Γιάννης Απέργης: «Στο σχολείο ουρούσαν στην τσάντα μου επειδή είμαι Αλβανός»

«Για μία εβδομάδα μέναμε σε παγκάκια, στο Μετς»

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Γιάννης Απέργης: «Στο σχολείο ουρούσαν στην τσάντα μου επειδή είμαι Αλβανός»

Ο Γιάννης Απέργης, ένας από τους αγαπημένους ηθοποιούς της σειράς, «Παρουσιάστε» βρέθηκε στο Πρωινό και μεταξύ άλλων, εξομολογήθηκε για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, όταν ήρθε με τους γονείς του από την Αλβανία και τον ρατσισμό που αντιμετώπισε στο σχολείο.

Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Γιάννη Απέργη

«Έχω καταγωγή από το Αργυρόκαστρο, είμαι Αλβανός. Ήρθα στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 1995, ήμουν 5 χρονών. Στην αρχή μας έλεγαν «έχουμε σπίτι» και όταν τους λέγαμε ότι είμαστε από την Αλβανία μας έλεγαν δυστυχώς το δώσαμε. Για μία εβδομάδα μέναμε σε παγκάκια, στο Μετς

Στην Α΄ Δημοτικού ούρησαν στην τσάντα μου. Δεν την ακούμπησα. Η μητέρα μου φοβόταν, γιατί όταν πήγαινε στο σχολείο ερχόντουσαν και άλλες μαμάδες. Τους μάζευε η δασκάλα και πάντα θα έφταιγε ένα Αλβανάκι, ένα ξένο. Και έλεγαν «να μαζέψετε τον Γιάννη γιατί μια μέρα θα καταλήξει στην φυλακή». Αυτό μου έχει μείνει.

Μας έλεγε πολλές φορές «δεν φταίτε εσείς, φταίει το σύστημα» που μας έχει όλους μαζί. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός είναι ακόμα εκεί. Όταν πήγα για να δώσουμε μια παράσταση, της έδωσα προσκλήσεις να έρθει στο θέατρο να με δει. Ακόμα έρχεται», αποκάλυψε ο Γιάννης Απέργης.

"Πέντε μήνες ήταν απλήρωτα φως, νερό και τηλέφωνο"

Τα καψώνια στη ζωή του ξεκίνησαν από πολύ νωρίς, εκείνος όμως δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι -παρά μόνο για να ριχτεί ξανά στη βιοπάλη. Ο Ιωάννης Απέργης, του Χρήστου και της Μαριάννας, παίρνει σειρά στο στρατό και μιλάει για όλα: Για το ντεμπούτο του ως «Έλτον» στην επιτυχημένη σειρά του ΑΝΤ1 «Παρουσιάστε!», για τις δύσκολες μέρες και νύχτες στην οικοδομή και στα μπουζούκια, για τον επικείμενο γάμο με κουμπάρες την Τάνια Τρύπη και την Λένα Ουζουνίδου, για την γυναίκα της ζωής του, την Κατερίνα, και τον γιο που περιμένουν...

Οι παιδικές εικόνες απ' το Δελφινάριο με τον «τιτάνα» (όπως τον χαρακτηρίζει) Σωτήρη Μουστάκα, τον ακολούθησαν μέχρι που ανέβηκε κι εκείνος στη σκηνή, κερδίζοντας το πρώτο του προσωπικό στοίχημα στην υποκριτική. Ο κορονοϊός μπορεί να έβαλε «λουκέτο» στα θέατρα και η κατάσταση να είναι δύσκολη, εκείνος όμως δεν πτοείται. Πολυτεχνίτης, αυτήν την περίοδο εκτός απ' την τηλεόραση θα τον βρείτε στο κανάλι του στο Youtube, που έχει το όνομά του, να ξεδιπλώνει το ταλέντο του και να δείχνει το χιούμορ του με απίστευτες μιμήσεις και σατιρικές εικόνες της σύγχρονης πραγματικότητας.

απεργης

Απλήρωτο σε έχουν αφήσει ποτέ;

Παντού. Στην εστίαση γίνονται όργια, αλλά και στο θέατρο σου λένε 20 ευρώ την παράσταση, όπου φυσικά δεν πας γιατί χαλάς την πιάτσα. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό, δεν υπάρχει έλεγχος πουθενά.

Έχεις διαμαρτυρηθεί;

Δεν τσακώνομαι γενικά, φεύγω πάντα κύριος. Σε μία τελευταία μου δουλειά, που μου έφαγαν 3.000€, τους είπα «Δώστε μου ένα χιλιάρικο και δεν πειράζει. Πιείτε έναν καφέ και ο Θεός βλέπει». Το πήρα και πλήρωσα τους λογαριασμούς μου, δεν μπορούσα να το κυνηγήσω αλλιώς, δεν είχα λεφτά να βάλω δικηγόρους. Αν ποτέ γίνω «διάσημος» -όσο διάσημος μπορεί να γίνει κάποιος στην Ελλάδα- θα ήθελα να αγωνιστώ για τα νέα παιδιά, να κάνω αυτό που κάνει τώρα ο κ. Μπέζος, που φροντίζει τα πάντα για εμάς. Είμαι ευλογημένος που είμαι δίπλα του, πάω στα γυρίσματα και δεν θέλω να φύγω. Βέβαια έχω δουλέψει και με άλλους ανθρώπους που προσέχουν τους ηθοποιούς, όπως ο δάσκαλος μου Γιάννης Καλατζόπουλος και ο Αλμπέρτο Εσκενάζη.

Λένε πως «ηθοποιός σημαίνει φως, νερό, τηλέφωνο απλήρωτα», το έχεις δει μπροστά σου;

Αν το έχω δει; Πέντε μήνες ήταν απλήρωτα. Απ' την οικοδομή τι να βγάλεις, πάλι καλά που ήρθε η σειρά και μου έδωσε μία ανάσα. και πάλι όμως είμαστε τσίμα-τσίμα, έρχεται και ένα παιδί... Όλο αυτό είναι άγχος, όπως για όλο τον κόσμο.