Αποσύρεται από το μπάσκετ o Βασίλης Σπανούλης

Η συγκινητική και ξαφνική ανακοίνωση στο Instagram

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Αποσύρεται από το μπάσκετ o Βασίλης Σπανούλης

Με μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ο Βασίλης Σπανούλης, ανακοίνωσε πως αποσύρεται από το μπάσκετ. Ο άσος του Ολυμπιακού προκάλεσε συγκίνηση σε όλους τους διαδικτυακούς του φίλους, αλλά και οπαδούς των ομάδων.

Ο μπασκετμπολίστας χαρακτηριστικά, δημοσίευσε μία φωτογραφία με τους Προέδρους της ομάδας, θέλοντας να τους ευχαριστήσει για την εμπιστοσύνη και την συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια.

Να σημειώσουμε πως η ανακοίνωση αυτή "έσκασε" περίπου δυο ημέρες μετά την επέτειο γάμου που γιόρτασε με την γυναίκα του και μητέρα των 6 παιδιών του, Ολυμπία Χοψονίδου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Βασίλη Σπανούλη

«Πριν από λίγο ανακοίνωσα στους προέδρους ότι ήρθε η ώρα να κλείσει το μεγαλύτερο κεφάλαιο της ζωής μου και τους ευχαρίστησα για όσα πετύχαμε μαζί.

Ήταν μια δύσκολη απόφαση αλλά δεν ήταν στενάχωρη.

Το μπάσκετ μου χάρισε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι γεμάτο από έντονες στιγμές και μεγάλες συγκινήσεις. Μου έδωσε τα πάντα και του έδωσα τα πάντα.

Ο Ολυμπιακός αποδείχτηκε το πεπρωμένο μου και το πιο όμορφο λιμάνι μου. Φεύγω περήφανος για όσα σπουδαία κατακτήθηκαν αλλά και για όσα μετά από σκληρή μάχη χάθηκαν. Πάνω απ' όλα φεύγω γεμάτος, γιατί έζησα περισσότερα απ’ όσα ονειρεύτηκα.

Μέσα από την καρδιά μου θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι ήταν στο πλευρό μου όλα αυτά τα χρόνια, τους προέδρους, τους προπονητές, τους συμπαίκτες, τους συνεργάτες και τους αντιπάλους, μα πάνω από όλα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φιλάθλους για την αγάπη τους. Αυτή η αγάπη ήταν που μου έδινε τη δύναμη να προσπαθώ πιο σκληρά κάθε μέρα κι αυτή η αγάπη θα είναι για πάντα οδηγός μου.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ, ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΕ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΠΑΣΚΕΤ…»έγραψε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Σπανούλης.

Λίγα λόγια για τον σπουδαίο Βασίλη Σπανούλη

Ο Βασίλης Σπανούλης είναι πρώην Έλληνας διεθνής καλαθοσφαιριστής που αγωνίζεται από το καλοκαίρι του 2010, στη Basket League ΣΚΡΑΤΣ και την Ευρωλίγκα, για την ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς. Παίζει ως playmaker και σούτινγκ γκαρντ εξίσου.

Είναι ο σημερινός πρώτος scorer και πρώτος σε τελικές πάσες στην ιστορία του Ελληνικού Πρωταθλήματος και ο πρώτος σε τελικές πάσες στην ιστορία της Eurolegue, πρώτος στην αξιολόγηση, πρώτος σε εύστοχα σουτ εντός παιδιάς, καθώς και πρώτος σκόρερ της με 4.455 πόντους (δεύτερος ο Ναβάρο με 4.152). Είναι επίσης 2ος σκόρερ σε όλες τις ευρωπαϊκές ομάδα διοργανώσεις όλων των εποχών με 4.872 πόντους (πίσω μόνο από τον Νίκο Γκάλη που έχει 4.909 πόντους). Στις 26 Ιουνίου 2021 ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση.

Ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά στη Λάρισα, κατόπιν πήγε στο Μαρούσι, όπου το 2003 βραβεύτηκε ως Καλύτερος Νέος της σεζόν. Επίσης, η σεζόν 2004-05, ήταν εξαιρετική για αυτόν, καθώς βοήθησε τα μέγιστα την ομάδα του, στα τελικά του Πρωταθλήματος και στο ULEB Cup.Την επόμενη σεζόν βρέθηκε στον Παναθηναϊκό, όπου έγινε ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Στην Ευρωλίγκα της σεζόν 2005-06, έκανε πολύ καλές εμφανίσεις, αν και ρούκι (rookie) στη διοργάνωση, βρέθηκε στην καλύτερη ομάδα. Κατόπιν, έκανε ένα μικρό πέρασμα από το NBA, τη σεζόν 2006-07, παίζοντας στους Χιούστον Ρόκετς. Μετά, επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, βοηθώντας την ομάδα του να κατακτήσει την Ευρωλίγκα της σεζόν 2008-09, ενώ, παράλληλα, ανακηρύχθηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης του Final 4 της διοργάνωσης.

Το 2010, έκανε ένα νέο βήμα στην καριέρα του, παίρνοντας μεταγραφή στον Ολυμπιακό.Με τη βοήθειά του η νεαρή σε ηλικία ομάδα του Ολυμπιακού, κατάφερε να κερδίσει την Ευρωλίγκα, τη σεζόν 2011-12, πράγμα το οποίο και επαναλήφθηκε τη σεζόν 2012-13. Παράλληλα, ανακηρύχθηκε MVP και των δύο Final 4, φτάνοντας το ρεκόρ του Τόνι Κούκοτς. Αυτοί οι δύο είναι οι μόνοι Ευρωπαίοι παίκτες που το έχουν καταφέρει τρεις φορές.

Μερικές από τις μεγαλύτερες βραβεύσεις που έχει είναι ότι ονομάστηκε Καλύτερος Παίκτης των Βαλκανίων το 2009,Καλύτερος Ευρωπαίος Παίκτης το 2012 και το 2013, Αθλητής της Χρονιάς από το Βατικανό, που βραβεύτηκε με το Giuseppe Sciacca βραβείο το 2013, και MVP της Ευρωλίγκας την ίδια χρονιά. Επίσης, έχει βρεθεί 8 φορές στην καλύτερη ομάδα της Ευρωλίγκας, ο μόνος που το έχει καταφέρει έως τώρα.

Καθοριστικός ήταν και ο ρόλος του, στην Εθνική Ελλάδας, με την κατάκτηση του δεύτερου χρυσού μεταλλίου στην ιστορία της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2005. Σημαντικότερη ήταν, όμως, η προσφορά του στο ασημένιο μετάλλιο, στο Μουντομπάσκετ του 2006, σημειώνοντας δε, 22 πόντους, σε εκείνο το αξιομνημόνευτο παιχνίδι, στα ημιτελικά της διοργάνωσης κόντρα στις ΗΠΑ, το οποίο και είχε κερδίσει η Ελλάδα, με 101-95.

Στη συνέχεια κατέκτησε κι ένα χάλκινο μετάλλιο, στο Ευρωμπάσκετ του 2009, χρονιά που πολλοί Έλληνες παίκτες απουσίαζαν με τραυματισμούς, και συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης.

παίκτες στον κόσμο, που έχουν αγωνιστεί στη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων ανά θέση.Ψηφίστηκε ανάμεσα στους κορυφαίους 5 παίκτες, που έχουν αγωνιστεί στη διοργάνωση των Ευρωμπάσκετ αγώνων ανά θέση, και στην καλύτερη δεκάδα παικτών της Ευρωλίγκας τη δεκαετία 2010-20.