Πρίγκιπας Φίλιππος: Πού θα γίνει η κηδεία του

Μεσίστια η σημεία στο Buckingham

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Πρίγκιπας Φίλιππος: Πού θα γίνει η κηδεία του

Μεσίστια κυματίζει εδώ και λίγη ώρα η σημαία της Μεγάλης Βρετανίας στο Buckingham ως ένδειξη πένθους για τον θάνατο του συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών μετά από πολλά προβλήματα που αντιμετώπιζε με την καρδιά του.

Σύμφωνα με το Reader’ Digest θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο «Forth Bridge», ένα σχέδιο για το τι θα ακολουθήσει μετά τον θάνατό του. Το Ηνωμένο Βασίλειο (το οποίο περιλαμβάνει την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία) μπαίνει σε μια εθνική περίοδο πένθους που θα διαρκέσει μέχρι την κηδεία, ενώ η Βασίλισσα Ελισάβετ θα θρηνήσει τον σύζυγό της για 8 μέρες.

Πρίγκιπας Φίλιππος θάνατος

Πού θα ταφεί μετά τον θάνατό του ο Πρίγκιπας Φίλιππος

Μετά το θάνατό του, ο πρίγκιπας Φίλιππος θα ταφεί στους κήπους του Φρόγκμορ, στο κάστρο Γουίνδσορ. Ο απομονωμένος κήπος των 35 στρεμμάτων είναι ένα καλά κρυμμένο στολίδι της βασιλικής οικογένειας. Σύμφωνα με την The Telegraph, «εκεί κάνει βόλτα τα corgis της η βασίλισσα Ελισάβετ». Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη η αγάπη του πρίγκιπα Φίλιππου για το μέρος αυτό, που στο Φρόγκμορ Χάουζ έχει μεταφέρει την τραπεζαρία από το βασιλικό γιοτ, Μπριτάνια.

Επίσης, στο Φρόγκμορ, η βασίλισσα Βικτόρια έχτισε ένα μαυσωλείο για τον σύζυγό της και ετάφη εκεί κι αυτή δίπλα του μετά τον θάνατό της. Τα περισσότερα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν ταφεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, αλλά πιθανότατα ο Φίλιππος ίσως να επέλεξε τους κήπους του Φρόγκμορ λόγω της σημασίας τους για την οικογένειά του.

Η εξορία και οι σχέσεις του με την Ελλάδα

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών, είδηση που έγινε γνωστή πριν από λίγο μέσα από επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το παλάτι του Buckingham. Ο Δούκας του Εδιμβούργου, έχει μία βαθιά σχέση με την χώρα μας, η οποία ωστόσο συνδέεται με μία τραγική ιστορία.

Ο σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ ήταν το πέμπτο παιδί του Πρίγκιπα Ανδρέα και της Πριγκίπισσας Αλίκης, ενώ ήταν έκτος στη διαδοχή για τον θρόνο της Ελλάδας. Γεννήθηκε στην έπαυλη Μον Ρεπό στην Κέρκυρα απ' όπου και διέφυγε αργότερα από την χώρα.

Ο πατέρας του είχε μεγαλώσει σε μία οικογένεια που μίλαγε ελληνικά και αυτό ήταν κάτι που ήθελε να μεταδώσει και στα παιδιά του. Κάτι τέτοιο δεν έγινε όμως ποτέ και έτσι ο Φίλιππος δε έμαθε ποτέ τη γλώσσα της χώρας στην οποία γεννήθηκε.

Πρίγκιπας Φίλιππος τσολιάς

Ο Πρίγκιπας Ανδρέας συνελήφθη στην Κέρκυρα τον Οκτώβριο του 1922 και μεταφέρθηκε στην Αθήνα για να δικαστεί από έκτακτο στρατοδικείο. Ο πρίγκιπας καταδικάσθηκε σε θάνατο με την κατηγορία της αρνήσεως εκτελέσεως διαταγής του αρχηγού της στρατιάς κατά τις μάχες του Σαγγαρίου τον Αύγουστο του 1921.

Η απόφαση ωστόσο δεν εκτελέστηκε, χάρη στη μεσολάβηση της Bρετανικής Kυβέρνησης. Ο Ανδρέας αναχώρησε από το Φάληρο με το βρετανικό αντιτορπιλικό “Καλυψώ”. Το πλοίο σταμάτησε στην Κέρκυρα για να παραλάβει την οικογένειά του υπό δραματικές συνθήκες: ο Φίλιππος μεταφέρθηκε στο σκάφος μέσα σε ένα καφάσι από πορτοκάλια.

Πρίγκιπας Φίλιππος Ελλάδα

Η οικογένεια του Φίλιππου διέφυγε τελικά στη Γαλλία και εγκαταστάθηκε στο προάστιο του Παρισίου, Σαιν Κλου, φιλοξενούμενοι της Μαρίας Βοναπάρτη, της εύπορης συζύγου του αδελφού του Ανδρέα, πρίγκιπα Γεωργίου.

Η σχέση του με την Ελλάδα μετά τον διωγμό

Ο Φίλιππος είχε έρθει αρκετές φορές στην Ελλάδα προκειμένου να συναντήσει την μητέρα του, Πριγκίπισσα Αλίκη η οποία είχε μπει σε άσυλο αφού διαγνώσθηκε με σχιζοφρένεια. Μάλιστα, σε ένα από τα τελευταία ταξίδια που έκανε στη χώρα μας, έφερε μαζί και τα δύο μεγάλα παιδιά του, την Άννα και τον Κάρολο. Εκείνο ταξίδι άλλαξε την οπτική που είχε ο νυν διάδοχος του θρόνου της Βρετανίας για την χώρα μας, κάτι που φάνηκε στην πιο πρόσφατη επίσκεψή του με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.