Συγκλονίζει ο Αλέκος Βουτσαράς - Τον απομάκρυναν βίαια από το σπίτι του στην Βαρυμπόμπη

Ήθελε να "παλέψει" με τις φλόγες

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Συγκλονίζει ο Αλέκος Βουτσαράς - Τον απομάκρυναν βίαια από το σπίτι του στην Βαρυμπόμπη

Συγκλονισμένο ήταν το πανελλήνιο εξαιτίας της φονικής πυρκαγιάς που έπληξε την χώρα αφήνοντας πίσω της ανυπολόγιστες ζημιές καθώς κάηκαν αμέτρητες δασικές εκτάσεις, οι ζωές ζώων χάθηκαν τόσο άδικα αλλά και οι κόποι μιας ζωής έγιναν στάχτη από την μια στιγμή στην άλλη.

Ο Αλέκος Βουτσάρας ήταν ανάμεσα σε εκείνους που είδε από κοντά την πύρινη λαίλαπα στην Βαρυμπόμη. Ο ίδιος μίλησε στην κάμερα του MEGA στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και "άνοιξε" την καρδιά του για το τι πραγματικά βίσωε αφού έχασε έχασε το σπίτι του στην Βαρυμπόμπη.

Ο ίδιος είναι ένας από τους πιο μεγάλους φωτορεπόρτερ που έχει η χώρα και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «με πήραν βίαια, χωρίς να ελέγξουν τι ήθελα να κάνω. Μπορούσα να το ελέγξω. Η φωτιά δεν προερχόταν από την κύρια φωτιά, πήρε από τα σκουπίδια στον δρόμο. Αν δεν ήταν στα σκουπίδια ίσως ήταν λιγότερη η ένταση».

«Ο δρόμος ήταν βατός για το όχημα της πυροσβεστικής, με μισό κυβικό νερό θα σωνόταν μια μεγάλη περιοχή που πήρε στη συνέχεια». «Εδώ είναι η ψυχή μου, το προσωπικό μου αρχείο στο φωτορεπορτάζ από το 1967 ως το 2013. Έχω αναπνεύσει τόσο δακρυγόνο στη ζωή μου που το καρβουνάκι δεν μου κάνει τίποτα», τόνισε. «Περνούσα το αρχείο σε υπολογιστές, δεν πρόλαβα. Κάηκαν και τα αρνητικά. Έγινε μια ανάφλεξη…».

Στην συνέχεια ανέφερε χαρακτηριστικά «Πολυτεχνείο, Βιετνάμ, Λίβανος, Παλαιστίνη, Γιουγκοσλαβία… χάθηκε όλη μου η ζωή», ανέφερε. «Υπάρχει ένα κενό, αλλά μου λένε ότι έχω χιούμορ, γιατί κάπου τα βλέπω αισιόδοξα τα πράγματα, και εγώ τους λέω “black humor”».«Τέτοια καταστροφή μόνο από ναπάλμ στο Βιετνάμ», τόνισε και όπως είπε «αρχίζει νέος κύκλος τώρα. Στο μυαλό νιώθω μικρός και τώρα μέσα στα αποκαΐδια, νιώθω ότι ξεκινάω από την αρχή».

Δείτε παρακάτω τις δηλώσεις του στην κάμερα του MEGA

Πότε θα ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις - Πώς θα δοθούν τα ποσά

Στις 18 Αυγούστου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις αιτήσεις, αναφορικά με τις αποζημιώσεις στους δικαιούχους πυρόπληκτους. Τα πρώτα ποσά προβλέπονται να εκταμιεύονται προς τα τέλη Αυγούστου σύμφωνα με τις υπεύθυνες δηλώσεις των ίδιων των επιχειρηματιών.

Η καταβολή των αποζημιώσεων θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις

-Η πρώτη προβλέπει την παροχή προκαταβολής από τα τέλη Αυγούστου έως την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, μέσω μιας απλής διαδικασίας, με την υποβολή αίτησης από τους πυρόπληκτους.

-Η δεύτερη φάση, με την καταβολή του υπόλοιπου ποσού στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί, αφού ολοκληρωθεί η επίσημη καταγραφή των ζημιών από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

H στεγαστική συνδρομή μπορεί να φτάσει έως τις 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, ενώ οι πληγείσες επιχειρήσεις θα λάβουν το 70% των απωλειών του τζίρου τους και το 20% σε προκαταβολή. Συναγερμός στο μεταξύ έχει δοθεί στην πυροσβεστική με νέες φωτιές στην Ελλάδα!

Ανοίγει η πλατφόρμα

Εν τω μεταξύ, την προσεχή Τετάρτη 18 Αυγούστου -εκτός απροόπτου- αναμένεται να ανοίξει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η διαδικτυακή πύλη arogi.gov.gr, όπου οι πληγέντες ιδιώτες, επιχειρηματίες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι θα εισέρχονται με τους κωδικούς του taxisnet και θα υποβάλουν αίτηση με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης, με την έκταση της ζημίας που εκτιμούν ότι έχει υποστεί κάθε ακίνητο.

Μέσω της αίτησης, οι πυρόπληκτοι θα λάβουν ως πρώτη αρωγή για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, ενώ για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ.

Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς θα δοθεί προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή, για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά, προκαταβολή 8.000 ευρώ και για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ

Και οι αγροτικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις θα λάβουν προκαταβολές.

 Φωτιές στην Ελλάδα αποζημιώσεις διαδικασία