Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους της Εύβοιας

Χωρίς ρεύμα οι περιοχές

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους της Εύβοιας

Οι κάτοικοι στη Νότια Εύβοια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Σύμφωνα με το protothema.gr η διακοπή ρεύματος είναι εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε στην Πλατάνα καθώς προκλήθηκε από κολώνα της ΔΕΗ.

Μάλιστα, για να αποκαταστήσουν όσο πια άμεσα γίνεται την βλάβη, τα συνεργεία της ΔΕΗ διέκοψαν την ηλεκτροδότηση έτσι ώστε να φτιάξουν το πρόβλημα.

Τα χωρία τα οποία δεν έχουν ρεύμα είναι από το Βέλος μέχρι και την Κύμη.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν αρκετά δημοσιεύματα τα οποία μέσα σε όλα ανέφεραν πως «η φωτιά μπορούσε να σβήσει σε μία μέρα, αλλά σαν κάποιος να μην ήθελε». Ωστόσο, ο επικεφαλής της ομάδας των Ρουμάνων πυροσβεστών τα διέψευσε όλα και προχώρησε στην αποκατάσταση της αλήθειας.

Όλα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας των Ρουμάνων πυροσβεστών για τις φωτιές στην Ελλάδα

Με επιστολή του προς τον υφυπουργό αλλά και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και Βασίλη Παπαγεωργίου, αντίστοιχα, ο Ρουμάνος πυροσβέστης εκφράζει την λύπη του για τα λάθος μηνύματα που δόθηκαν από δημοσίευμα του militaire.gr τονίζοντας πως πρόκειται για «τεράστιο ψέμα». Όπως λέει δε, κάτι τέτοιο επηρεάζει την καλή συνεργασία και τις κοινές προσπάθειες για να ελεγχθούν οι φωτιές.

Όλα ξεκίνησαν από συνέντευξη που έδωσε ο επικεφαλής της ομάδας μαζί με συναδέλφους του σε κρατικό δίκτυο της Ρουμανίας, οι δηλώσεις των οποίων, όπως ο ίδιος λέει στην επιστολή του, δεν έχουν καμία σχέση με όλα όσα είπαν. Μάλιστα σημειώνει πως κατά την διάρκεια της συνέντευξης συνοδευόταν από τουλάχιστον δύο επιχειρησιακούς αξιωματικούς οι οποίοι μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι όσα έχουν γραφτεί στον ελληνικό Τύπο δεν ισχύουν.

Στην συνέχεια ο επικεφαλής πυροσβέστης αποδομεί ένα προς ένα τα όσα γράφει στο κείμενό του το militaire.gr και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εγώ και οι συνάδελφοί μου δεν είπαμε πως οι φωτιές που αναπτύχθηκαν στα σημεία που επιχειρούσαμε υπό τις οδηγίες του Έλληνα επικεφαλής μπορούν να σβηστούν σε μία ημέρα. Επιχειρούσαμε στην περιοχή ανάμεσα στο Σπαθάρι και στα Καλύβια στην Εύβοια προκειμένου να κρατήσουμε την γραμμή για τον έλεγχο της φωτιάς.
Η μονάδα μας έχει πολύ καλή συνεργασία με τους Έλληνες πυροσβέστες όπως και με τις τοπικές αρχές, τονίζοντας κάτι τέτοιο όποτε έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε. Κατά την διάρκεια των κοινών μας επιχειρήσεων στο πεδίο, πάντα παρατηρούσαμε την αφοσίωσή τους στην μάχη ενάντια στις δασικές πυρκαγιές, έτσι δεν είπαμε ποτέ ότι προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά».

Ο Ρουμάνος πυροσβέστης συνεχίζει λέγοντας πως «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις ελληνικές αρχές και τους Έλληνες πυροσβέστες στις δύσκολες αυτές στιγμές που αντιμετωπίζουν. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας αφορά στην αλληλεγγύη και βοηθά πληττόμενες χώρες σε δύσκολες στιγμές. Αυτή ήταν μία από τις αρχές πάνω στις οποίες όλοι οι συμμετέχοντες συμφωνήσαμε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τον αξιωματικό από το Κέντρο Έκτακτης Ανταπόκρισης και Συντονισμού από τις Βρυξέλλες. Η αποστολή μας είναι να καταστείλουμε και να σβήσουμε τις δασικές πυρκαγιές, χωρίς να έχουμε αρμοδιότητες όσον αφορά την πρόληψη πυρκαγιών».

Έναν ακόμα μύθο τον οποίο καταρρίπτει ο Ρουμάνος πυροσβέστης στην επιστολή του προς τον Νίκο Χαρδαλιά, αφορά σε αναρτήσεις στο Facebook οι οποίες διαδόθηκαν και έλεγαν πως θα μπορούσε η φωτιά να σβηστεί με φωτιά. Όπως ο ίδιος λέει, πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα.

«Χρησιμοποιούμε παρόμοιες μεθόδους με την Ελλάδα όταν σβήνουμε φωτιές στην Ρουμανία και η μέθοδος 'φωτιά με φωτιά' χρησιμοποιείται στην χώρα μας μόνο σαν έσχατο μέτρο και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις δεν προτείνεται». Στο μεταξύ, 3 πυροσβέστες βρίσκονται στο νοσοκομείο της Αρκαδίας.