Γιώργος Χρυσοστόμου: «Έγραψα μια επιστολή με καταγγελία αλλά δεν την έστειλα ποτέ στο ΣΕΗ γιατί...»
«Μετά είχα ένα στομάχι για 3 μέρες χάλια, μετά το πέταξα και το έκαψα»
Καλεσμένος στην εκπομπή «DOT» βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (2/10) ο Γιώργος Χρυσοστόμου. Ο γνωστός ηθοποιός μεταξύ άλλων μίλησε για την κακοποιητική συμπεριφορά που είχε δεχτεί στον εργασιακό του χώρο.
Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στην επιστολή που έγραψε αλλά αποφάσισε να μην στείλει στο ΣΕΗ ενώ είχε αποκαλύψει και τους λόγους που τον κράτησαν πίσω από το να αποκαλύψει ότι είχε βιώσει.
Οι δηλώσεις του Γιώργου Χρυσοστόμου
«Εκείνη η περίοδος που έγιναν γνωστές κάποιες συμπεριφορές στο θέατρο, εγώ φοβήθηκα γιατί θυμήθηκα πόσες φορές μου έχουν συμπεριφερθεί εμένα άσχημα και άρχισα να ανακαλώ και να θυμάμαι.
Εγώ δεν κρύβω ότι τότε που γράφανε επιστολές στο ΣΕΗ όλοι, εγώ έγραψα μια επιστολή αλλά δεν την έστειλα. Την κράτησα 3 μέρες στο σπίτι μου αρρώστησα τρομερά πολύ γιατί το έγραψα όλο αυτό που συνέβη.
Μετά είχα ένα στομάχι για 3 μέρες χάλια, μετά το πέταξα αυτό το έκαψα, έκανα την ιεροτελεστία μου και ήταν σα να έγινε, ήταν τρομερά ψυχοφθόρο. Δεν τους έχω συγχωρέσει όλους, αλλά ξέρουν και καταλαβαίνουν ότι εγώ δεν φοβάμαι πια. Αν στην θέση που είμαι τώρα σαν χαρακτήρας και σαν δύναμη που έχω αποκτήσει, αν το δω μπροστά μου δεν θα αντέξω να μην πάρω θέση. Έχει τύχει να γίνει μπροστά μου και να πάρω θέση, με την όλη ευθύνη του μετά».
«Εγώ είμαι θυμωμένος με ορισμένους και έχω πει "ποτέ ξανά"»
Ο Γιώργος Χρυσοστόμου μίλησε στην εφημερίδα ΒΗΜΑ και αναφέρθηκε κυρίως στις καταγγελίες των ηθοποιών για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση.
Ο καταξιωμένος ηθοποιός είπε αρχικά: «Έχουν λίγο θολώσει τα όρια. Αλλά αυτό είναι κάτι που έχουμε κληρονομήσει από παλιά, από ανθρώπους του θεάτρου που δεν ζουν πια. Δεν είναι δικό μας. Συμφωνώ με την πίεση που ασκείται σε έναν ηθοποιό, αρκεί να έχει να κάνει με το έργο.
Έχω υπάρξει σε παράσταση όπου ο σκηνοθέτης, τελείως εκτός έργου, έβαλε είκοσι κοπέλες να γδυθούν νια έναν αυτοσχεδιασμό που δεν είχε σχέση με το έργο και ούτε κρατήθηκε στην παράσταση. Εκείνη την ώρα αντιδράς με έναν περίεργο τρόπο, με χιούμορ κυρίως, για να το ξορκίσεις.
Γιατί βασικά δεν καταλαβαίνεις. Στα πρώτα πέντε χρόνια που έχεις βγει στη δουλειά λες "μάλλον έτσι είναι", αφού δεν παραπονέθηκε κανένας παλιότερος. Παραμυθιάζεσαι. Συμβαίνουν όμως κραυγαλέα πράγματα. Τώρα ξυπνήσατε όλοι; Ναι, γιατί το είχες θάψει μέσα σου με κάποιον τρόπο, σαν ταμπού»
Έπειτα, πρόσθεσε: «Και με αυτό που έκανε η Ζέτα αρχίσαμε να θυμόμαστε. Εγώ είμαι θυμωμένος με ορισμένους και έχω πει "ποτέ ξανά". Μπλέκεται λίγο στην πρόβα το πόσο σε πρεσάρει ένας σκηνοθέτης για να βγάλει το θετικό σου αποτέλεσμα και πόσο για να σε απαξιώσει και να σε κάνει να φοβάσαι.
Και δεν βγάζω την ουρά μου απ' έξω: Με την αξίωση να είμαι κάπου παρών και να παίζω, το βούλωσα... Η ψυχολογική βία είναι πράγματι κάτι το δεδομένο σε όλους τους χώρους τέχνης. Ξέρω χορευτές που έχουν φάει ξύλο. Η πραγματική θέση του ηθοποιού πάνω στη σκηνή είναι με κατεβασμένο το βρακί ακόμα κι αν είναι ντυμένος. Είμαστε τρομερά ευάλωτοι. Τα όρια είναι αραχνοΰφαντα και υποκειμενικά.
Παίζουμε με την ψυχολογία μας και του κοινού. Η επανάληψη μιας πράξης είναι αντικείμενο καταγγελίας. Και πάντα βγαίνει κάτι καλό από κάτι που πονάει» κατέληξε ο Γιώργος Χρυσοστόμου ο οποίος σόκαρε με την τελευταία του δήλωση.