Μαργαρίτα Θεοδωράκη: "Δεν ξέρω αν θα πάω το Σάββατο στο μνημόσυνο του πατέρα μου"

"Είμαι πάρα πολύ θυμωμένη γιατί δεν κατάφερα να τον κλάψω"

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Μαργαρίτα Θεοδωράκη:

Στην παρουσίαση του βιβλίου της με τίτλο «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού» βρέθηκε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη. Η κόρη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, λίγο μετά την απόφαση για τον Νίκο Κουρή που φέρεται να είναι γιος του, μίλησε στο αναγνωστικό κοινό της Αλεξανδρούπολης για τον πατέρα της και μεταξύ άλλων ανέφερε πως πιθανόν να μην παρευρεθεί στο μνημόσυνο του πατέρα της το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, καθώς δεν έχει οικονομική δυνατότητα να πάει.

Οι δηλώσεις της Μαργαρίτας Θεοδωράκη

«Το βιβλίο έχει να κάνει με τη δική μου την ψυχή, με την δικιά μου την καρδιά με το πώς τον αγαπούσα, πώς αγαπούσα τους γονείς μου – είναι πολύ ‘μεγάλος’ ο πατέρας μου, όμως δεν είναι αυτό. Είναι το πώς ζει ένα παιδάκι δίπλα σε έναν τόσο ‘μεγάλο’ και τόσο καλό και τόσο σπουδαίο και τόσο βασανισμένο. Μη μου λες… Χατζιδάκις, Ελύτης, Σεφέρης, Μίκης Θεοδωράκης τους ξέρουμε. Δεν είναι αυτό, το βιβλίο μου. Το βιβλίο μου είμαι εγώ μπροστά σ’ αυτούς.

Είναι μία υπόθεση ολονών σας γιατί είναι ο Μίκης Θεοδωράκης αλλά δεν είναι δικιά μου υπόθεση ο θάνατος του. Δυστυχώς. Αυτό είναι πολύ πικρό. Και το λέω εδώ σε σας εδώ πρώτη φορά. Το ξέρουν οι δικοί μου. Είμαι πάρα πολύ θυμωμένη γιατί δεν κατάφερα να κλάψω τον πατέρα μου και να είναι δικός μου ο πατέρας, δικός μου ο τάφος του, να τον σκουπίσω, να του βάλω λουλουδάκια, να του ανάψω ένα καντήλι. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Είναι άλλοι. Υπάρχουνε πολλοί άλλοι που ασχολούνται με το Μίκη Θεοδωράκη. Ε, τι να πω; Είναι λυπηρό.

Δεν μπορώ να πάω στον τάφο του. Και δεν ξέρω αν θα πάω το Σάββατο στο μνημόσυνο. Δεν νομίζω ότι θα πάω. Πώς θα πάω; Δεν έχω οικονομική δυνατότητα να πάω. Εν πάση περιπτώσει θέλω να πω ότι δεν έχω καταλάβει πώς πεθαίνει ένας πατέρας. Το κατάλαβα μόλις τον είδα το πρωί που πέθανε. Εκεί το κατάλαβα μέχρι που τον πήρανε στο ψυγείο στο Α νεκροταφείο και έζησα όλο αυτό το δράμα που ζει κάθε κόρη και κάθε γιος. Μετά, τον πήρανε, αρχίσαν τα δικαστήρια και σαν να είναι κάτι ξένο».

Μαργαρίτα Θεοδωράκη για τον Μίκη

«Η Μαργαρίτα με είχε συστήσει ως Μίκη Θεοδωράκη!»

Στην κάμερα της εκπομπής Καλύτερα Δε Γίνεται μίλησε το μεσημέρι της Κυριακής (3/10) ο Νίκος Κουρής. Ο ίδιος, που φέρεται πως είναι γιος του Μίκη Θεοδωράκη, αναφέρθηκε στην προσωρινή διαταγή να μη χρησιμοποιεί το επώνυμο “Θεοδωράκης”.

«Όσο ζούσε ο Μίκης και με είχε υπό την προστασία του, δεν αντιμετώπιζα τέτοιες καταστάσεις. Δεν τιμούν κανέναν! Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε προβλέψει ό,τι έγινε με την ταφή του, το ήξερε. Μου το είχε πει.

Η απόφαση έχει μία επιφύλαξη όσον αφορά στο άλλο θέμα, όμως δεν μου απαγορεύει να χρησιμοποιώ το επίθετο Θεοδωράκης. Νομίζω ότι θα γίνει το δικαστήριο, γιατί αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά τώρα- πιστεύοντας ότι θα λάμψει η αλήθεια με ένα τεστ DNA.

Εγώ κρατούσα πάντα χαμηλούς τόνους με την καλλιτεχνική μου δραστηριότητα, δεν με ενδιέφερε το σκάνδαλο ποτέ, ούτε αυτού του είδους η δημοσιότητα που ζούμε τώρα. Ό,τι έκανα, το έκανα με τη συναίνεση του Μίκη και γι’ αυτό ποτέ δεν αντέδρασε όσο ζούσε.

Όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο της Μαργαρίτας Θεοδωράκη και θέλησα να τη βοηθήσω προβάλλοντάς το από το Mikis Radio με σύστησε στην κ. Άννα Φόνσου ως Νίκο Θεοδωράκη. Κάναμε μία πολύ ωραία αρχή την οποία απέρριψε στη συνέχεια η Μαργαρίτα.

Με τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη ερχόμασταν σε επαφή αλλά δεν είχαμε ιδιαίτερη σχέση και δε με ενδιέφερε να έχω ιδιαίτερη σχέση. Αυτό που ήθελα, τη σχέση με τον Μίκη την είχα.

Είχα πάει στα Χανιά και του είχα φέρει ένα κρητικό μαχαίρι που έγραφε μία μαντινάδα με τη λέξη πατέρας. Μόλις του το χάρισα, μου είπε ότι είμαι φοβερός κι εγώ του είπα τότε πως με αυτό θα τα βάζει με τον χάρο και να μείνει κοντά μας γιατί τον χρειαζόμαστε».