Λίνα Νικολακοπούλου: «Στην αρχή το τραγούδι ήταν στα αζήτητα»

«Ήθελε μεγαλύτερη ωριμότητα από το κοινό»

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Λίνα Νικολακοπούλου: «Στην αρχή το τραγούδι ήταν στα αζήτητα»

Στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω βρέθηκε καλεσμένη η Λίνα Νικολακοπούλου και μίλησε για τις επιτυχίες που έχει γράψει ως στιχουργός αλλά και για το τραγούδι που στην αρχή ήταν στα αζήτητα, όμως στην πορεία έγινε μεγάλη επιτυχία.

Ο λόγος για το τραγούδι "Γερνάω μαμά", που είπε για πρώτη φορά η Τάνια Τσανακλίδου το 2010 και σήμερα στο Youtube, μετράει περισσότερο από 1 εκατομμύριο προβολές.

Η εξομολόγηση της Νικολακοπούλου για το τραγούδι

«Ο τρόπος που πέρασε να εξομολογήσεις στην μάνα σου τους πιο μεγάλους σου φόβους ήταν τόσο μοναδικό, που ελευθέρωσε όλους τους ανθρώπους να είναι ευάλωτοι, να φοβούνται και να σκέφτονται ότι περνούν τα χρόνια κι αυτό δεν είναι ποτέ εύκολο για τον άνθρωπο. Η Τάνια με το θεατρικό της τάλαντο το έκανε μονόπρακτο. Είναι μοναδική.

Το 1988 βγήκε το Μαμά Γερνάω κι ήταν στα αζήτητα. Το «Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ» είχε ξεπεράσει από την πρώτη χρονιά τις 100.000 και το Μαμά Γερνάω ήταν στις 3.000. Πιστεύω ότι ήταν άλλο κόσμημα κι είχε άλλες απαιτήσεις. Ήθελε μεγαλύτερη ωριμότητα από το κοινό.»

Λίγα λόγια για την Λίνα Νικολακοπούλου

Το όνομα της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό του Σταμάτη Κραουνάκη, τον οποίο γνώρισε στα τέλη της δεκαετίας τoυ '70, όταν ήταν συμφοιτητές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. "Η συνάντησή μας ήταν μοιραία, ήμουν πάρα πολύ ήσυχη μαζί του. Ο άνθρωπος αυτός καταλάβαινε τι έλεγα και αυτό με γέμιζε ευτυχία..." ομολογεί η ίδια και ο Κραουνάκης την χαρακτηρίζει "γεννημένη ποιήτρια".

Μαζί του, θα τη γνωρίσουμε το 1981 με το τραγoύδι "Να σoυ λερώvω τo φιλί" που ερμήνευσε η Βίκυ Μοσχολιού, από το οποίο και πήρε το όνομά του ο συγκεκριμένος δίσκος, "Σκoυριασμέvα Χείλια". Το 1982, ο Κραουνάκης και η Νικολακοπούλου παρουσιάζουν τηv πρώτη oλoκληρωμέvη τους δoυλειά. Είναι ο δίσκος "Σαριμπιντάμ... θα πει τρελλαίνομαι" με ερμηνεύτρια τη Χριστιάνα. "Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ" (1985), "Μαμά γερνάω" (1988), "Ανθρώπων έργα" (1993), είναι κάποιες από τις συνεργασίες κορυφής με τον Σταμάτη Κραουνάκη, που είχαν και μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Λίνα Νικολακοπούλου Ενώπιος Ενωπίω

Μετά από αρκετά χρόνια χωρίς ολοκληρωμένη συνεργασία, ο Κραουνάκης και η Νικολακοπούλου, το 2005, γράφουν το δίσκο "Ισόβια" με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά, το εξώφυλλο του δίσκου φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός.

Με ένα τρόπο γραφής πολύ ισχυρό και ιδιαίτερο, η Νικολακοπούλου μπαίνει στο χώρο του τραγουδιού επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τον ελληνικό στίχο. Ο λόγος της είναι σύνθετος, με θέματα ερωτικά αλλά και κοινωνικά, χρησιμοποιεί μεταφορές, νεολογισμούς και έντονες εικόνες, πολλές φορές υπερρεαλιστικές.

Έχει γράψει τη μουσική σε δύο μόνο τραγούδια, σε στίχους δικούς της: στο τραγούδι "Ανεβάσαμε" στο δίσκο "Δεν έχω ιδέα" (1989), το οποίο ερμήνευσε η ίδια, και το "Ανακαλύψαμε κάτι παλιό" στο δίσκο "Ανάσα η τέχνη της καρδιάς" (1995) που ερμήνευσε η Δήμητρα Γαλάνη.