Μεταφέρεται στην Ελλάδα ο Γιάννης Λαγός

Δεν άσκησε έφεση

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Μεταφέρεται στην Ελλάδα ο Γιάννης Λαγός

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός. Γιάννης Λαγός, που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αναμένεται να μεταφερθεί στην Ελλάδα.

Ο Λαγός είχε προθεσμία να ασκήσει έφεση, μέχρι χθες το βράδυ.

Όπως ανακοινώθηκε από την Εισαγγελία των Βρυξελλών, ο χρυσαυγίτης «δεν έκανε έφεση εναντίον της πρωτόδικης απόφασης για την έκδοσή του, πράγμα που κάνει εφαρμοστέο το ένταλμα σύλληψής του που είχαν εκδόσει οι ελληνικές Αρχές».

Μάλιστα, οι βελγικές Αρχές αναφέρουν ότι για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παράδοσή του στην χώρα μας, αρμόδιες είναι πλέον οι ελληνικές Αρχές.

Μεταφέρεται στην Ελλάδα ο Γιάννης Λαγός

Ποιος είναι ο Γιάννης Λαγός

Ο Γιάννης Λαγός (Πέραμα Πειραιώς, 7 Σεπτεμβρίου 1972) είναι Έλληνας πολιτικός καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Διατελεί ευρωβουλευτής της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είναι πρόεδρος της ΕΛΑΣΥΝ.

Υπήρξε επί σειρά ετών στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης και νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή. Εκλεγόταν βουλευτής στη Β΄ Πειραιώς για το διάστημα από το 2012 μέχρι το 2019, ενώ εξελέγη και ευρωβουλευτής το 2019. Τον Ιούλιο του 2019 ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από τη Χρυσή Αυγή.

Η δράση του με τη Χρυσή Αυγή έχει οδηγήσει δύο φορές στη σύλληψη και κράτησή του με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ φέρεται εμπλεκόμενος και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Επίσης, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν και για εκβιασμούς, μαστροπεία, προστασία μαγαζιών, παράνομη οπλοφορία και σπάσιμο επιταγών.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2019 καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο το 2013, ενώ στις 7 Οκτωβρίου 2020 καταδικάστηκε για τη δραστηριότητα του με τη Χρυσή Αυγή και κατηγορία τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 13 ετών και 8 μηνών χωρίς αναστολή.