Λυδία Κονιόρδου: «Σε ηλικία 15 χρόνων αποπειράθηκαν να με βιάσουν έξω από το σπίτι μου»

«Σώθηκα γιατί έβγαλα μια κραυγή που άκουσαν τα σκυλιά σε μια κτηνιατρική κλινική και άρχισαν να ουρλιάζουν»

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Λυδία Κονιόρδου: «Σε ηλικία 15 χρόνων αποπειράθηκαν να με βιάσουν έξω από το σπίτι μου»

Η Λυδία Κονιόρδου, καλεσμένη στο Έλα χαμογέλα, συγκλόνισε με την εξομολόγηση της πως σε ηλικία 15 αποπειράθηκαν να την βιάσουν έξω από το σπίτι της και την έσωσαν τα σκυλιά που άρχισαν να γαβγίζουν.

«Να μιλήσω για το κίνημα του #Metoo που θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την ελληνική κοινωνία. Το ότι έχει σπάσει η σιωπή το οφείλουμε στην κυρία Μπεκατώρου και σε όσους ακολούθησαν.

Είναι μια πάρα πολύ σημαντική στιγμή γιατί γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, ότι όχι μόνο στον χώρο του Αθλητισμού, των Τεχνών και του θεάτρου, υπάρχει επί πολλές δεκαετίες μια σιωπή, μια βία και κατάχρηση εξουσίας. Μια έμφυλη βία, η οποία στρέφεται ενάντια σε κάθε αδύναμο άνθρωπο που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Για να αποκομίσει η κοινωνία την κάθαρση μετά από ένα τέτοιο κουράγιο, θα πρέπει η διαδικασία να υποστηριχθεί θεσμικά. Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να σπιλώνονται τα θύματα και να στρέφονται εναντίον τους κατηγορίες μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη», είπε αρχικά.

«Καμιά γυναίκα δεν έχει ζήσει μια ζωή χωρίς παρενόχληση. Προσωπικά είχα παιδικό τραύμα από τα σχόλια που άκουγα στον δρόμο… Σε ηλικία 15 χρόνων έξω από το σπίτι μου υπήρξε απόπειρα βιασμού και σώθηκα από τα σκυλιά που άρχισαν να γαβγίζουν, όταν έβγαλα μια κραυγή.

Λυδία Κονιόρδου απόπειρα βιασμού

Θέλω να τονίσω πώς παρέλυσα εκείνη τη στιγμή και δεν μπόρεσα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Έβγαλα μόνο μια κραυγή που άκουσαν τα σκυλιά σε μια κτηνιατρική κλινική και άρχισαν να ουρλιάζουν, με αποτέλεσμα να φοβηθεί και να φύγει ο βιαστής», αποκάλυψε και σόκαρε τους πάντες.

Όσον για τον Λιγνάδη και την Μενδώνη η Λυδία Κονιόριου σχολίασε

«Προσπαθούσα πάντα σε έναν χώρο πολύ ανταγωνιστικό να συγκεντρώνομαι στο δημιουργικό κομμάτι της τέχνης μου. Επί πάρα πολλά χρόνια προχωρούσα χωρίς να μπορώ να πω πως ήξερα. Ακούγονταν πράγματα αλλά μέχρι να αποδειχθεί κάτι, υπάρχει μια απόσταση».

«Με τον κ. Λιγνάδη δεν είχα συνεργαστεί ποτέ παρά μόνο πρόσφατα και με την ιδιότητα του σαν καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Αυτό το ελάχιστο διάστημα που είχα εμπειρία μαζί του, όπως άλλοι 30 συντελεστές, δεν ήταν ικανό για να μπορώ να διαμορφώσω μια ολοκληρωμένη άποψη» πρόσθεσε η ηθοποιός. «Επομένως ήταν άτυχη η αναφορά της υπουργού Πολιτισμού στο όνομα μου».