Με μία ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ο Θανάσης Ευθυμιάδης θέλησε να σχολιάσει τη νέα γυναικοκτονία που σημειώθηκε στη Φολέγανδρο, μιλώντας αυτή τη φορά για τα κατάλοιπα που αφήνει η πατριαρχία στην κοινωνία μας.

Όπως έκανε και η Ελεονώρα Μελέτη, έτσι και ο Θανάσης Ευθυμιάδης μέσα από ένα κείμενό του, αναφέρθηκε στο ρόλο του πατέρα καθώς και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κοινωνία και η θρησκεία το γυναικείο φύλο.

Η ανάρτηση του Θανάση Ευθυμιάδη για τη Φολέγανδρο

«Γυναίκες… Ας τις κάνουμε να κλαίνε μόνο από τα γέλια!!

(απόσπασμα από το βιβλίο Μια όμορφη μέρα)

Σκέφτομαι πολλές φορές: Θεέ μου πώς τα έχουν καταφέρει οι πιστοί σου επί τόσες χιλιετίες να σε παρουσιάζουν σαν μισογύνη; Γιατί οι περισσότερες θρησκείες που γνωρίζω σε παρουσιάζουν ότι δίνεις περισσότερα δικαιώματα στον άντρα;

Γιατί μόνο σε άντρες επιτρέπεται να είναι οι ιεροί εκπρόσωποι σου στη γη;

Γιατί λέμε “ο Θεός”, σαν να πρόκειται Μόνο για έναν άντρα;

Μήπως ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι οι πατριαρχικές κοινωνίες τόσων χιλιάδων χρόνων (και όταν λέω πατριαρχικές, εννοώ τους άντρες αλλά και τις γυναίκες που συντηρούν αυτό το σύστημα), οδηγούν μόνο σε πολέμους μεταξύ μας;

Αυτές (οι κοινωνίες) μας σύστησαν έναν λανθασμένο τύπο τεχνολογικής προόδου πού βασίζεται στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Μήπως ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε δίπλα μας και να δούμε ότι η πατριαρχία οδηγεί στα εκατομμύρια περιστατικά ξυλοδαρμού και σεξουαλικής κακοποίησης, που συμβαίνουν καθημερινά παγκοσμίως εις βάρος των γυναικών;

Είμαστε στο έτος 2021 και ακόμα άνδρες δέρνουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους στον πολιτισμένο πλανήτη Γη…

Φτάνει

Μέχρι εδώ

Ναι, ήρθε η ώρα.

Σαν πατέρας δύο κοριτσιών, χαίρομαι που πολλοί άντρες, σπάνε επιτέλους την σιωπή και αναγνωρίζουν το τραύμα που χρειάζεται να θεραπεύσουμε όλοι μαζί», έγραψε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Ευθυμιάδης για την δολοφονία στη Φολέγανδρο.

Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Ζήση Ρούμπου με αφορμή το περιστατικό στη Φολέγανδρο

«Αυτήν την σκατίλα της πατριαρχίας την έζησα, την διδάχτηκα καλά. Γεννημένος το ’76, πρόλαβα να δω τις γυναίκες στις μαζώξεις να μαζεύουν τα πιάτα, ενώ οι άντρες καπνίζαν τα τσιγάρα στα σαλόνια. Σαλόνια που δεν ξεβρωμίζανε από την αντρίλα ποτέ.

Πρόλαβα να ζήσω το «η γυναίκα σπίτι με τα παιδιά αλλιώς στην μάνα της» και το «αυτή βάφει το μαλλί, είναι πουτ@ν@». Το παιδικό μου αυτί άκουσε σε καφενείο τους «μεγάλους» να μιλάνε για «γκόμενες» λες και ήταν αμάξια. Άμα κανένας φίλος ήταν πιο τρυφερός με την γυναίκα του, έτρωγε σίγουρα παντόφλα. «Σ’ αγαπώ, θα πεις μονάχα τη μέρα που παντρεύεσαι.»

Συμβουλή συγγενή, στο παιδικό μου αυτί.

Έζησα, άκουσα, έμαθα να τις μειώνω τις γυναίκες. Να επιβάλλομαι. Έθρεψα για χρόνια μέσα μου ένα τέρας. Το ισχυρό φύλο. Μέχρι που είδα πόσο ανίσχυρος είμαι μπροστά σε αυτά που μπορεί να μου προσφέρει η γυναίκα. Οι γυναίκες. Η γυναίκα μου. Για χάρη τους, έκανα ψυχανάλυση. Να σπάσω το γ@μ##### απόστημα, να χυθεί από μέσα όλη η σκατίλα του άντρα και από άντρας, να γίνω άνθρωπος.

Έζησα κι άλλα, που δεν γράφονται. Μου δίνει ελπίδα που μαζί με τους φίλους μου, μεγαλώνουμε παιδιά, που βλέπω το παρελθόν να πεθαίνει.Καμία συμφιλίωση με το τέρας. Να πάτε ψυχανάλυση μάγκες. Να το σκοτώσετε, το μόνο που αξίζει θάνατο. Το τέρας που μας φυτέψανε οι παλιοί. Κι όσο το τρέφουμε, μέρος του προβλήματος θα είμαστε κι εμείς. Είναι ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ. Συγγνώμη που υπήρξα κάποιος που τον ενοχλούσε η λέξη. Είναι το τέρας δυνατό, μα εμένα με κάνει η γυναίκα μου δυνατότερο» έγραψε χαρακτηριστικά ο ηθοποός.