Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «Έχω αποπειραθεί 30 φορές να βάλω τέλος στη ζωή μου»

«Δεν υπήρχε ψυχική ασθένεια, υπήρχε μία καταγγελία ότι εγώ δεν είμαι καλά»

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «Έχω αποπειραθεί 30 φορές να βάλω τέλος στη ζωή μου»

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη βρέθηκε στο κέντρο του ενδιαφέροντος πριν από μερικούς μήνες μετά από μία ανάρτηση που έκανε στο Facebook, και τώρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Νέα αποκάλυψε πως έχει αποπειραθεί 30 φορές να βάλει τέλος στη ζωή του.

Η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη είχε κάνει μία δημόσια έκκληση καθώς δεν είχε ρεύμα στο σπίτι της και αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η ανάρτησή της αυτή σήκωσε θύελλα αντιδράσεων και η ίδια μέσα από τη συνέντευξή της θέλησε να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει αυτή την περίοδο στη ζωή της, ενώ αναφέρθηκε και σε μία πολύ σκοτεινή εποχή.

Μίκης Θεοδωράκης κόρη

Η συνέντευξη της Μαργαρίτας Θεοδωράκη

«Ιδιαίτερα από τους γονείς μου. Το πάθος αυτό είναι πολύ δυνατό. Είμαι και με τους δύο πολύ δεμένη. Είναι μαζί από το 1943, 77 ολόκληρα χρόνια. Τώρα είναι και οι δύο κατάκοιτοι, δεν μπορεί να ακούσει ο ένας τον άλλον και φωνάζουν.

Ήμουν ένα άτομο μοναχικό και απαισιόδοξο. Έχω αυτά τα δύο άκρα. Ήθελα να είμαι δυνατή, να απολαμβάνω τη ζωή. Έκανα πάρτι, παιδιά, έζησα έντονα, και από την άλλη υπάρχει μέσα μου η απαισιοδοξία που με παρέσυρε και που δεν σταματάει ποτέ», ξεκαθάρισε.

Όπως αποκάλυψε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, ο πατέρας της είχε σκεφτεί να την κλείσει το ψυχιατρείο: «Το κείμενο με το οποίο αρχίζει το βιβλίο το έγραψα όταν γλίτωσα από το ψυχιατρείο. Δεν υπήρχε ψυχική ασθένεια, υπήρχε μία καταγγελία ότι εγώ δεν είμαι καλά.

Φοβηθήκανε όταν έκανα την απόπειρα αυτοκτονίας και έδωσε εντολή ο μπαμπάς μου –γιατί δεν γινόταν αλλιώς– να παρέμβει ο εισαγγελέας για να με πάνε μέσα. Οι αυτοκτονίες ήταν πάντα μέσα στη ζωή μου. Έχω αποπειραθεί 30 φορές να βάλω τέλος στη ζωή μου».

Μαργαρίτα Θεοδωράκη αυτοκτονία

Πώς αντιδρούσε ο Μίκης στις απόπειρες; «Υπέφερε. Όταν το πρωτοδιάβασε (το βιβλίο) –τώρα το διαβάζει για πέμπτη φορά– μου λέει: “Ξέρεις τι με συγκλόνισε; Οι αυτοκτονίες. Δεν αντέχω. Υπέφερα και υποφέρω”. Ε, πατέρας είναι» εξομολογήθηκε.

Νιώθει ότι φέρει ευθύνη ο Μίκης;

«Όχι! Ένας ενήλικας κουβαλάει μόνος του τον σταυρό του. Είναι δεδομένο από την επιστήμη ότι όποιος αποπειράται να δώσει τέλος στη ζωή του το κάνει για να ζητήσει βοήθεια, να αποσπάσει την προσοχή. Ζούσα δίπλα σε έναν άνθρωπο που απολάμβανε την απόλυτη δόξα και όταν είσαι παιδί, νομίζεις ότι αυτή η δόξα είναι και για σένα. Αυτό μεγαλώνοντας μπορεί να σε διαλύσει.

Τα παιδιά των διάσημων είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσουν το ίδιο επάγγελμα με τους γονείς τους. Θα φάνε τα μούτρα τους. Είναι πολύ τραυματικό».

Το παράπονο της Μαργαρίτας Θεοδωράκη

Ποιο είναι το παράπονο σου;

Δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχω καλύτερη αντιμετώπιση από την πολιτεία, επειδή είμαι κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά το παράπονο μου είναι να μας χρησιμοποιούσαν κι εμά5, να μας έβαζαν στις εκδηλώσει που κάνουν, έβαζαν άλλους. Είμαστε ορχήστρα 25 χρόνων και παρουσιάζουμε Θεοδωράκη κι όχι τον κ. Τάκη. Να μη μας δώσουν ούτε μια συναυλία; Επίσης, δεν έχω πάρει ποτέ ούτε ένα επίδομα, ούτε ένα ευρώ.

Γιατί να μην πάρω ένα ευρώ, που έχω μια επιχείρηση και μου απαγορεύουν να λειτουργώ; Έχω στείλει επιστολές σε όλου3, όχι να πω βοηθήστε με, είμαι ζητιάνα, αλλά για τα δικαιώματα μου. Με αγνοούν και με κοροϊδεύουν. Όταν βγήκα στο facebook να ζητήσω βοήθεια, αυτοί γέλαγαν που με "κράξανε".

μαργαρίτα μίκυς θεοδωράκης

Τώρα στο "Ελλάδα 2021", δεν υπάρχει ένα μουσικό έργο του Θεοδωράκη. Τα έργα του πατέρα μου, που ήταν επαναστατικά, είναι διαχρονικά. Άμα είχαν προγραμματίσει κάτι, δε θα το έλεγαν στον πατέρα μου; Είναι ντροπή τους.

Πώς είναι αυτή τη στιγμή ο Μίκης Θεοδωράκης;

Καλά είναι εκεί που είναι, ζει στο κρεβάτι του, στον καναπέ, είναι με τη μαμά, στη ρουτίνα ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να σηκωθεί... Είναι στενάχωρο πολύ, σύμφωνα με το περιοδικό Λοιπόν.