδους περιστατικά.

Νομίζω έχουμε όλοι χρέος να αξιολογούμε τους παράγοντες που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Πρέπει λίγο διαφορετικά να αξιολογούμε τους ανθρώπους που στηρίζουν το αθλητικό κίνημα. Δεν είναι θέμα πολιτικής, αυτές οι θέσεις δεν είναι για ανθρώπους που θέλουν να ανελιχθούν πολιτικά, να ξεχωρίσουν και να έχουν δύναμη. Είναι για ανθρώπους που αναγνωρίζουν το αντικείμενο και που έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα, που θέλουν να συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Πρόκειται δηλαδή για κάτι που έχει να κάνει περισσότερο με λειτούργημα και όχι τόσο με μια θέση ευθύνης, που προσφέρει δύναμη.

Σταματίνα Τσιμτσιλη: Το μήνυμα στήριξης στη Σοφία Μπεκατώρου - "Μεγαλώνω κορίτσια και..."

Σοκ έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο η υπόθεση της αθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου μετά την αποκάλυψη της πως δέχτηκε σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντας της ομάδας της.

Πολλοί είναι οι πολιτικοί και οι καλλιτέχνες που στάθηκαν δίπλα της και στήριξαν την απόφαση της να βρει το θάρρος και να το πει.

Μια από αυτές ήταν και η Σταματίνα Τσιμτσιλή η οποία με ένα μακροσκελές κείμενο δήλωσε:

“Τι κι αν η Σοφία χρειάστηκε χρόνια για να μιλήσει ανοιχτά για ό,τι πέρασε. Κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του θέλει απλά να την αγκαλιάσει, να την ακούσει και να σταθεί στο πλευρό της. Να την επιβεβαιώσει ότι δεν έφταιξε κάπου και ότι δεν έκανε κάτι λάθος. Αρκεί που βρήκε θάρρος να μιλήσει. Η αθλήτρια μάλιστα αποκάλυψε το όνομα του.

Το “όχι” στις αρρωστημένες ορέξεις οποιουδήποτε είναι όχι. Σαφές και ξεκάθαρο. Το ότι διατυπώνεται και εκφέρεται πρέπει να είναι αρκετό.

Ως γυναίκα και μητέρα που μεγαλώνει κορίτσια, προσπαθώ να τους εμπνεύσω τον αυτοσεβασμό και ειλικρινά ντρέπομαι με όποιον εκφράζει τη λογική των ίσων αποστάσεων. Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις στην κακοποίηση, την λεκτική και την σωματική”, έγραψε χαρακτηριστικά η Σταματίνα Τσιμτσιλή.

σταματίνα τσιμτσιλή