Συντετριμμένη η Όλγα Κεφαλογιάννη με τον θάνατο του Σάμιου - «Είχαμε βαθιά σχέση φιλίας»

Το συγκινητικό αντίο της

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Συντετριμμένη η Όλγα Κεφαλογιάννη με τον θάνατο του Σάμιου - «Είχαμε βαθιά σχέση φιλίας»

Συντετριμμένη και συγκλονισμένη είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη μετά τον θάνατο του φίλου της και ζωγράφου, Παύλου Σάμιου.

Πένθος επικρατεί στον καλλιτεχνικό χώρο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, καθώς έχασε την σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη φαίνεται να βρίσκεται σε σοκ μετά το άκουσμα της είδησης αυτής καθώς οι δυο τους υπήρξαν πολύ καλοί φίλοι. Η ίδια δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram κοινές φωτογραφίες τους και έγραψε στην λεζάντα:

“Είμαι συγκλονισμένη. Με τον Παύλο Σάμιο, είχαμε μια βαθιά σχέση φιλίας και εκτίμησης. Ήταν ένας από τους πιο όμορφους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Εξαιρετικός εικαστικός, φιλόσοφος της τέχνης, ζωγράφος με βαθιά και ειλικρινή αγάπη για τη γυναίκα και τον έρωτα.

Ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης, που δεν σταμάτησε ποτέ να αναζητά, να εμπνέεται, να δημιουργεί. Έφυγε από κοντά μας ξαφνικά, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο κενό. Δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος ζωγράφος, ήταν πάνω από όλα ένας σπουδαίος άνθρωπος”.

Συντετριμμένη η Όλγα Κεφαλογιάννη με τον θάνατο του Σάμιου

Λίγα λόγια για τον Παύλο Σάμιο

Ο Παύλος Σάμιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Από μικρός ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και το σχέδιο βοηθώντας τον πατέρα του στο εργαστήριο παπουτσιών.

Aγάπησε τη θρησκευτική ζωγραφική που τον κέρδισε από πολύ νωρίς και εργάστηκε στο εργαστήρι Αγιογραφίας του Διονύση Καρούσου μέχρι τα δεκαοκτώ του χρόνια. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο Εργαστήρι του Πάνου Σαραφιανού και πέρασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Δάσκαλοί του ήταν ο Νίκος Νικολάου στο Προκαταρκτικό και ο Γιάννης Μόραλης στο Εργαστήριο Ζωγραφικής. Ο Νίκος Νικολάου είχε σαν αρχή το σχέδιο και την παράδοση της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και ο Γιάννης Μόραλης εισήγαγε τους σπουδαστές του στη σύγχρονη τέχνη. Σπουδαίοι δάσκαλοι που τους οφείλει πολλά, όπως επίσης και στο Γιάννη Τσαρούχη.

Είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσει στο Παρίσι και να μάθει τόσα πολλά για την ελληνική παράδοση, μέσα από τα μάτια ενός μοναδικού ζωγράφου που στα πρώτα του έργα τον επηρέασε πολύ. Την ίδια εποχή ήταν στη μοναδική παρέα του «Μαγεμένου Αυλού», όπου ο Μάνος Χατζιδάκις, μάγος του λόγου και γνώστης της ανάγκης των νέων, τους έμαθε να σκέπτονται χωρίς όρια.