Μίκης Θεοδωράκης: Συγκινεί ο λόγος που ο Διονύσης Σαββόπουλος τον χαιρέτισε στρατιωτικά

Ρίγη συγκίνησης

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Μίκης Θεοδωράκης: Συγκινεί ο λόγος που ο Διονύσης Σαββόπουλος τον χαιρέτισε στρατιωτικά

Πριν από λίγες ημέρες ο Διονύσης Σαββόπουλος βρέθηκε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης για να αποχαιρετίσει τον Μίκη Θεοδωράκη. Ωστόσο, ο χαιρετισμός του προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, η εικόνα να χαιρετά στρατιωτικά και στη συνέχεια να σκύβει πάνω από το φέρετρο του, έκανε το γύρο του διαδικτύου μέσω των πρακτορείων.

Συγκεκριμένα τα σωματεία Άσμα, Μέτρον και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών αναφέρουν ότι απηύθυναν κάλεσμα στα μέλη τους για έναν ομαδικό αποχαιρετισμό στον μεγάλο συνθέτη. Όπως σημειώνουν μάλιστα, «αρκετοί από εμάς συγκεντρωθήκαμε στο Σύνταγμα, προχωρήσαμε προς τη Μητρόπολη και δώσαμε τον τελευταίο ασπασμό μαζί. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε από τους πρώτους ο Διονύσης Σαββόπουλος».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται για τον χαιρετισμό, «τυχαίνει να γνωρίζουμε πως πάντα όταν τον έβλεπε τον χαιρετούσε ως «Κάπταιν, μάϊ κάπταιν» κάνοντας τρυφερή αναφορά στην ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών». Έτσι επέλεξε να τον αποχαιρετήσει και στη Μητρόπολη. Αφού αποχαιρετηθήκαμε όλοι, φύγαμε ήσυχα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, όπως άρμοζε άλλωστε στην περίσταση.».

Μάλιστα τα σωματεία στρέφονται ενάντια σε όσα γράφτηκαν, επισημαίνοντας «επειδή είδαμε σήμερα μια άδικη διαστρέβλωση των γεγονότων, θέλουμε να καταθέσουμε αυτή τη μαρτυρία μας. Ένας άνθρωπος που χαιρετάει με συντριβή τον φίλο και δάσκαλό του δεν θα έπρεπε να χρειάζεται υπεράσπιση για οποιονδήποτε λόγο, να όμως που στην συγκεκριμένη περίπτωση τη χρειάζεται. Αυτά-και ας επιστρέψουμε στο μεγάλο γεγονός της απώλειας. Θα μας απασχολεί για καιρό

Ο Αλ Πατσίνο αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη

Δηλώσεις στο Mega έκανε ο κορυφαίος Αλ Πατσίνο, μέσα από τις οποίες θέλησε να αποχαιρετήσει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο τον Μίκη Θεοδωράκη, με τον οποίο είχε συνεργαστεί τη δεκαετία του 70' στην τεράστια επιτυχία «Serpico».

Ο Αλ Πατσίνο μίλησε για την πρώτη φορά που άκουσε τη μουσική της ταινίας και για το πόσο πολύ τον είχε συγκλονίσει ενώ τόνισε πως ο καλλιτέχνης αυτός θα λείψει. Την ίδια στιγμή, σπαρακτικές είναι και οι εικόνες από την κηδεία του.

«Θυμάμαι την πρώτη φορά που άκουσα τη μουσική για το Σέρπικο. Ήταν στο γραφείο του παραγωγού στο Μανχάταν, στον 16ο όροφο που είχαμε θέα τον ορίζοντα, και τότε έπαιξε το σάουντρακ. Θα μας λείψει και θα τον θυμόμαστε.

Όταν άκουσα τη μουσική του εκείνο το βράδυ στην πραγματικότητα είπα "το ‘χει, έχει την ταινία, το ''πιασε… ουάου''!. Αυτή είναι η ανάμνησή μου. Όπως βέβαια και η μουσική για τον Ζορμπά καθώς και για άλλα θέματα ταινιών που έγραψε στην καριέρα του. Τι χάρισμα. Θα μας λείψει και θα τον θυμόμαστε για πάντα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ Πατσίνο.