Εξελίξεις με την διαθήκη του Μίκη Θεοδωράκη

Τι συνέβη με την περιουσία του γνωστού μουσικοσυνθέτη

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Εξελίξεις με την διαθήκη του Μίκη Θεοδωράκη

Πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, ο Μίκης Θεοδωράκης άφησε την τελευταία του πνοή, μετά από καρδιοαναπνευστική ανακοπή που υπέστη, βυθιζόντας σε πένθος ολόκληρη την Ελλάδα.

Μετά τον θάνατο του, όπως είναι αναμενόμενο, έχει ανοίξει το θέμα της διαθήκης και της περιουσίας του. Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα On Time, όπως ορίζει ο νόμος το 75% των δικαιωμάτων από τα έργα του περνάει στα δύο του παιδιά, την Μαργαρίτα και τον Γιώργο και το υπόλοιπο 25% στη σύζυγο του Μυρτώ, σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθήκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε φροντίσει να μοιράσει την ακίνητη περιουσία του στους κληρονόμους του εδώ και αρκετά χρόνια, όχι όμως και τα πνευματικά δικαιώματα. Ο ίδιος μάλιστα φαίνεται πως είχε ορίσει διαχειριστή της περιουσίας του, ενώ η διαθήκη σύμφωνα με το νόμο έχει το περιθώριο να ανοιχτεί μέσα σε έξι μήνες από τον θάνατό του. Δείτε εδώ και τον τάφο του.

Εξελίξεις με την διαθήκη του Μίκη Θεοδωράκη

Οι πρώτες δηλώσεις του εγγονού του μετά την κηδεία

Δηλώσεις στην κάμερα της ΕΡΤ έκανε ο εγγονός του Μίκη Θεοδωράκη, Άγγελος Παπαγγελίδης Θεοδωράκης για πρώτη φορά μετά την κηδεία του αείμνηστου παππού του, με αφορμή τον Ημιμαραθώνιο που διοργανώθηκε στην Αθήνα.

Την πρώτη εκκίνηση του αγώνα των 5 χλμ στο πλαίσιο του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας έδωσε ο εγγονός του Μίκη Θεοδωράκη μαζί με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακαρόφα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ αποφάσισε ομόφωνα ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας εφεξής να είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, απόφαση που αποδέχτηκε και ο Δήμος Αθηναίων

«Από την αρχαία Ελλάδα ο αθλητισμός είχε άμεση σχέση με τον πολιτισμό. Η οικογένεια Θεοδωράκη ευχαριστούμε πολύ τον ΣΕΓΑΣ και τον Δήμο Αθηναίων για την μεγάλη τιμή που έκανε να αφιερώσει τον Ημιμαραθώνιο στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη. Ελπίζουμε ότι στις επόμενες διοργανώσεις θα δοθεί ευκαιρία να αναδειχθεί και το πολιτιστικό πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.