Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022 | Επικοινωνία

Χάρης Τζωρτζάκης: «Μου ζητήθηκε να γυμνωθώ στην οντισιόν»

«Αυτό το πράγμα μπορεί να είναι τραυματικό, μπορεί να φτάσει μέχρι την απόπειρα βιασμού»

Χάρης Τζωρτζάκης: «Μου ζητήθηκε να γυμνωθώ στην οντισιόν»
News 05.02.2021 09:13
Από Νεφέλη Ντατσοπούλου

Ο Χάρης Τζωρτζάκης βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην εκπομπή Tik Talk και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην παρενόχληση που δέχθηκε από γνωστό σκηνοθέτη, ξεκαθαρίζοντας πως πήγε στην οντισιόν του και του ζητήθηκε να γυμνωθεί.

O ηθοποιός ήταν ένας από τους τρεις άνδρες που έκαναν την καταγγελία κατά του γνωστού σκηνοθέτη και έτσι χθες μίλησε με λεπτομέρεια για την υπόθεσή του.

«Πήγα σε μία οντισιόν σ’ ένα σπίτι, ήταν στο σαλόνι έξω ο casting director, μέσα, λοιπόν, υπήρχε μία κάμερα που έγραφε και ζητήθηκε ένας αυτοσχεδιασμός προκλητικού περιεχομένου. Όταν έκανα εγώ τον αυτοσχεδιασμό κατάλαβα ότι τεχνηέντως μου ζητείται να βγάλω τα ρούχα μου, να γυμνωθώ. Αυτό στη δική μου περίπτωση δεν το αναφέρω ως κάτι το τραυματικό, αλλά σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αυτό το πράγμα μπορεί να είναι τραυματικό, είτε είναι άνδρας είτε είναι γυναίκα, δηλαδή μπορεί να φτάσει μέχρι στην απόπειρα βιασμού.

Χάρης Τζωρτζάκης παρενόχληση

Εγώ έχω κάνει δύο φορές γυμνό στο θέατρο ποτέ δεν μου ζητήθηκε πριν, σε κάποια ακρόαση, να βγάλω τα ρούχα μου για να με δουν γυμνό. Αυτά τα πράγματα όταν το πλαίσιο είναι επαγγελματικό συμβαίνουν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Αν οπωσδήποτε πρέπει να κάνεις γυμνό σε μια παράσταση το ξέρεις από πριν. Είναι ασόβαρο να ζητάς από έναν ηθοποιό να βγάλει τα ρούχα του ενώ γράφεις με μια κάμερα σε ένα δωμάτιο μόνος σου”, εξομολογήθηκε ο Χάρης Τζωρτζάκης.

Η απάντηση του σκηνοθέτη στην καταγγελία που δέχθηκε από τον Χάρη Τζωρτζάκη και τους άλλους δύο ηθοποιούς

«Σχετικά σε όσα αναφέρονται για εμένα στο fb και στα ΜΜΕ
Στις ταινίες μου αναφερόμουν πάντα στην σεξουαλικότητα. Στις ενορμήσεις ζωής και θανάτου στην σεξουαλικότητα. Κατήγγειλα την ενδοοικογενειακή βία καθώς και την βία κάθε μορφής. Υπάρχουν σκηνές με γυμνό, αυνανισμό, στύση, βιασμό, σεξ. Όμως πάντα ως καταγγελία ή ως κυνισμό απέναντι στην υποκρισία της κοινωνίας και όχι ως αυτοσκοπό.

Αυτονόητα ένας ηθοποιός θα βρεθεί γυμνός. Αν το θελήσει. Αυτά τα πράγματα δεν επιβάλλονται. Δεν απαγορεύεται να ζητήσεις γυμνό όταν ορίζεται από το καλλιτεχνικό έργο. Και στις οντισιόν. Δεν απαγορεύεται η ελευθερία της έκφρασης. Είναι κατοχυρωμένη στο σύνταγμα. Μπορείς να ζητήσεις κάτι από κάποιον. Μπορεί ο άλλος να το αρνηθεί. Δεν επιβάλλεται στον καλλιτέχνη πως θα πραγματοποιήσει το έργο του. Συμφωνείς ή διαφωνείς. Φανταστείτε τον Παζολίνι να απολογείται γιατί ζήτησε γυμνό για το SALO.

Ή τον Λαρς φον Τριερ για τους ΗΛΙΘΙΟΥΣ με την περιβόητη σκηνή ομαδικού σεξ. Ίσως προσπαθείτε να ορίσετε τι είναι ηθικά σωστό και τι λάθος. Όμως προσωπικά δεν μπορώ να προσφέρω κάποιο αντάλλαγμα, γιατί δεν κατέχω κάποια εξουσία για να την καταχραστώ. Δεν έχω αξίωμα. Δεν είμαι θεσμικός. Δεν είμαι διάσημος. Είμαι ένας εύκολος στόχος. Ουδέποτε έχω πιέσει κανέναν να λειτουργήσει με τρόπο που δεν επιθυμεί και κάθε ηθοποιός είναι σε θέση να αποφασίσει που θέλει να συμμετέχει και που όχι. Θλίβομαι για την προσβολή της προσωπικότητάς μου και την στοχοποίησή μου και υπενθυμίζω στους επικριτές μου ότι υπάρχουν και άλλοι σκηνοθέτες σε ολόκληρο τον κόσμο που ακολουθούν αντίστοιχο τρόπο κινηματογράφησης.

Θλίβομαι όμως ακόμα περισσότερο που κανείς δεν σχολίασε τις τοποθετήσεις των ηθοποιών Μηλιάρη και Νιάρου, που στις αναρτήσεις τους εναντίον μου δηλώνουν: “Όλοι και όλες να δημιουργήσουμε έναν συλλογικό εκφοβισμό” “...Θα τον κάνει όπως και άλλους του σιναφιού του να φοβηθούν, να μαζευτούν, ή και να εξαφανιστούν από τον χώρο”, “Στις δραματικές σχολές μαζί με το απολυτήριο να υπάρξουν λίστες με ονόματα από τέτοιους τύπους”. Πίστευα ότι η εποχή των απαγορευμένων καλλιτεχνών και των μαύρων λιστών είχε παρέλθει.
Κώστας Ζάπας».

ζάπας

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Απόστολος Γκλέτσος: «Αν κάποιες φορές πάτησα τα όρια του θύτη, ζητώ συγγνώμη»

Αλέξανδρος Μπουρδούμης: «Ο σκηνοθέτης έγινε πιο επιθετικός, το πήγαινε στο ερωτικό»

Share