Πρώτη είδηση ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη στα διεθνή ΜΜΕ

«Πέθανε ο Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, σύμβολο της διαχρονικής αντίστασης»

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Πρώτη είδηση ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη στα διεθνή ΜΜΕ

Όχι μόνο το Πανελλήνιο αλλά και ολόκληρος ο κόσμος είναι συντετριμμένος από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών από καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στη Χίο. Η καταγωγή του πατέρα του, Γιώργη Θεοδωράκη, Μπιζανομάχου, ήταν από τον Γαλατά Χανίων και της μητέρας του, Ασπασίας Πουλάκη, από τον Τσεσμέ της Μικράς Ασίας. Οι γονείς του συναντήθηκαν στην Μικρά Ασία, λίγο πριν από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Τα παιδικά του χρόνια ο Μίκης Θεοδωράκης τα πέρασε σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επαρχίας όπως τη Μυτιλήνη, τα Γιάννενα, το Αργοστόλι, το Πύργο Ηλείας, τη Πάτρα και κυρίως στην Τρίπολη Αρκαδίας, λόγω των συχνών μεταθέσεων του δημοσίου υπαλλήλου πατέρα του.

Τα διεθνή ΜΜΕ για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

New York Times: «Ο Έλληνας συνθέτης και μαρξιστής αντάρτης Μίκης Θεοδωράκης πέθανε σε ηλικία 96 ετών», τιτλοφορούν το αφιέρωμά τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, σημειώνοντας ότι ο Θεοδωράκης «εξαπέλυσε έναν πόλεμο λέξεων και μουσικής κατά της στρατιωτικής χούντας που απαγόρευσε το έργο του και τον φυλάκισε στην επταετία 1967-1974».

New York Times Μίκης Θεοδωράκης

«Πέθανε ο Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, σύμβολο της διαχρονικής αντίστασης», αναφέρει το γαλλικό δίκτυο France 24 σημειώνοντας ότι ο «διασημότερος από τους Έλληνες συνθέτες συνεργάστηκε με τους κομμουνιστές στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, εξορίστηκε και βασανίστηκε στη Μακρόνησο, διαδήλωσε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ενάντια στα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν οι πιστωτές της Ελλάδας».

France 24 Μίκης Θεοδωράκης

«Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης, διάσημος πολιτικός, πατριώτης και συνθέτης του Ζορμπά», μεταδίδει η La Repubblica κάνοντας λόγο για «μια από τις γνωστότερες προσωπικότητες της Ελλάδας, με τεράστια παραγωγή έργων, ένας επαναστάτης που μιλούσε με τη μουσική του και τα έργα του»

Reppublica Μίκης Θεοδωράκης

Με δάκρυα στα μάτια η Μαργαρίτα Θεοδωράκη - «Να τον αγαπάτε πάντα...»

Δηλώσεις στην κάμερα του Open έκανε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του αγαπημένου της πατέρα, Μίκη Θεοδωράκη, εμφανώς συγκινημένη με τον χαμό του.

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, με δάκρυα στα μάτια αποφάσισε να κάνει μερικές λιτές δηλώσεις και αρκέστηκε να μιλήσει για το πόσο σπουδαίος άνθρωπος ήταν ο μπαμπάς της.

Λίγες ώρες πριν πεθάνει ο Μίκης Θεοδωράκης, η Μαργαρίτα είχε κάνει μία ιδιαίτερα συγκινητική ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, στην οποία έκανε μία ξεχωριστή αφιέρωση στον μπαμπά της.

«Να τον αγαπάτε πάντα τον μπαμπά. Ήταν πολύ καλός άνθρωπος, σπουδαίος άνθρωπος».