Τα κατάφερε: Αυτή είναι η πρώτη Ελληνίδα τρανσέξουαλ πλοίαρχος

Γιατί η διαφορετικότητα έχει

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Τα κατάφερε: Αυτή είναι η πρώτη Ελληνίδα τρανσέξουαλ πλοίαρχος

Η πρώτη Ελληνίδα διεμφυλική πλοίαρχος είναι γεγονός στη χώρα μας. Αφού έδωσε τη δική της μάχη, ακολουθώντας μια χρονοβόρα διαδικασία, με υπομονή και επιμονή, έγινε τελικά αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού, ύστερα από 15 μήνες.

Η ίδια έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που προβλέπει η νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, έχοντας μεταβάλλει την καταχώρηση φύλου, κυρίου ονόματος και προσαρμογής του επωνύμου της, ενώ είχε καταθέσει αρμοδίως αίτημα μεταβολής των στοιχείων της και στα Μητρώα Ναυτικών. Για την έγκριση του αιτήματός της, είχε μεσολαβήσει και μια σχετική καταγγελία από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Τα στοιχεία της πρώτης Ελληνίδας διεμφυλικής πλοιάρχου δεν δημοσιοποιούνται, καθώς κι εκείνη δεν επιθυμεί καθόλου την δημοσιότητα. Ο στόχος είναι η διάδοση του μηνύματος της αποδοχής των διεμφυλικών ατόμων και της επιλογής της διαφορετικότητας σε όλους τους κλάδους.

πρώτη Ελληνίδα διεμφυλική πλοίαρχος

Η διεμφυλικότητα παύει να θεωρείται διαταραχή

Τα θέματα υγείας των διεμφυλικών δεν θα ταξινομούνται πλέον ως διανοητικές και συμπεριφορικές διαταραχές στο ανανεωμένο παγκόσμιο εγχειρίδιο διαγνώσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας .

Αντιθέτως, η πρόσφατα εγκριθείσα έκδοση θέτει ζητήματα που αφορούν την ισότητα των δύο φύλων σε ένα κεφάλαιο σχετικά με τη σεξουαλική υγεία. Ένας εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι τώρα κατανοεί ότι η έννοια διεμφυλικός «δεν αφορά στην πραγματικότητα μια κατάσταση ψυχικής υγείας» Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλωσορίζοντας την αλλαγή αναφέρει ότι θα έχει «απελευθερωτικό αποτέλεσμα παγκοσμίως».

Στο τελευταίο εγχειρίδιο, που ονομάζεται ICD-11, η ασυμφωνία των φύλων ορίζεται ως μια έντονη και επίμονη ασυμφωνία μεταξύ του «εμπειρικού» φύλου ενός ατόμου και του εκχωρημένου φύλου. Στην προηγούμενη έκδοση - ICD-10 – αυτή η ασυμφωνία θεωρήθηκε διαταραχή της ταυτότητας φύλου, στο κεφάλαιο με τίτλο διανοητικές και συμπεριφορικές διαταραχές.

Η Δρ. Lale Say, ειδική στον τομέα της αναπαραγωγικής υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δήλωσε ότι «απορρίφθηκε από τις διαταραχές της ψυχικής υγείας, καθώς είχαμε καλύτερη κατανόηση στο ότι δεν ήταν στην πραγματικότητα μια κατάσταση ψυχικής υγείας αλλά και το γεγονός ότι αφήνοντάς το εκεί προκαλούσε στίγμα» προσθέτοντας ότι «προκειμένου να μειωθεί το στίγμα, εξασφαλίζοντας παράλληλα την πρόσβαση στις απαραίτητες παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας, τοποθετήθηκε σε ένα διαφορετικό κεφάλαιο».

Σχολιάζοντας την νέα αναθεώρηση, ο κ. Graeme Reid, διευθυντής της ομάδας εκστρατειών για τα δικαιώματα των λεσβίων, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και των διεμφυλικών, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι οι αλλαγές θα έχουν «απελευθερωτικό αντίκτυπο στους διεμφυλικούς παγκοσμίως».

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να μεταρρυθμίσουν γρήγορα τα εθνικά ιατρικά συστήματα και τους νόμους που απαιτούν αυτήν την επίσημα ξεπερασμένη διάγνωση» πρόσθεσε. Εντωμεταξύ, εννέα οργανώσεις που ασχολούνται με την ταυτότητα των φύλων σε κοινή δήλωσή τους υπογράμμισαν ότι: «Μας πήρε πολύς χρόνος για να φτάσουμε εδώ.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η κατάργηση των κατηγοριών παθολογικής συμπεριφοράς που επηρεάζουν ανθρώπους με διαφορετική μετάβαση φύλου από τον κατάλογο ψυχικών διαταραχών του ICD-10 έμοιαζε αδύνατη». «Σήμερα, γνωρίζουμε ότι o πλήρης αποχαρακτηρισμός μπορεί να επιτευχθεί και θα επιτευχθεί στη διάρκεια της ζωής μας» προσθέτουν. «Αν και η τοποθέτηση σε αυτό το κεφάλαιο είναι μια βελτίωση, δεν είναι καθόλου τέλειο.

Για παράδειγμα, είναι κάπως μειωτικό να ορίσουμε την trans-υγεία σαν να σχετίζεται μόνο με τη σεξουαλική υγεία» καταλήγει η δήλωση.