Βαλέρια Κουρούπη: «Φρόνιμα καθόμασταν τόσα χρόνια και είδαμε που βγήκαμε»

Το ξέσπασμα της στον αέρα του Πρωινού

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Βαλέρια Κουρούπη: «Φρόνιμα καθόμασταν τόσα χρόνια και είδαμε που βγήκαμε»

Το πρωί της Πέμπτης, η Βαλέρια Κουρούπη μίλησε στο Πρωινό και μέσα σε όλα προχώρησε ένα απίστευτο ξέσπασμα κατά όλων αυτών που υποστηρίζουν το «καθίστε φρόνιμα».

Η δημοφιλής ηθοποιός αναφέρθηκε όπως ήταν αναμενόμενο στο κύμα καταγγελιών από τους συναδέλφους της για σεξουαλική παρενόχληση και βία στον χώρο του θεάτρου και της υποκριτικής.

Βαλέρια Κουρούπη ξέσπασμα για καταγγελίες

Η Βαλέρια είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ όταν διάβασα το “καθίστε φρόνημα” το θεώρησα τόσο άκυρο και άκαιρο. Είναι και μια λέξη επικίνδυνη αυτή, θυμίζει μεσαίωνα, παλιές εποχές του κατηχητικού, θυμίζει “σε παρενοχλώ και μην το πεις στους γονείς σου”. Φρόνιμα καθόμασταν τόσα χρόνια και είδαμε πού βγήκαμε. Δεν είναι μόνο στη δουλειά μας, αυτό είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και θέλω να το πω.

Μου έχει συμβεί εμένα όταν ήμουν μικρή και επισκεπτόμουν το ορφανοτροφείο για να πάω βόλτα τα παιδάκια, ο παπάς να τα βιάζει. Ο παπάς που είχε ιδρύσει το ίδρυμα. Δεν μπορούν να λένε “καθίστε φρόνημα” σε μια εποχή που άνοιξαν τα στόματα. Είναι ένα θαύμα που έγινε, μήπως κάποιοι άνθρωποι εκτός δουλειάς κινητοποιηθούν και μιλήσουν. Αυτό είναι το νόημα. Εγώ γι’ αυτό χαίρομαι που άνοιξαν τα στόματα στη δουλειά μας», κατέληξε η Βαλέρια Κουρούπη, η οποία σόκαρε με τη δήλωσή της για την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται.

Έξαλλη η Βαλέρια Κουρούπη - «Μισθός δεν τρέχει! Τρέφονται από τα συσσίτια...»

Η Βαλέρια Κουρούπη μίλησε στο «Enjoy» και τη δημοσιογράφο Μαρία Ανδρέου για την κατάσταση στον καλλιτεχνικό κόσμο, με το νέο lockdown να βρίσκεται ήδη σε ισχύ, λόγω κορωνοϊού. Έξαλλη, ξέσπασε για την κατάσταση.

Πώς περάσατε την πρώτη καραντίνα;

Την πρώτη φορά τα πράγματα τα αντιμετώπισα πιο ψύχραιμα, γιατί ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας αυτό το ξαφνικό κλείσιμο στο σπίτι, ερχόταν και η άνοιξη, μεγάλωνε η μέρα, ζέσταινε ο καιρός και η ψυχολογία έφτιαχνε προς το καλύτερο. Δεν ξέραμε και τι μας περιμένει οικονομικά και επαγγελματικά. Το κράτος είχε δώσει ένα επίδομα, το υπουργείο Πολιτισμού, μετά την πίεση των καλλιτεχνών, είχε αφήσει με αυστηρά μέτρα να γίνουν υπαίθριες παραστάσεις.

Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει τραγικά. Ξέρουμε τι μας περιμένει. Ανεργία, φτώχεια. Οι αντοχές μας, οι ανοχές μας έχουν εξαντληθεί. Ο πολιτισμός και οι άνθρωποι του πολιτισμού και της τέχνης έχουμε αδικηθεί κατάφωρα, δεν νιώθουμε πλέον καμία ασφάλεια. Τα πρώτα που έκλεισαν ήταν τα θέατρα και τώρα πάλι και σε αυτή την καραντίνα ήταν τα πρώτα που έβαλαν ξανά λουκέτο. Έχω θυμώσει πάρα πολύ με όλα αυτά. Ξέρετε ότι έδωσαν στους καλλιτέχνες ένα επίδομα 530 ευρώ από τον Ιούνιο και έχουν περάσει έξι μήνες και δεν έχουν πάρει οι ηθοποιοί καμία άλλη οικονομική βοήθεια; Τα θέατρα είναι κλειστά. Μισθός δεν τρέχει.

Όσοι έχουμε δουλειά στην τηλεόραση, νιώθουμε ευλογημένοι. Εγώ ξέρω καλλιτέχνες που τρέφονται από τα συσσίτια. Αυτή είναι η Ελλάδα του πολιτισμού ή η Ευρώπη του πολιτισμού; είπε η ηθοποιός που συμμετέχει στη σειρά του ΑΝΤ1 «Παρουσιάστε».

Πνιγηρή κατάσταση. Που είναι το κράτος για τους καλλιτέχνες μέσα στην πανδημία;

Πραγματικά είναι αστείο. Έδωσαν 530 ευρώ ως επίδομα το καλοκαίρι και τελείωσαν. Αυτή είναι μεγάλη περιφρόνηση στους καλλιτέχνες, απαξίωση, υποτίμηση, χλευασμός. Ένα μπούλινγκ, για να χρησιμοποιήσω και τη νέα μοντέρνα ορολογία… Οι καλλιτέχνες είμαστε φυλακισμένοι!