Φαίη Ξυλά για κίνημα #metoo: «Όταν κάποιος είναι επικίνδυνος, ακυρώνει οτιδήποτε καλό έχει κάνει»

«Έθεσα τα όριά μου και αντιστάθηκα»

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Φαίη Ξυλά για κίνημα #metoo: «Όταν κάποιος είναι επικίνδυνος, ακυρώνει οτιδήποτε καλό έχει κάνει»

Καλεσμένη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «The 2night show» βρέθηκε η Φαίη Ξυλά. Η γνωστή ηθοποιός μεταξύ άλλων θέλησε να διηγηθεί μια ιστορία για το πως από το Λονδίνο κάνοντας σπουδές Ναυτιλιακών κατέληξε στην Ελλάδα να κάνει αυτό που αγαπάει.

Από την άλλη αναφέρθηκε στο κίνημα #metoo το οποίο συνεχίζει να απασχολεί ιδιαίτερα. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό την βλέπουμε στη σειρά του STAR «Έρωτας με διαφορά».

Οι δηλώσεις της Φαίης Ξυλά

«Πήγα στο Λονδίνο να σπουδάσω ναυτιλιακά, αλλά ο μπαμπάς μου ήξερε ότι θα γυρίσω και θα δώσω εξετάσεις για το θέατρο. Στο πανεπιστήμιο δεν γράφτηκα καν, έμεινα έξι μήνες και τους τέσσερις ταξίδευα.

Πήγα πολύ Ισπανία και Ιταλία. Όταν τελείωσαν “Τα μυστικά της Εδέμ”, επειδή δούλευα 3 χρόνια χωρίς ρεπό, έκανα ένα τρίμηνο ταξίδι με τον πρώην σύζυγό μου. Πήγαμε Ρωσία και Αμερική».

«Θα καθαρίσει το τοπίο, είμαι πολύ υπέρ και έχω απεριόριστο θαυμασμό σε όλα τα θύματα που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν. Θεωρώ ότι θα είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα από εδώ και πέρα και πιστεύω ότι κάποιοι θα κολώσουν.

Εγώ δεν έχω δεχτεί ποτέ σεξουαλική παρενόχληση. Μιλάμε για κακή συμπεριφορά κατ’ εξακολούθηση. Στο Εθνικό η σχολή ήταν αυστηρή, αλλά είναι άλλο από το να προσβάλει κάποιος ή να χειροδικεί. Σε εμένα δεν έχει συμβεί το δεύτερο γιατί μάλλον έθεσα τα όριά μου και αντιστάθηκα.

Τόλμησα να αντισταθώ και ούτε αυτό είναι εύκολο. Έχω βρεθεί και από τις δύο πλευρές. Όταν κάποιος είναι επικίνδυνος για τους γύρω του και το μέγεθος του κακού είναι τόσο μεγάλο, ακυρώνει οτιδήποτε καλό έχει κάνει.

Ο συνδυασμός αλαζονείας, χαμηλής αυτοεκτίμησης και η κατάχρηση εξουσίας τους κάνει να νιώθουν μικροί Θεοί, ότι δεν θα τιμωρηθούν ό,τι και να κάνουν.

Έχει τύχη να συνεργαστώ με κάποιους από αυτούς και να έχω καλή συνεργασία μαζί τους, αλλά ακόμα και αυτό συνέβη χειριστικά. Τα νέα παιδιά δεν πρέπει να ανέχονται κακοποιητικές συμπεριφορές. Προσωπικά δεν τις έχω ανεχτεί ποτέ, με μεγάλο κόστος».

Ποια είναι η Φαίη Ξυλά

Μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Αποφοίτησε από το Εθνικό Θέατρο το 1999, συμμετέχοντας από τότε σε παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Θεάτρου Τέχνης, Εθνικού Θεάτρου και άλλες.

Ξεκίνησε την καριέρα της στην τηλεόραση το 2002, παίζοντας στη σειρά του Mega Channel «Φεύγα». Το 2003 παίζει στη σειρά «Όνειρο ήταν» και δύο χρόνια αργότερα (2005) στην «Επαφή» και στη σειρά «Μου λείπεις». Τις χρονιές 2006 και 2007 παίζει σε 4 επεισόδια της σειράς «Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα». Ένα χρόνο αργότερα, το 2008, παίζει και στη σειρά του ΑΝΤ1 «Γιούγκερμαν».

Η αναγνωρισιμότητα από το τηλεοπτικό κοινό ήρθε μέσα από το σίριαλ «Τα μυστικά της Εδέμ» όπου ερμήνευσε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το 2014 πρωταγωνίστησε στην κωμική σειρά του ANT1 «Καλές δουλειές» μαζί με τον Πέτρο Φιλιππίδη.

Έχει παίξει και σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες. Το 2003 έπαιξε στην ταινία "Λου και Λένα" και το 2005 στους "Λουκουμάδες με μέλι". Το 2006 έπαιξε στην ταινία "Πεθαίνοντας στην Αθήνα" και το 2007 στις "Γυναικείες συνομωσίες". Το 2008 ενσάρκωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία "Γαμήλιο πάρτυ" και το 2009 πρωταγωνίστησε στην ταινία "Όλα θα πάνε καλά".