Κορωνοϊός: Έκανε το εμβόλιο η Σταματίνα Τσιμτσιλή

"Ένιωσα ένα ελαφρύ μούδιασμα για λίγα λεπτά από το τσίμπημα μέχρι τα δάχτυλα. Έκανα το..."

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Έκανε το εμβόλιο η Σταματίνα Τσιμτσιλή

Κι ενώ ο Κώστας Φραγκολιάς, ο συνεργάτης της Σταματίνας Τσιμτσιλή στο Happy Day βρίσκεται εδώ και μέρες σε καραντίνα επειδή ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού, εκείνη αποκάλυψε το πρωί της Πέμπτης πως επιτέλους εμβολιάστηκε.

Όπως είπε η ίδια έκανε το εμβόλιο της Pfizer, ενώ αναφέρθηκε στους φόβους της και τις λιγοστές παρενέργειες που είχε.

Τα συμπτώματα που είχε η Σταματίνα Τσιμτσιλή μετά το εμβόλιο του κορωνοϊού

«Έκανα το εμβόλιο χθες. Δεν το έχω ανεβάσει ακόμη στα social media. Είχα λίγο άγχος. Δεν ήμουν από αυτούς που έλεγα να πάω να εμβολιαστώ και να βρω την ελευθερία μου. Ήθελα, ακούω τους επιστήμονες, αλλά ως άνθρωπος είχα και μια δεύτερη σκέψη και μια αμφιβολία. Αλλά το έκανα και νιώθω καλά και χάρηκα τελικά.

Ένιωσα ένα ελαφρύ μούδιασμα για λίγα λεπτά από το τσίμπημα μέχρι τα δάχτυλα. Αλλά σαν να έχει μείνει πολύ ώρα το χέρι ακίνητο. Έκανα το Pfizer. Βγήκε μια νοσηλεύτρια, της είπα τικ ένιωσα και μου είπε πως είναι στο πλαίσιο του φυσιολογικού και μετά από πέντε λεπτά όλα καλά. Δεν ένιωθα τίποτα» ανέφερε η Σταματίνα Τσιμτσιλή.

Εμβόλιο Pfizer: Σε ποιες περιπτώσεις εκδηλώθηκε μυοκαρδίτιδα

Το συσχετισμό του εμβολίου των Pfizer/BioNtech με περιστατικά μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας εξετάζει μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics.

Συγκεκριμένα, η Δρ Μέιμι Μάρσαλ και οι συνεργάτες της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον, περιγράφουν τις περιπτώσεις υγιών νεαρών ανδρών που εκδήλωσαν οξεία μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα εντός τεσσάρων ημερών από τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου των Pfizer-BioNTech για την πρόληψη της COVID-19.

α επτά περιστατικά αφορούσαν αγόρια εφηβικής ηλικίας χωρίς προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας που είχαν εκδηλώσει πόνο στο στήθος (στηθάγχη) εντός τεσσάρων ημερών από τη δεύτερη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, κατά την περίοδο που αναζήτησαν ιατρική βοήθεια οι ασθενείς, πέντε εξ αυτών είχαν πυρετό.

Και στις επτά περιπτώσεις, η οξεία λοίμωξη COVID-19 αποκλείστηκε μετά από λήψη δείγματος από τη ρινοφαρυγγική οδό και τη σχετική ανάλυσή του.

Σταματίνα Τσιμτσιλή κορωνοϊός εμβόλιο

Επίσης κανένας εκ των νεαρών ανδρών δεν πληρούσε τα κριτήρια του πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου που έχει καταγραφεί σε παιδιά με λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό.

Η τυχόν προϋπάρχουσα λοίμωξη αποκλείστηκε και δια εργαστηριακών εξετάσεων. Ωστόσο, παρατηρήθηκε αυξημένη τροπονίνη σε όλους τους ασθενείς και στη μαγνητική τομογραφία διαπιστώθηκε αύξηση του γαδολινίου, χαρακτηριστικό της μυοκαρδίτιδας.

Η συμπτωματολογία αντιμετωπίστηκε γρήγορα και στους επτά ασθενείς. Οι τρεις έλαβαν αγωγή μόνο με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τέσσερις έλαβαν ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη και κορτικοστεροειδή.

«Ενώ περιμένουμε καταληκτικά δεδομένα σχετικά με τη φύση του συσχετισμού μεταξύ του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και της μυοκαρδίτιδας, υπάρχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με αυτή την ομάδων περιστατικών που μπορεί να υποδηλώνουν αιτιώδη σχέση και επομένως απαιτούν περαιτέρω ανάλυση», αναφέρουν σε συνοδευτικό άρθρο τους οι ερευνητές.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έχει καταγραφεί ένα περιστατικό περικαρδίτιδας μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε γυναίκα με σπάνιο νόσημα, ενώ στο Ισραήλ το υπουργείο Υγείας εξετάζει 275 περιπτώσεις νεαρών ανδρών που εκδήλωσαν μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό.