Γιατρομανωλάκης και Μενδώνη κατά του Κιμούλη - «Φόβος και βία δεν έχουν χώρο στην Τέχνη»

Το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να δημιουργηθεί Κώδικας Δεοντολογίας

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Γιατρομανωλάκης και Μενδώνη κατά του Κιμούλη - «Φόβος και βία δεν έχουν χώρο στην Τέχνη»

Η Λίνα Μενδώνη και ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης πήραν θέση για τις καταγγελίες εις βάρος του Γιώργου Κιμούλη ανακοινώνοντας πως το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να δημιουργηθεί Κώδικας Δεοντολογίας για όλους τους κρατικούς καλλιτεχνικούς φορείς και τις εκπαιδευτικές δομές.

Στην τέχνη δεν χωρούν ο φόβος και η βία, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Σε δήλωση της η Λίνα Μενδώνη επισήμανε: «Κάθε συμπεριφορά εκφοβισμού, καταπίεσης, άσκησης βίας, η οποία εκφράζεται λεκτικά, ψυχολογικά ή σωματικά είναι απολύτως απαράδεκτη. Το θέατρο, όπως και κάθε άλλη τέχνη, αποτελεί ένα περιβάλλον συλλογικής έκφρασης, συνεργασίας, ελευθερίας.

Ο Πολιτισμός δεν είναι απλώς ένα πεδίο καλλιτεχνικού επιτεύγματος. Είναι ο κατ΄ εξοχήν χώρος, που οφείλει να δίνει το παράδειγμα για τον σεβασμό της προσωπικότητας του άλλου. Ο φόβος και η βία οποιασδήποτε μορφής, δεν έχουν χώρο στην Τέχνη».

Επιπροσθέτως, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης ανέφερε:

Επειδή κατά καιρούς επιχειρείται να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι ή και ως δικαιολογία για μη αποδεκτές συμπεριφορές, στο θέατρο, όπως και στους άλλους χώρους συλλογικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, η ένταση, η πίεση, το άγχος, αλλά και το αίτημα για υπέρβαση των ορίων εν ονόματι του καλλιτεχνικού οράματος και της καλλιτεχνικής ελευθερίας και έκφρασης, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι.

Η βία – λεκτική, σωματική, ψυχολογική – και η κατάχρηση εξουσίας δεν έχουν θέση σε οποιαδήποτε δημιουργική διαδικασία», ανέφερε και σημείωσε ότι «προφανώς επιφυλασσόμαστε για την ανάληψη και οποιωνδήποτε άλλων μέτρων τυχόν απαιτηθούν.

Καλές τέχνες και καλλιτέχνες δεν σημαίνει μόνο καλά έργα, σημαίνει και καλές πρακτικές». Δείτε εδώ ωστόσο, και την ζωή του Γιώργου Κιμούλη.

 Γιατρομανωλάκης και Μενδώνη κατά του Κιμούλη

ΣΕΗ: Πειθαρχικό για τον Κιμούλη μετά τις αποκαλύψεις για ψυχολογική και λεκτική βία

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημερινό συμβούλιο Ελλήνων ηθοποιών θα τεθεί πειθαρχικό θέμα για τον Γιώργο Κιμούλη, ύστερα από τις αποκαλύψεις της ηθοποιού Ζέτα Δούκα.

Την είδηση μετέφερε η εκπομπή Ευτυχείτε, προβάλλοντας όλες τις καταγγελίες που έκαναν καταξιωμένες ηθοποιοί για τον ταλαντούχο σκηνοθέτη.

«Το ΣΕΗ, το Σωματείο Ελλήνων ηθοποιών, σε έκτακτο συμβούλιο που έχει σήμερα, σκοπεύει να δει τι μπορεί να γίνει έτσι ώστε, αυτή η υπόθεση να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό», ανέφερε ο Γιάννης Πουλόπουλος.

«Το πειθαρχικό συμβούλιο, είναι ένα συμβούλιο στο οποίο μπορεί να έρθει εμάς ηθοποιός να καταγγείλει, αλλά μπορεί και μόνο του να ασχοληθεί με μια ιστορία που αφορά τα μέλη του», σχολίασε αρχικά ο Σπύρος Μπιμπίλας.