Σοφία Μπεκατώρου: «Η προσωπική μου εμπειρία δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο κακοποίησης των αθλητών»

Οι πρώτες δηλώσεις μετά την καταγγελία της

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Σοφία Μπεκατώρου: «Η προσωπική μου εμπειρία δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο κακοποίησης των αθλητών»

Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε σήμερα από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, μετά την καταγγελία που έκανε σε βάρος παράγοντα της ΕΙΟ, ξεκαθαρίζοντας πως η δική της εμπειρία δεν αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα κακοποίησης αθλητών.

Η ολυμπιονίκης μίλησε για τη σημασία που έχει το να βρουν όλοι τη δύναμη να μιλήσουν γι΄αυτό που τους έχει συμβεί.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υφυπουργό αθλητισμού, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για την άμεση συμπαράστασή τους, όλο τον πολιτικό κόσμο αλλά και κάθε άνθρωπο γιατί με τα μηνύματά σας μου δώσατε μεγάλο κουράγιο να αποκαλύψω και να διαχειριστώ αυτήν την τραυματική εμπειρία που είχα.

Η προσπάθεια που έχουμε κάνει με όλους τους Έλληνες αθλητές Ιστιοπολοϊας αφορά κυρίως στο να σταματήσει η κατάχρηση εξουσίας. Η προσωπική μου εμπειρία δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο κακοποίησης των αθλητών κι επειδή θέλουμε κι επιθυμούμε να καθαρίσουμε το τοπίο στον ελληνικό αθλητισμό και προτρέψουμε τα νέα παιδιά να έρθουν να αθληθούν και να μπορούμε άφοβα να βρισκόμαστε μέσα στους αθλητικούς χώρους και σε μία υγιή κοινωνία, μιλάμε ανοιχτά.

Δεν ήταν εύκολο να βγω να μιλήσω δημόσια για κάτι τόσο τραυματικό. Ωστόσο, αφού μίλησα, έχω εισπράξει όλα αυτά τα συναισθήματα από τον κόσμο, τα τόσο ενθαρρυντικά λόγια αλλά και την αγκαλιά όλης της πολιτείας, μπορώ να πω με σιγουριά σε κάθε θύμα να φύγει από αυτή τη θέση, να σπάσει την σιωπή και να μιλήσει από οποιονδήποτε χώρο κι αν είναι γιατί όλοι έχουμε την δύναμη. Αυτό είναι το ξεκίνημα για μια Ελλάδα που θέλουμε να έχουμε, μια υγιή Ελλάδα σε όλες τις μορφές της», είπε η Σοφία Μπεκατώρου, δείτε εδώ και την πρώτη ανάρτησή της μετά την αποκάλυψη της.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Στο πρόσωπο της Σοφίας Μπεκατώρου συναντήθηκα με όλες εκείνες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν»

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε σήμερα με τη Σοφία Μπεκατώρου και λίγο μετά από τη συνομιλία τους έκανε μία πολύ συγκινητική ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, με την οποίο θέλησε να της δείξει την αμέριστη υποστήριξή της.

Η εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου κατάφερε να κάνει πολλές αθλήτριες να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν ανοιχτά για περιστατικά που έχουν βιώσει.

Την ίδια στιγμή, πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν να στηρίξουν την απόφασή της και να καταδικάσουν τη βία. Ανάμεσά τους και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Συνάντησα σήμερα μια σπουδαία αθλήτρια, μια γυναίκα με σπάνιο ήθος και ψυχική δύναμη, την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου. Ήταν μια ελάχιστη αναγνώριση της γενναιότητας και της αξιοπρέπειας με τις οποίες κοινοποίησε την τραυματική εμπειρία της.

Μια ελάχιστη ένδειξη όχι συμπαράστασης αλλά συμμετοχής σε μια συνθήκη που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες στον προσωπικό και τον επαγγελματικό τους βίο. Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλες εκείνες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, λεκτικά ή σωματικά, που τραυματίστηκαν διά βίου από την ηθική βαναυσότητα της σεξουαλικής επιθετικότητας. Όλες εκείνες που φέρουν το τραύμα τους σιωπηλά επί χρόνια, μη τολμώντας να το καταγγείλουν, επειδή ενδόμυχα γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν στην καλύτερη περίπτωση με οίκτο ή καχυποψία και στη χειρότερη με περιφρόνηση, με χλεύη, ακόμα και με κοινωνικό στιγματισμό.

Όλες εκείνες που υποφέρουν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις μιας τέτοιας επώδυνης εμπειρίας, καταρρακωμένες από τη ντροπή και την ταπείνωση, κατασπαραγμένες από την ενοχή λες και οι ίδιες ευθύνονται γι’ αυτό που τους συνέβη, καταδικασμένες εσαεί στον φόβο, στην απέχθεια για το σώμα τους, στη χαμηλή αυτοεκτίμηση», έγραψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου Σοφία Μπεκατώρου