Ελένη Φιλίνη: «Σε μια τεράστια δραματική σχολή γίνονταν εκβιασμοί σε σεξουαλικά»

«Ήταν κορυφαίοι και κανείς δεν τους “άγγιξε”»

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Ελένη Φιλίνη: «Σε μια τεράστια δραματική σχολή γίνονταν εκβιασμοί σε σεξουαλικά»

Στο θέμα των ημερών και τις καταγγελίες που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρθηκε σε συνέντευξή της η Ελένη Φιλίνη. Η ηθοποιός μάλιστα είπε πως σε μεγάλη δραματική σχολή γινόντουσαν εκβιασμοί σε θέματα σεξουαλικής φύσης.

«Γνωρίζω ότι παλιά, σε μια τεράστια δραματική σχολή, ενός πολύ μεγάλου θεατράνθρωπου, είχα ακούσει ότι γίνονταν κι εκβιασμοί κιόλας, για σεξουαλικά. Μιλάμε για τη δεκαετία του ’60 και του ’70, δε χρειάζεται να πούμε ποια σχολή… Οι οποίοι εκεί, ήταν κορυφαίοι και κανείς δεν τους “άγγιξε”.

Όταν συμβαίνει κάτι, πρέπει να το λέμε την ίδια ώρα. Είχα μια κακή εμπειρία με κάποιον μεγάλο, θεατράνθρωπο, στα πρώτα μου βήματα, δεν έτυχε να ξαναδουλέψω μαζί του, να ξανασυνεργαστώ», είπε χαρακτηριστικά η ηθοποιός αρχικά στο περιοδικό «Λοιπόν».

Δεν σου άνοιξε ξανά την «πόρτα» για συνεργασία;

Μα δεν πήγα εγώ, όχι βέβαια. Θέλει μεγάλη προσοχή αυτή τη στιγμή, γιατί μπορεί να έχει κάποιος ένα απωθημένο και να πει ότι κάποιος του έκανε “αυτό”. Ακούγεται πολύ παραφιλολογία, δεν πιστεύω πολλά πράγματα.

Γιατί πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρχει παραφιλολογία;

Δεν μπορώ να ξέρω τα του καθενός. Σέβομαι κι εκτιμώ αυτές τις γυναίκες που βγήκαν επώνυμα και τα είπαν. Με λυπεί πολύ, δεν είχα συνεργαστεί με αυτούς τους ηθοποιούς, ενώ με τον έναν που συνεργάστηκα, δεν είχα πρόβλημα, στην πορεία όμως μπορεί να έχουν βγει χίλια προβλήματα στον κάθε άνθρωπο.

Σε προσωπικό επίπεδο, από αυτά που μου έχουν συμβεί, έχασα δουλειές, ενώ θα μπορούσα να έχω άλλη πορεία, άλλη οικονομική κατάσταση, αλλά αυτά είναι επιλογές, τι θα κάνει και τι όχι κάποιος. Μην τα ρίξουμε όλα στο θέατρο, γιατί έξω η κοινωνία είναι σάπια και το θέατρο είναι μια μικρή της όψη.

ελένη φιλίνη πατρενόχληση

Ελένη Φιλίνη: «Εγώ μίλησα γι’ αυτά το 2000. Δεν ασχολήθηκε κανείς, ειρωνεύονταν»

Η Ελένη Φιλίνη μίλησε στην εκπομπή T-Live το μεσημέρι της Δευτέρας και ξέσπασε όσον αφορά τις καταγγελίες των τελευταίων ημερών ενώ νωρίτερα το πρωί έγινε μήνυση κατά γνωστού σκηνοθέτη.

«Είχα μιλήσει για περιστατικά, για δουλειές που έχασα, για ευκαιρίες… Δεν το έβαλα, όμως, κάτω, μπορεί να μην πήγα εκεί, πήγα παρακάτω… Μου έχει τύχε να τα μαζέψω και να φύγω σε τζενεράλε θεατρικής παράστασης επειδή μου έκοψαν το κείμενό μου. Ήμουν ήδη ηθοποιός 10 χρόνια. Σηκώθηκα και έφυγα.

Μου είχε πει ο υπεύθυνος ταινιών, πως αν δεν πάω μαζί του, δε θα πάρω τον ρόλο. Που γι’ αυτόν τον ρόλο με είχε επιλέξει ακόμα και η μητέρα της ηρωίδας που θα έκανα. Εν ψυχρώ. Δεν πήρα τον ρόλο. Εγώ μίλησα γι’ αυτά το 2000. Δεν ασχολήθηκε κανείς και, μάλιστα, είχαν βγει την επόμενη ημέρα κάποιοι και ειρωνεύονταν τα όσα είχα πει για τη σεξουαλική παρενόχληση.

Δεν είναι μόνο η σεξουαλική παρενόχληση. Έχω κλείσει δουλειά, σίριαλ, κανάλι, με πήρε ο σκηνοθέτης, μίλησα με την παραγωγή, τα βρήκαμε στα οικονομικά, τα κάναμε όλα, έχω πάρει τα κείμενα και ξεκινάμε γυρίσματα.

Και παίρνω τηλέφωνο γιατί δεν με ειδοποίησαν για το που θα γίνει το γύρισμα και μου λένε από την παραγωγή ότι το κανάλι επέλεξε κάποια άλλη γι’ αυτόν τον ρόλο. Τι είναι όλα αυτά; Που είναι η αξιοκρατία που έχουμε; Όλα αυτά είναι θέμα εξουσίας» εξομολογήθηκε η Ελένη Φιλίνη.