Φώφη Γεννηματά: Πότε και που θα γίνει η κηδεία της

Όλες οι λεπτομέρειες

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Φώφη Γεννηματά: Πότε και που θα γίνει η κηδεία της

Θρήνος επικρατεί από το πρωί της Δευτέρας 25/10, με την ανακοίνωση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, πως η Φώφη Γεννηματά έχασε τη μάχη με τη ζωή, έπειτα από 2 εβδομάδες νοσηλείας με ειλεό.

Η πολιτικός που έχει δώσει και στο παρελθόν σκληρή μάχη με τον καρκίνο, έπεσε σε κόμμα και στη συνέχεια έφυγε από τη ζωή, αφού η κηδεία της είχε επιδεινωθεί.

Πότε θα γίνει η κηδεία της Φώφης Γεννηματά

Όπως έγινε μόλις γνωστό, μέσα από τα γραφεία του ΚΙΝΑΛ, η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (27/10) το πρωί στο Α Νεκροταφείο Αθηνών, με φίλους, συγγενείς και συνεργάτες να την οδηγούν στην τελευταία της κατοικία.

Φώφη Γεννηματά πέθανε

Ο σύζυγος και τα τρία παιδιά - Το βιογραφικό της γυναίκας που πάλεψε σκληρά με τον καρκίνο

Πίσω της εκτός από μια μεγάλη πορεία στο χώρο της πολιτικής, άφησε και την οικογένεια της. Είχε παντρευτεί δύο φορές και έχει αποκτήσει τρία παιδιά. Πρώτος σύζυγος της σε ηλικία 22 ετών, ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας, - η εταιρεία του οποίου το 1994 ανέλαβε από την Κτηματολόγιο Α.Ε. να υλοποιήσει το για πρώτη φορά συντασσόμενο ελληνικό κτηματολόγιο - και απέκτησαν μαζί μία κόρη. Ο δεύτερος σύζυγός της είναι ο Ανδρέας Τσούνης τον οποίο παντρεύτηκε το 2003. Είναι οδοντίατρος και μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν γιό.

Φώφη Γεννηματά σύζυγος

Η πορεία της Φώφης Γεννηματά στο ΠΑΣΟΚ

Από το 2020 που έγινε υπερνομάχψης Αθηνών - Πειραιώς, χάραξε μια σημαντική πορεία στην πολιτική. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ωστόσο εξελέγη το 2015, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στις 30 Αυγούστου 2015, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, συμμετείχε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που σχηματίστηκε από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), την Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) και πλαισιώθηκε από διάφορες Κινήσεις Πολιτών στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Τον Ιούλιο του 2017 η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους. Το καλοκαίρι του 2017, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι, αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στη δημιουργία του κόμματος.

Στις 12 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, μεταξύ εννέα υποψηφίων. Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, διεξήχθη και δεύτερος γύρος μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Νικητής αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, με 56,75% των ψήφων.

Στις 28 Νοεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το όνομα του Κινήματος Αλλαγής Στις 2 Δεκεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, αποτελούμενο από τους Σταύρο Θεοδωράκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιώργο Παπανδρέου και την ίδια.

Η μάχη με τον καρκίνο και η μαστεκτομή

Η Φώφη Γεννηματά έχει περάσει αρκετά δύσκολα στην οικογένεια της, καθώς έχασε τους γονείς της σε σύντομο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα με 7 μήνες διαφορά. Η μητέρα της μάλιστα, "έφυγε" από καρκίνο στον μαστό.

Ήταν Ιούνιος του 2008 όταν η ίδια διαγνώσθηκε με καρκίνο στα 43 της χρόνια. Εκανε τακτικές εξετάσεις λόγω κληρονομικού ιστορικού οι οποίες έδειξαν καρκίνο στον δεξιό μαστό και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα. Ότι η μικρή σου κόρη μπορεί να μην θυμάται καν πώς είσαι. Να μην θυμάται τη μορφή σου, τη φωνή σου, το χάδι σου. Τουλάχιστον εγώ με την αδερφή μου ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας. Προλάβαμε να ζήσουμε έστω αυτό το σύντομο διάστημα μαζί τους. Με έπιανε τρόμος στη λογική ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό. Όλα έγιναν αστραπιαία. Ήταν Σάββατο όταν το διαπίστωσα. Τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα. Νόσησε και η αδερφή μου αλλά ευτυχώς είναι και εκείνη καλά σήμερα», είχε εξομολογηθεί στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη.

Η δύσκολη περίοδος μέχρι να αποκτήσει παιδιά

Φώφη Γεννηματά παιδιά

Ήταν 22 χρονών όταν έμαθε από τους γιατρούς ότι έχει πολύ λίγες πιθανότητες να αποκτήσει παιδιά, ωστόσο με πίστη και δύναμη κατάφερε να γίνει μαμά:

«Ήμουν μόλις 22 ετών όταν μου το είπαν. Δεν έγινε εύκολα. Προσπαθούσα δέκα χρόνια να μείνω έγκυος. Με πολλές αποτυχίες και αναποδιές. Αλλά πάντα στη ζωή αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Σήμερα έχω τρία παιδιά και χαίρομαι που ήρθαν έτσι τα πράγματα. Δυστυχώς, οι γονείς μου δεν πρόλαβαν να τα γνωρίσουν. Έφυγαν και με αυτόν τον καημό. Όλη αυτή τη δεκαετία που αγωνιζόμουν, ταυτόχρονα τρέχαμε με τη μητέρα μου στα νοσοκομεία. Όταν μου ανακοίνωσαν ότι είμαι έγκυος ένιωσα ότι ξαναζώ από την αρχή».