Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Θλίψη στο μνημόσυνο του Μίκη Θεοδωράκη - Πότε ανοίγει η διαθήκη του μουσικοσυνθέτη;

Η γυναίκα που «κρατά» τα μυστικά του μεγάλου καλλιτέχνη

Θλίψη στο μνημόσυνο του Μίκη Θεοδωράκη - Πότε ανοίγει η διαθήκη του μουσικοσυνθέτη;
News 09.10.2021 11:57
Από Ελένη Ζουγανέλη

Στο Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου στο Γαλατά τελείται σήμερα 9/10 το μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσία της κόρης του Μαργαρίτας και του γιου του Γιώργου, οι οποίοι βρέθηκαν στην Κρήτη με τις οικογένειες τους.

Η κόρη του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη μπορεί να είχε δηλώσει πως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει στο μνημόσυνο, ωστόσο τελικά βρέθηκε στον Γαλατά. «Δεν μπορώ να πάω στον τάφο του. Και δεν ξέρω εάν θα πάω το Σάββατο στο μνημόσυνο. Δεν νομίζω ότι θα πάω. Πώς θα πάω; Δεν έχω οικονομική δυνατότητα να πάω», είχε πει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει το Creta24, τη διοργάνωση της τελετής έχει αναλάβει ο δήμος Χανίων ο οποίος έχει γνωστοποιήσει ότι η οικία Γιάννη και Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά θα είναι επισκέψιμη το σαββατοκύριακο, από τις 10.00 έως τις 14:00 και έχει ετοιμάσει ένα μικρό κέρασμα.

μνημόσυνο του Μίκη Θεοδωράκη

Πότε ανοίγει η κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη;

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε και τα παιδιά του Μίκη Θεοδωράκη, περιμένουν το άνοιγμα της διαθήκης του, την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου - δείτε τι θα συμβεί με τον "άγνωστο" γιο του. Μια διαθήκη που σύμφωνα με τον Νίκο Νικόλιζα στην Espresso, κανείς δεν γνωρίζει τι αναφέρει μέσα σε αυτή, πλην ενός προσώπου «κλειδί»: της πιστής οικονόμου του, Ρένας Παρμενίδου.

Ο μουσικοσυνθέτης ήξερε τι ήθελε να γραφτεί στη διαθήκη που ο ίδιος συνέταξε, τη βαρύτητα των γραφομένων του, αλλά κυρίως τον ένοιαζε η υστεροφημία του. Όμως, κανείς δεν γνωρίζει -ούτε καν τα παιδιά του- πότε συντάχθηκε.

«Η Μαργαρίτα με είχε συστήσει ως Μίκη Θεοδωράκη!»

Στην κάμερα της εκπομπής Καλύτερα Δε Γίνεται μίλησε το μεσημέρι της Κυριακής (3/10) ο Νίκος Κουρής. Ο ίδιος, που φέρεται πως είναι γιος του Μίκη Θεοδωράκη, αναφέρθηκε στην προσωρινή διαταγή να μη χρησιμοποιεί το επώνυμο “Θεοδωράκης”.

«Όσο ζούσε ο Μίκης και με είχε υπό την προστασία του, δεν αντιμετώπιζα τέτοιες καταστάσεις. Δεν τιμούν κανέναν! Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε προβλέψει ό,τι έγινε με την ταφή του, το ήξερε. Μου το είχε πει.

Η απόφαση έχει μία επιφύλαξη όσον αφορά στο άλλο θέμα, όμως δεν μου απαγορεύει να χρησιμοποιώ το επίθετο Θεοδωράκης. Νομίζω ότι θα γίνει το δικαστήριο, γιατί αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά τώρα- πιστεύοντας ότι θα λάμψει η αλήθεια με ένα τεστ DNA.

Εγώ κρατούσα πάντα χαμηλούς τόνους με την καλλιτεχνική μου δραστηριότητα, δεν με ενδιέφερε το σκάνδαλο ποτέ, ούτε αυτού του είδους η δημοσιότητα που ζούμε τώρα. Ό,τι έκανα, το έκανα με τη συναίνεση του Μίκη και γι’ αυτό ποτέ δεν αντέδρασε όσο ζούσε.

Όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο της Μαργαρίτας Θεοδωράκη και θέλησα να τη βοηθήσω προβάλλοντάς το από το Mikis Radio με σύστησε στην κ. Άννα Φόνσου ως Νίκο Θεοδωράκη. Κάναμε μία πολύ ωραία αρχή την οποία απέρριψε στη συνέχεια η Μαργαρίτα.

Με τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη ερχόμασταν σε επαφή αλλά δεν είχαμε ιδιαίτερη σχέση και δε με ενδιέφερε να έχω ιδιαίτερη σχέση. Αυτό που ήθελα, τη σχέση με τον Μίκη την είχα.

Είχα πάει στα Χανιά και του είχα φέρει ένα κρητικό μαχαίρι που έγραφε μία μαντινάδα με τη λέξη πατέρας. Μόλις του το χάρισα, μου είπε ότι είμαι φοβερός κι εγώ του είπα τότε πως με αυτό θα τα βάζει με τον χάρο και να μείνει κοντά μας γιατί τον χρειαζόμαστε».

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: "Δεν ξέρω αν θα πάω το Σάββατο στο μνημόσυνο του πατέρα μου"

Νίκος Κουρής: «Η Μαργαρίτα με είχε συστήσει ως Μίκη Θεοδωράκη!»

Share