Σοφία Φιλιππίδου: «Δέχθηκα στη ζωή μου από μικρό παιδί και αργότερα στο χώρο μου κακοποίηση»

«Ηρωικό πράγμα να μιλάει κάποιος για την κακοποίηση ή τον βιασμό που υπέστη»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Σοφία Φιλιππίδου: «Δέχθηκα στη ζωή μου από μικρό παιδί και αργότερα στο χώρο μου κακοποίηση»

Το πρωί της Τετάρτης, η Σοφία Φιλιππίδου βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή Πάμε Δανάη και μέσα σε όλα μίλησε για την κακοποίηση που υπέστη.

Η γνωστή ηθοποιός αποκάλυψε πως κατάφερε να ξεπεράσει την τραυματική αυτή εμπειρία ενώ φυσικά αναφέρθηκε και στο ελληνικό metoo, ενώ για τις καταγγελίες περί βίας και παρενόχλησης μίλησε και ο Ερμόλαος Ματθαίου.

 Σοφία Φιλιππίδου για την κακοποίηση που υπέστη

Οι δηλώσεις της Σοφίας Φιλιππίδου

«Το #metoo είναι κίνημα για το οποίο πρέπει να μιλάμε. Έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια πριν. Δυστυχώς έσκασε στον χώρο μας και στον αθλητισμό. Οφείλουμε συγχαρητήρια σε όσους μίλησαν. Είναι ήρωες. Πρέπει να τους στηρίζουμε και να τους ενθαρρύνουμε. Ηρωικό πράγμα να μιλάει κάποιος για την κακοποίηση ή τον βιασμό που υπέστη.

Δέχθηκα στη ζωή μου από μικρό παιδί και αργότερα στο χώρο μου, κάτι που θα λέγαμε κακοποίηση, έχω αναφερθεί στα κείμενά μου και στο βιβλίο μου. Δεν θέλω να τα δίνω στο πιάτο. Μ’ αρέσει να τα κάνω τέχνη. Αν ανατρέξετε σε κείμενα ή συνεντεύξεις μου, αναφέρομαι σε κακοποιητικές συμπεριφορές που υπέστην, σε bullying. Μου φέρνει αμηχανία να μιλάω για αυτά. Έκανα τόσα πράγματα επαγγελματικά που είναι άδικο να σταθώ στο πόσο δύσκολο είναι να σταθεί στον χώρο αυτό.

Από την μεριά μου, πολλές φορές βάζω τον εαυτό μου στη θέση του κακοποιητή μου. Δεν γνωρίζουμε γιατί κάποιος κακοποιεί ή κάνει bullying. Κατάφερα από αυτό που έπαθα να κάνω τέχνη. Πάει να πει ότι τα επεξεργάστηκα, τα θεώρησα κομμάτι της δουλειάς μου, και μέσα από αυτά να πάω πιο πέρα από αυτά. Καλύτερα να μιλάω για αυτά που έκανα επαγγελματικά».

Λίγα λόγια για την ηθοποιό Σοφία Φιλιππίδου

Σπούδασε Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και Γερμανική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Έκανε για έναν χρόνο μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Δραματουργίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον θεατρολόγο Νικηφόρο Παπανδρέου.

Εργάστηκε επί οκτώ χρόνια, παράλληλα με το θέατρο, ως καθηγήτρια γερμανικών στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης απ' όπου και παραιτήθηκε. Έχει υπάρξει μέλος του «Θεατρικού Εργαστηρίου της Τέχνης» (1972 - 1979) και της «Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης» (1980 - 1985).

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1972 όταν ερμήνευσε τον ρόλο της Μαριάνθης στην παράσταση «Φαύστα» του Μποστ, που ανέβασε το Θεατρικό Εργαστήρι της "Τέχνης". Το 1997 συναντήθηκε ξανά με το συγκεκριμένο έργο αλλά σε διαφορετικό χώρο, στη «Νέα Σκηνή» του «Εθνικού Θεάτρου». Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ξανάπαιξε την «Φαύστα» στο Θέατρο «Σμαρούλα», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μποστατζόγλου.

Το 1985 κατέβηκε στην Αθήνα και συνεργάστηκε με μεγάλα θέατρα της πρωτεύουσας για το ανέβασμα κλασικών έργων, επιθεωρήσεων και μουσικών παραστάσεων. Κατοικεί στα Εξάρχεια.