Ολυμπιακοί Αγώνες - Στέφανος Ντούσκος: «Ένιωθα αουτσάιντερ γιατί έτρεχα με παγκόσμιους πρωταθλητές»

Οι πρώτες δηλώσεις του αθλητή μετά το χρυσό μετάλλιο

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Ολυμπιακοί Αγώνες - Στέφανος Ντούσκος: «Ένιωθα αουτσάιντερ γιατί έτρεχα με παγκόσμιους πρωταθλητές»

Περήφανους έκανε τους απανταχού Έλληνες ο Στέφανος Ντούσκος, ο πρώτος αθλητής που κέρδισε το Χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ο 24χρονος Γιαννιώτης αθλητής της κωπηλασίας κατάφερε και έκανε το όνειρο του πραγματικότητα και τερμάτισε πρώτος στο μονό σκιφ.

Ωστόσο, ο ίδιος πίστευε τον εαυτό του ως αουτσάιντερ αλλά αυτό δεν τον πτόησε και ίσα ίσα τον πείσμωσε. Ο ίδιος μίλησε λίγες ώρες αργότερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και παραχώρησε τις πρώτες του δηλώσεις μετά την εντυπωσιακή νίκη του.

Οι δηλώσεις του Στέφανου Ντούσκου μετά το χρυσό μετάλλιο

«Στα τελευταία λεπτά σκεφτόμουν το μετάλλιο αλλά από τη στιγμή που ήμουν μπροστά σκεφτόμουν ότι το πήρα και ήμουν πολύ χαρούμενος.

Ένιωθα αουτσάιντερ γιατί έτρεχα με παγκόσμιους πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες οπότε εγώ για αυτούς ήμουν μικρός αλλά προσπάθησα να τα δώσω όλα».

Όλα όσα δεν γνωρίζατε για τον Στέφανο Ντούσκο

Κωπηλάτης passe-partout. Αυτός είναι ο Στέφανος Ντούσκος. Η χαρά του προπονητή. Σε όποια βάρκα κι αν έχει μπει έχει αποδώσει. Tώρα έκανε κάτι πραγματικά πολύ δύσκολο και αξιοθαύμαστο, ειδικά για τους ανθρώπους που κατανοούν το άθλημα. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης είναι ένα παιδί που διακρινόταν στις ελαφριές κατηγορίες και σκληραγωγήθηκε πολύ για να μείνει σε αυτές. Πέρασε με δισταγμό στο σκιφ με τα θηρία -με τους δίμετρους όπως λέει- και πήρε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Δεν είναι μικροκαμωμένος, είναι 1,87μ.. Είναι ελλιποβαρής, ειδικά συγκριτικά με τους έμπειρους -και με γεμάτο Ολυμπιακά μετάλλια παλμαρέ - αντιπάλους τους με τις μεγάλες κουπιές. Αυτοί ζυγίζουν ακόμη και 100 κιλά.

Εξηγώντας στον Κώστα Χολίδη και το SPORT24 το πέρασμά του από τα ελαφριά βάρη στο σκιφ που είναι open κατηγορία, είχε πει: "Ήταν δύσκολο να διατηρούμαι στα 80 κιλά, με το ύψος που έχω. Ο κόσμος μπορεί να βλέπει την τελική εικόνα, αλλά δεν μπορεί να αντιληφθεί τις θυσίες που έκανα εγώ για να μείνω εντός ορίου. Δεν έτρωγα μεσημέρια, δεν έτρωγα το βράδυ. Μασούσα παγάκια και τσίχλες, για να ξεχάσω την πείνα μου. Δοκίμασα τον εαυτό μου, σωματικά και ψυχολογικά. Πάντα υπήρχε το ρίσκο να προκαλέσω ζημιά στον οργανισμό μου". Τότε, είχε μιλήσει και για την ενασχόλησή του με τον στίβο μέχρι την ηλικία των 15 χρόνων, πριν περάσει στην κωπηλασία, άθλημα στο οποίο έχει μεγάλη παράδοση η πόλη του, τα Γιάννενα.

Μασούσε ακόμη και παγάκια! Οι θυσίες του αποκαλύπτουν πόσο αφοσιωμένος είναι. Έτσι κι αλλιώς, μόνο οι ασκητές και αφοσιωμένοι κωπηλάτες διακρίνονται. Πάγωσε... ακόμη και τις σπουδές του στην ιατρική προκειμένου να συγκεντρωθεί στο μεγάλο στόχο του. Αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο με την τετράκωπο που προκρίθηκε την τελευταία στιγμή, έπειτα από τον αποκλεισμό των Ρώσων, λόγω του σκανδάλου ντόπινγκ που ακόμη και σήμερα είναι η αιτία που οι Ρώσοι αθλητές δεν αγωνίζονται με τη σημαία τους. Η ομάδα κατετάγη έκτη. "Έχει εμπειρία. Και Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα.

Ξέρει να προσαρμόζεται και τι πρέπει να κάνει", είπε στο SPORT24 αργυρός και χάλκινος Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας, αλλά και έφορος της Εθνικής ομάδας, Βασίλης Πολύμερος. Πίστευε στον τελικό και έλεγε ότι αν κάποιος από τους αντιπάλους του δεν είναι σε καλή μέρα θα κατορθώσει να τρυπώσει στα μετάλλια. Δεν χρειάστηκε να έχουν μειωμένη απόδοση. Μπορούσε να τους ξεπεράσει. Πέτυχε αυτός Ολυμπιακό ρεκόρ για να νικήσει.