Ορφέας Παπαδόπουλος: «Εκπορνεύτηκε από τους νταβαντζήδες της»

Πήρε θέση για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο θέατρο

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Ορφέας Παπαδόπουλος: «Εκπορνεύτηκε από τους νταβαντζήδες της»

Καθημερινά περισσότεροι ηθοποιοί καταγγέλλουν σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο χώρο του θεάτρου και όλο και περισσότεροι στηρίζουν τους ανθρώπους αυτούς. Ανάμεσα τους και ο Ορφέας Παπαδόπουλος, ο οποίος θέλησε να κάνει μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Ο ίδιος στο κείμενο του περιγράφει πως ένα νέο παιδί που ονειρεύεται να μπει στο χώρο συναντά στο δρόμο του συρματοπλέγματα που στο τέλος τον έκαναν να σιχαθεί τη δουλειά του.

«Μετά από 14 και… χρόνια σε αυτόν τον χώρο, που με τόση λαχτάρα πρωτοξεκίνησα, που με τόση λαχτάρα κράτησα τα πρώτα σενάρια στα χέρια μου, άλλο τόσο αυτή η λαχτάρα μετουσιώθηκε λίγο λίγο σε απογοήτευση. Όχι για την ίδια την τέχνη, για το ίδιο το θέατρο… αλλά για το πώς και πόσο εκπορνεύτηκε από τους νταβαντζηδες της. Η τέχνη αυτή που έγινε για “λίγους”, που χωρίστηκε με συρματοπλέγματα σε εμπορικούς και διανοούμενους.

Που απαρτίζεται από λομπιστες, αυλικούς, χρίζοντας τους εαυτούς τους “εκλεκτούς”. Που επιζητά θυσίες κάθε λογής προκειμένου να την “αγγίξεις”, να νιώσεις τυχερός που είσαι μέρος της, που θα είναι τιμή σου ΕΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ συμβιβαστείς……. να την ποιήσεις. Που εάν δεν είσαι όπως σου υπαγορεύουν οι πρεσβευτές της, ΔΕΝ είσαι καλλιτέχνης.

Σιχάθηκα… όσο και αν την αγάπησα, τα πόδια μου βάραιναν ολοένα και περισσότερο στη διαδρομή προς κάθε επόμενη δουλειά, που κάθε επόμενη δουλειά με τη σειρά της, αργούσε όλο και περισσότερο να έρθει…. Διότι τα ΟΧΙ, τα ειπωμένα και τα μη… έχουν τίμημα. Η ψαλίδα κλείνει. Οι πόρτες λιγοστεύουν, οι “καθαρές” πόρτες δυσδιάκριτες. Μια δυσωδία: κατεστημένο. Ζούμε την αρχή του τέλους, του Μεσαίωνα της τέχνης.

Και παρακολουθώ συγκλονισμένος.. συγκινημένος… Γιατί τώρα; ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ… Καμία εξήγηση, καμία δικαιολογία. Είναι η ώρα να ξεπλύνουμε.. να ξεπλυθούμε. Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ, γυναίκες και άνδρες που μιλάτε, που φωνάζετε, που ξερνατε ότι μαύρο πέταξαν μέσα μας», γράφει ο ηθοποιός στην ανάρτησή του.

Ορφέας Παπαδόπουλος για σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Ποιος είναι ο ηθοποιός, Ορφέας Παπαδόπουλος - Καριέρα

Το τηλεοπτικό ντεπούτο και γενικότερα η έναρξη της καριέρας του, έγινε εντελώς τυχαία σε ηλικία μόλις 18 ετών την περίοδο των σπουδών του στη γραφιστική. Την τηλεοπτική σεζόν 2005-2006 η παραγωγή της καθημερινής σειράς Απαγορευμένη Αγάπη αναζητούσε ένα νεαρό ηθοποιό για ένα μικρό ρόλο, μόλις 20 επεισοδίων, για τον 8ο κύκλο της.

Η μητέρα του Ορφέα, Φανή Παπαδοπούλου, εργαζόταν ως ενδυματολόγος και στυλίστρια στη σειρά κι έτσι πρότεινε για τον ρόλο αυτό τον γιό της. Τελικά πήρε το ρόλο και μπήκε στη σειρά για παραπάνω από τα αρχικά συμφωνηθέντα επεισόδια. Την ίδια περίοδο έκανε μία guest εμφάνιση στην κωμική σειρά του Η ώρα η καλή υποδυόμενος τον φίλο της μικρή κόρης του πλοιάρχου Στέφανου Φωτιάδη που υποδυόταν ο Πάνος Μιχαλόπουλος.

Η επόμενη σεζόν βρήκε τον ηθοποιό με πρωταγωνιστικό ρόλο στην κωμική σειρά Πάλι από την αρχή στο MEGA δίπλα στους Μέμο Μπεγνή, Κωνσταντίνο Παπαχρόνη & Άντα Λιβιτσάνου και ταυτόχρονα στη σειρά του ANT1 "Οι Βαρβάτοι". Ακολούθησαν σειρές όπως το Singles, Τα Κορίτσια του μπαμπά, Λίτσα.com, Η Ζωή της Άλλης κ.ά.

Η μεγάλη επιτυχία ήρθε με τη σειρά Κλεμμένα Όνειρα όπου ο ηθοποιός υποδυόταν τον Άρη Μαλτέζο ένα κακομαθημένο πλουσιόπαιδο. Στη σειρά συμπρωταγωνίστησε με ηθοποιούς όπως οι Αλέξανδρος Σταύρου, Ελισάβετ Μουτάφη, Αθηνά Οικονομάκου, Βάσω Λασκαράκη, Κωνσταντίνος Λάγκος και η Λίλη Τσεσματζόγλου.

Για 3 τηλεοπτικές σεζόν (2011-2014) η σειρά σημείωσε τεράστια επιτυχία. Τον Μάιο του 2014, ο ηθοποιός σε ηλικία 27 ετών έπρεπε να εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία. Παρόλο που τα Κλεμμένα Όνειρα θα συνεχιζόταν και για 4η χρονιά ο ηθοποιός ενημέρωσε τους ιθύνοντες της σειράς πως αποχωρεί από το πρωταγωνιστικό καστ.

Έτσι στα δύο πρώτα επεισόδια του τέταρτου κύκλου ο Άρης Μαλτέζος δολοφονείται και ο ηθοποιός αποχωρεί και επίσημα από τη σειρά. Το 2015 έκανε ένα πέρασμα από τη σειρά Δικαίωση, ενώ τη σεζόν 2016-2017 πρωταγωνίστησε στη σειρά "Προδοσίες" στον ΣΚΑΪ.