Το συγκινητικό αντίο του Θέμη Σοφού στον Μίκη Θεοδωράκη - «Σε ευχαριστούμε για την Ελλάδα που μας χάρισες»

«Ράγισε καρδιές» με την ανάρτησή του

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Το συγκινητικό αντίο του Θέμη Σοφού στον Μίκη Θεοδωράκη - «Σε ευχαριστούμε για την Ελλάδα που μας χάρισες»

Με μία ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ο σύζυγος της Σταματίνας Τσιμτσιλή, Θέμης Σοφός θέλησε να αποχαιρετήσει τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το πρωί της Τετάρτης (1/9).

Ο Θέμης Σοφός, με ένα πολύ συγκινητικό κείμενο, ευχαρίστησε τον Μίκη Θεοδωράκη για την απίστευτη προσφορά του στον Πολιτισμό.

Η ανάρτηση του Θέμη Σοφού για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

«Μίκη σ'ευχαριστούμε για την Ελλάδα που μας χάρισες, σ'ευχαριστούμε για τον Ελληνικό Πολιτισμό που συνάρμοσες με τα έργα του Ελύτη και του Γκάτσου, το Άξιον Εστί, για την ποίηση, το τραγούδι, το στίχο, το νόημα, το βάθος, τον αγώνα για την ελευθερία της σκέψης, τον Ελληνισμό της διασποράς.

Ένα ταπεινό "ευχαριστώ" αυτήν την ιερή στιγμή που περνάς στους ουρανούς των πέπλων, πέτυχες να έχεις γνωρίσει εν ζωή την αιωνιότητα στην οποία πλέον θα ζεις στη μνήμη και την καρδιά όλων μας μέσα από το μοναδικό έργο σου. Σ'ευχαριστούμε. Καλό ταξίδι αγαπημένε μας Μίκη Θεοδωράκη», έγραψε χαρακτηριστικά ο Θέμης Σοφός στην ανάρτησή του.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Μίκη Θεοδωράκη

H τελευταία δημόσια εμφάνιση του μουσικοσυνθέτη ήταν στην παρουσίαση του βιβλίου που έγραψε με τον Κώστα Γουλιάμου «Στη διαλεκτική της αρμονίας» σε εκδήλωση που έγινε στο Ίδρυμα Μιχάλης Kακογιάννης, τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018.

Σύμφωνα με την περιγραφή του βιβλίου, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και συνομίλησαν περισσότερο από τρεις μήνες πάνω στη μοναδικότητα του ανθρώπου μέσα στην κοινωνία και στον τρόπο επίτευξης της προσωπικής ένταξης στη συμπαντική αρμονία. Τη βάση της συζήτησής τους αποτέλεσε η ουμανιστική σκέψη του μεγάλου μουσικού Μίκη Θεοδωράκη μέσα σε μια κοινωνία, της οποίας η κρίση έχει πολλά επιφαινόμενα και είναι αυτά τα οποία γέννησαν και τα ερωτήματα του Γουλιάμου.

Μίκης Θεοδωράκης τελευταία δημόσια εμφάνιση

Μελετώντας τους κεφαλαιοκρατικά προηγμένους λαούς της Δύσης, μέσα στο πνεύμα του μετανεωτερικού ορθολογισμού και την οντολογικά νεοπυθαγόρεια σκέψη του Θεοδωράκη, επιμένει ότι ο πολιτισμός και η ειρήνη ενώνουν τους ανθρώπους και βρίσκονται στο κέντρο της συμπαντικής αρμονίας, η οποία με τη σειρά της συνίσταται από ένα σύνολο συναισθηματικών, διανοητικών και ψυχικών δυνάμεων και εσωτερικού κόσμου. Αυτά είναι και τα στοιχεία της μοναδικότητας που ωθούν τον άνθρωπο στην κοσμική ισορροπία και αρμονία.