Ολυμπιακοί Αγώνες: Πασίγνωστη αθλήτρια η Ελληνίδα που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό

Θα χάσει την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Ελλάδα

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Ολυμπιακοί Αγώνες: Πασίγνωστη αθλήτρια η Ελληνίδα που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αθλήτρια της Ολυμπιακής ομάδας, που βρίσκεται ακόμη στην Αθήνα διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό. Η αθλήτρια, το όνομα της οποίας δεν ανακοινώθηκε, δε θα ταξιδέψει για το Τόκιο, μετά την ήττα της Μαρία Σάκκαρη στους 16.

Η ανακοίνωση για την αθλήτρια που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό

«Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοινώνει ότι αθλήτρια της Ολυμπιακής ομάδας που βρίσκεται στην Αθήνα και δεν έχει ταξιδέψει ακόμα για το Τόκιο, βρέθηκε θετική στον κορονοϊό. Η αθλήτρια δυστυχώς δεν θα ταξιδέψει στο Τόκιο και δεν θα πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

H EOE εκφράζει τη συμπαράσταση της στην αθλήτρια που χάνει το όνειρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ολυμπιακοί αγώνες 2020 θετική στον κορωνοϊό Ελληνίδα αθλήτρια

Αυτή είναι η αθλήτρια που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη είναι η αθλήτρια που νοσεί και δυστυχώς θα χάσει την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Η 26χρονη αθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης είχε συμμετάσχει σε δύο ακόμη Ολυμπιάδες (στο Λονδίνο το 2012 και στο Ρίο το 2016).

Τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα χάσει δυστυχώς και η Εβελίνα Παπάζογλου, καθώς οι δυο τους ήταν ντουέτο στη συγχρονισμένη κολύμβηση και δεν υπήρχε αντικαταστάτρια.

Η πρώτη τρανς που συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Χάμπαρντ άλλαξε φύλο πριν από οκτώ χρόνια, σε ηλικία 35 ετών, ενώ μέχρι τότε αγωνιζόταν ως άντρας με το όνομα Γκάβιν. Η Λόρελ πληροί όλες τις προϋποθέσεις των κανονισμών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για τους αθλητές και τον θεμιτό ανταγωνισμό.

Η Χάμπαρντ σήκωσε 285 κιλά σε δύο προσπάθειες και πήρε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, εκπροσωπώντας τη Νέα Ζηλανδία στην κατηγορία +87 κιλών στην άρση βαρών. Είναι η πρώτη τρανς αθλήτρια που θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΔΟΕ, μια τρανς αθλήτρια μπορεί να λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες με την προϋπόθεση ότι το επίπεδο τεστοστερόνης να είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, για τουλάχιστον 12 μήνες πριν από τον αγώνα. Επίσης η αθλήτρια να έχει δηλώσει την ταυτότητα φύλου της και ότι αυτή δεν μπορεί να αλλάξει, για αθλητικούς σκοπούς, για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Αθλητές και αθλητικοί παράγοντες, όμως, εκφράζουν αντιρρήσεις για την περίπτωση της Χάμπαρντ, υποστηρίζοντας πως το να ανταγωνίζεται γυναίκες της δίνει πλεονέκτημα αφού βιολογικά είναι άντρας. Πολλοί στο χώρο της άρσης βαρών υποστηρίζουν ότι η πολιτική της ΔΟΕ δεν εγγυάται τον θεμιτό ανταγωνισμό παραθέτοντας το επιχείρημα ότι τα 10 νανογραμμομόρια ανά λίτρο τεστοστερόνης, είναι τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερα από μιας βιολογικής γυναίκας.

Η Χάμπαρντ θεωρείται φαβορί για την κατάκτηση ενός μεταλλίου στην κατηγορία της. Η βελγίδα αρσιβαρίστρια Άννα ΦανΜπέλινγκεν, η οποία πιθανότατα θα ανταγωνιστεί την Χάμπαρντ, δήλωσε ότι η παρουσία της Νεοζηλανδής θα είναι «ένα κακόγουστο αστείο» για τις γυναίκες αθλήτριες. «Γνωρίζω ότι ο καθορισμός του νομικού πλαισίου για τη συμμετοχή των τρανσέξουαλ στον αθλητισμό είναι δύσκολος, καθώς υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία καταστάσεων και ότι η επίτευξη μιας απόλυτα ικανοποιητικής λύσης, από κάθε πλευρά, είναι πιθανώς αδύνατη», δήλωσε η ΦανΜπέλινγκεν. «Ωστόσο, όποιος έχει ασχοληθεί με την άρση βαρών σε επίπεδο πρωταθλητισμού γνωρίζει τα πλεονεκτήματα που έχουν οι άνδρες απέναντι στις γυναίκες μόνο και μόνο από την κατασκευή των οστών τους. Αυτό και μόνο το γεγονός είναι άδικο και για το άθλημα και για τους αθλητές», κατέληξε η βελγίδα αθλήτρια.

Δείτε φωτογραφίες της εδώ.