«Αντίο μαμά» - "Ράγισαν" καρδιές οι επικήδειοι των παιδιών της Φώφης Γεννηματά

Σπαρακτικές στιγμές

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
«Αντίο μαμά» -

Τα τρία παιδιά της Φώφης Γεννηματά, Γιώργος, Κατερίνα και Αιμιλία, εκφώνησαν με τη σειρά τους, επικήδειους για την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, το μεσημέρι της Τετάρτης (27/10) στην Μητρόπολη, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

Το "παρών" στην εξόδιο ακολουθία έδωσε όλος ο πολιτικός κόσμος, ενώ συγκλονιστική ήταν η άφιξη της Ντόρας Μπακογιάννη μαζί με τα παιδιά της.

«Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχε όρια. Έγινες έτσι, υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους. Μας μίλαγες με ειλικρίνια και τρυφερότητα. Ήσασταν μαζί μέχρι την τελευταία στιγμή. Όπως έλεγε η οικογένεια για εσένα ήταν όλη σου η ζωή. Είμαι σίγουρος πώς θα μας φιλάς με το χαμόγελο που μας σημάδεψε», είπε μεταξύ άλλων ο γιος της.

«Μου κρατούσες το χέρι κι εγώ έλεγα από μέσα. Αντίο μαμά σε αγαπάμε πολύ και πάντα», είπε με τη σειρά της η Κατερίνα.

«Πριν φύγεις μου είπες “1,2,3 πάμε” και μου έδωσες τα χέρια για να σηκωθείς. Ήσουν μαχήτρια, δεν λύγισες, δεν παρέδωσες τα όπλα. Το χέρι χτυπούσε στο τραπέζι και γινόταν πάντα αυτό που έπρεπε να γίνει. Η αγκαλιά σου ήταν ζεστή, τρυφερή και ασπίδα δυνατή. Το χαμόγελό σου, το χάδι σου, το family που έλεγες όταν έμπαινες σπίτι», είπε στο τέλος η Αιμιλία.

Οι επικήδειοι των παιδιών της Φώφης Γεννηματά

Ο επικήδειος της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

«Αποχαιρετώντας σήμερα την Φώφη Γεννηματά, δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα πολιτικό που διακρινόταν για το δημοκρατικό της ήθος, την εντιμότητα και την αποτελεσματικότητά της. Δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα που αντιμετώπισε την σκληρή ασθένεια με σθένος και ειλικρίνεια.

Αποχαιρετάμε ένα πρότυπο αισιοδοξίας και διακριτικότητας, έναν άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια που διέκρινε και διαφύλασσε τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, γνωρίζοντας, ωστόσο, πότε το ατομικό βίωμα αξίζει να κοινοποιηθεί για να στηρίξει και άλλους με την αλήθεια του. Το πάθος με το οποίο η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε τη βελτίωση των δημόσιων δομών υγείας είναι η πρακτική έκφραση αυτής της στάσης ζωής.

Η πάνδημη θλίψη για το πρόωρο τέλος της φανερώνει πόσο αυτή η στάση ενέπνεε και καθοδηγούσε. Άμεση στην επαφή της με τους πολίτες, ανθρώπινη, μαχητική και αξιοπρεπής, μετριοπαθής και συναινετική, διατήρησε την πίστη της στη ζωή ως την ύστατη ώρα.

Δεν κατέθεσε τα όπλα, δεν αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή, προσπάθησε, και κατάφερε, να συνδυάσει τον προσωπικό της αγώνα με τις μικρές και μεγάλες μάχες στον πολιτικό στίβο. Να πολεμήσει τον φόβο, την αποθάρρυνση, την παραίτηση. Και να δικαιώσει, με τη μέγιστη συνέπεια, τους πολλαπλούς ρόλους που με τόση δύναμη είχε επωμισθεί. Αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγος, πολιτικός. Και αξιαγάπητη σύντροφος, συνάδελφος, φίλη.

Ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μίλησε θαρραλέα για τα στερεότυπα που τις καθηλώνουν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Είχε κατανοήσει σε βάθος ότι οι δυνάμεις που συντηρούν τις έμφυλες ανισότητες είναι πολλαπλές, συνδεδεμένες, αλληλεξαρτώμενες. Δεν προσήλθε στην πολιτική στη βάση της αντιπαλότητας, αλλά της συνεργασίας και του διαλόγου. Δεν ήταν πάντα εύκολο. Όμως η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να υπερβεί διχαστικές αντιλήψεις, καταδικάζοντάς τες όποτε τις έβλεπε να αναδύονται, πάντοτε με προσήνεια και αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό κατέκτησε τον σεβασμό στο κόμμα της, στη Βουλή, στην κοινωνία», είπε μεταξύ άλλων η ΠτΔ.