Χαμός στο Happy Day με τον Πετρούνια και την δήλωση για το Metoo - «Αν αμφισβητεί όλα τα περιστατικά...»

Έντονες αντιδράσεις από την Τσιμτσιλή και τους συνεργάτες της

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Χαμός στο Happy Day με τον Πετρούνια και την δήλωση για το Metoo - «Αν αμφισβητεί όλα τα περιστατικά...»

Ένας μικρός χαμός επικράτησε στο πλατό του Happy Day, όταν προβλήθηκαν μερικές δηλώσεις του Λευτέρη Πετρούνια στις οποίες μεταξύ άλλων μίλησε και για το ελληνικό κίνημα metoo. Στην εκπομπή αναγκάστηκαν να παίξουν αμοντάριστο το απόσπασμα με σκοπό να δουν να έφταιγε το μοντάζ που έγινε.

«Ο πρωταθλητισμός είναι ένας σκληρός κλάδος, από εκεί και πέρα εάν υπήρξαν… εάν υπήρξαν, γιατί δεν είμαι σίγουρος δεν έχω δει κάτι, μεμονωμένα περιστατικά, λυπάμαι πολύ. Όμως δεν έχω δει κάποιον αθλητή που βρίσκεται στην επιφάνεια και έχει – σε εισαγωγικά – τα φώτα πάνω του ή μάλλον έχει καταφέρει τους στόχους του να τους υλοποιήσει να έχει κάποιο τέτοιο παράπονο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο χρυσός ολυμπιονίκης που πρόσφατα πέρασε ένα πρόβλημα με την υγεία του.

Η αντίδραση του Happy Day στην δήλωση του Πετρούνια

«Μπήκαμε στη διαδικασία να δούμε ξανά αυτή τη δήλωση, γιατί δεν καταλάβαμε τι ακριβώς θέλει να πει. Γιατί αν αμφισβητεί όλα τα περιστατικά είναι σαν να αμφισβητεί ένα ολόκληρο κίνημα που ξεκίνησε και δεν νομίζω να το κάνει αυτό ο Λευτέρης. Γιατί είναι ένας άνθρωπος που δεν ξέρει τι γίνεται σε όλους τους χώρους.

Από την άλλη είναι σαν να λέει ότι εάν κάποιος επιτύχει τους στόχους του και εκπληρώσει το όνειρό του, εγώ δεν ξέρω κάποιον που τα κατάφερε και το έχει δηλώσει, άρα αυτοί που μιλάνε για κακοποιήσεις έχουν κάποιο απωθημένο; Για το ότι δεν τα κατάφεραν; Δεν θέλω να τον παρεξηγήσω ότι βάζει όλους τους αθλητές συλλήβδην στην ίδια κατηγορία. Δεν μπορείς να ξέρεις τι γίνεται σε όλους τους χώρους… Μήπως μιλάει για τον χώρο της ρυθμικής;

Άρα κάποιος που προχωρά σε καταγγελία, είναι επειδή δεν τα κατάφερε και έχει απωθημένα, κατά τη γνώμη του; Ας μείνουμε ότι εστιάζει στο δικό του χώρο. Αυτή η δήλωση μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους, αν την ερμηνεύσουμε με κάποιους από αυτούς είναι πολύ άκυρη και αμφισβητούμε ένα ολόκληρο κίνημα και τη δύναμη που βρήκαν κάποιες γυναίκες να μιλήσουν για την κακοποίηση τους» σχολίασε η Σταματίνα Τσιμτσιλή.

Τι είναι το κίνημα metoo

Το Κίνημα Me Too, ή αλλιώς #MeToo, μαζί με όλες τις παρόμοιες εκδοχές του ανά την υφήλιο, είναι ανεξάρτητο κοινωνικό κίνημα ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και τη σεξουαλική παρενόχληση αλλά και την κακοποίηση - βία και παρενόχληση οποιασδήποτε μορφής (λ.χ. λεκτική, ψυχολογική-ψυχική, σωματική, εκφοβισμός εργασιακός ή μη) σε ανήλικους και ενήλικες, που δρα κυρίως μέσω της προτροπής δημοσιοποίησης περιστατικών στα κοινωνικά δίκτυα.

Η Αμερικανίδα ακτιβίστρια Ταράνα Μπερκ ξεκίνησε το κίνημα Me Too το 2006. Η Μπερκ άρχισε να χρησιμοποιεί το "Me Too" για να βοηθήσει άλλες, επίσης Αφροαμερικανικής καταγωγής γυναίκες, ιδίως έφηβες, με δραματικές εμπειρίες βιασμού, σωματικής και λεκτικής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και κατάχρησης εξουσίας, ώστε να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να διαμαρτυρηθούν δημόσια. Η ίδια η Μπερκ είχε υπάρξει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης κατ' επανάληψη.
Η έκφραση αυτή, που σημαίνει στα ελληνικά, «κι εγώ επίσης», έγινε τελικά το σύμβολο του Κινήματος. Προήλθε από τα λόγια της Μπερκ, τα οποία ήταν τα μόνα που μπόρεσε να ψελλίσει σ' ένα νεαρό κορίτσι, 12χρονο, που της αποκάλυψε ότι είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Με τη δημοσιοποίηση περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης από τον κινηματογραφικό παραγωγό Χάρβι Γουάνστιν, τον Οκτώβριο του 2017, η Αλίσα Μιλάνο έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter: «Εάν όλες οι γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή βία γράψουν στο status #Me too, ίσως δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος».