Σάντυ Κουτσοσταμάτη: «Είχα δεχτεί παρενόχληση αλλά η φίλη μου είπε "εσύ θα το προκάλεσες"»

«Είχα σκεφτεί πως μάλλον εγώ είχα κάνει κάτι λάθος, νιώθοντας ενοχές και ντροπή»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Σάντυ Κουτσοσταμάτη: «Είχα δεχτεί παρενόχληση αλλά η φίλη μου είπε

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη εξομολογήθηκε την δική της εμπειρία αναφορικά με την παρενόχληση που έχει δεχτεί μέσα από το προσωπικό της blog.

Από την στιγμή που η Σοφία Μπεκατώρου κατήγγειλε την παρενόχληση που υπέστη από παράγοντα της Ομοσπονδίας, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.

Πολλές είναι οι γυναίκες που βγήκαν και μίλησαν ανοιχτά για τα δεινά που έχουν βιώσει στο παρελθόν. Μία από αυτές είναι και η Σάντυ Κουτσοσταμάτη η οποία αποκάλυψε ότι όταν ήταν 14 χρονών δέχτηκε παρενόχληση, με την φίλη της μάλιστα να την κατηγορεί ότι ήταν δικό της φταίξιμο.

Η Σάντυ είπε συγκεκριμένα: «Όπως και τόσες άλλες γυναίκες (και άντρες φυσικά), έχω δεχτεί και εγώ σεξουαλική παρενόχληση, όπου όταν το είχα τότε εκμυστηρευτεί στη φίλη μου, μου είχε πει τη φράση «εσύ θα το προκάλεσες». Δεν θα ξεχάσω ποτέ την απάντησή της.

Είχα μείνει αποσβολωμένη και αποδυναμωμένη στην αντίδρασή της γιατί είχα στραφεί σε εκείνη προκειμένου να με υποστηρίξει να αντιδράσω.

Επειδή ήμουν 14 χρονών και επειδή εισέπραξα αυτή την αντίδραση από τη φίλη μου την οποία εμπιστευόμουν, αλλά και επειδή δεν είχα καμία ιδέα για το πώς θα έπρεπε να διαχειριστώ κάτι τέτοιο, είχα σκεφτεί πως μάλλον εγώ είχα κάνει κάτι λάθος, νιώθοντας ενοχές και ντροπή.

Η σεξουαλική παρενόχληση (ή κακοποίηση), συμβαδίζει συνήθως με την κατάχρηση εξουσίας, καθώς ο θύτης χρησιμοποιεί τη θέση ισχύος απέναντι στο θύμα, εκβιάζοντάς το έμμεσα ή άμεσα, ότι θα το βλάψει, προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα φόβου και να το εκμεταλλευτεί. Πολλοί θύτες αλληλοκαλύπτονται και συνεργάζονται στα αποδυναμωμένα θύματα, προκειμένου να δρουν ανενόχλητοι» κατέληξε η Σάντυ Κουτσοσταμάτη.

Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Λίγα λόγια για την Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Το πλήρες όνομά της είναι "Σάντυ Κουτσοσταμάτη-Εμμανουηλίδου". Έχει μια μικρότερη αδερφή. Είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Δημήτρη Εμμανουηλίδη με τον οποίο απέκτησαν μία κόρη, την Αναστασία Εμμανουηλίδη (γεννήθηκε στις 1 Αυγούστου 2014). Έχει πτυχίο στην Ψυχολογία και έκανε το μεταπτυχιακό της στη "Συμβουλευτική Ψυχολογία και Ψυχοθεραπεία".

Ειδικεύεται στη γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως συμβουλευτική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια με γονείς, παιδιά και ενήλικες. Έχει αναλάβει την ψυχολογική υποστήριξη των Τμημάτων Υποδομής μεγάλης ομάδας της Θεσσαλονίκης, όπου συμβουλεύει γονείς, προπονητές και παιδιά, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης αποδοτικότητας των παιδιών στον αθλητισμό.

Για επτά χρόνια παρουσίαζε και επιμελούνταν ενημερωτική εκπομπή ψυχολογίας σε κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, με τίτλο "Ανάλυσέ το", η οποία μεταφέρθηκε στο ομότιτλο βιβλίο "Ανάλυσέ το μόνος σου", που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Λιβάνη". Συμμετέχει σε σχετικές εισηγήσεις κρατικών και άλλων φορέων.

Έχει εργαστεί σε πολυεθνικές εταιρείες στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και σε ιδρύματα με παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες και νοητική υστέρηση. Ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση προγραμμάτων με στόχο την ψυχολογική προετοιμασία γυναικών σε κέντρα εκπαίδευσης μεθόδων τοκετού και θηλασμού. Είναι συγγραφέας και αρθρογράφος.