«Ο Λευτέρης Βογιατζής ήταν αρκετά αυταρχικός»

« Εγώ αυτή την ένταση δε μπορούσα να τη διαχειριστώ»

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
«Ο Λευτέρης Βογιατζής ήταν αρκετά αυταρχικός»

Στην κάμερα της εκπομπής «Πάμε Δανάη» παραχώρησε συνέντευξη ο Μελέτης Ηλίας. Ο γνωστός ηθοποιός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε μια δύσκολη συνεργασία που είχε στο παρελθόν και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ενώ πριν από λίγο καιρό είχε αποκαλύψει ένα περιστατικό με την υγεία του.

Ο Μελέτης Ηλίας θέλησε να αποκαλύψει πως στα πρώτα του βήματα ως ηθοποιός, την περίοδο που έκανε πέντε μήνες πρόβες με τον Λευτέρη Βογιατζή, αποφάσισε τελικά να αποχωρήσει από τον θίασο καθώς η αυταρχικότητα του σκηνοθέτη δεν τον άφηνε να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε.

Οι δηλώσεις του Ηλία Μελέτη

Βρέθηκα σε πρόβες πολύμηνες. Έκανα περίπου πέντε μήνες πρόβες με τον συγκεκριμένο άνθρωπο που πλέον δε βρίσκεται στη ζωή και φτάσαμε σε ένα σημείο που εγώ δεν μπορούσα να λειτουργήσω με τον τρόπο που εκείνος δίδασκε τους ρόλους. Ήταν μια κοινή απόφαση και δική μου και εκείνου να φύγω από την παράσταση.

Ήταν ένας top σκηνοθέτης, μιλάμε για τον Λευτέρη Βογιατζή. Είναι ένας άνθρωπος που στον χώρο του θεάτρου είναι πολύ ψηλά, με περγαμηνές και οι παραστάσεις του ήταν σταθμός κάθε χρόνο για το ελληνικό θέατρο. Εγώ τότε ήμουν 22χρονών, μόλις είχα τελειώσει τη σχολή.

Δε μπορούσα να έχω τον αμυντικό μηχανισμό για να μπορώ να ανταπεξέλθω στον τρόπο διαδικασίας προς την παράσταση γιατί ο τρόπος λειτουργίας του ήταν αρκετά αυταρχικός και δεν είχα τον μηχανισμό ως νέο παιδί χωρίς άμυνες και με ανασφάλειες να το αντιμετωπίσω αυτό.

Αυτό το έβλεπε πάνω στη σκηνή. Εγώ αυτή την ένταση δε μπορούσα να τη διαχειριστώ και κάποια στιγμή ήρθε και μου είπε, “τι θα γίνει, δε λειτουργείς”, και του είπα ότι όντως δε λειτουργώ. Έτσι αποφασίσαμε να το αφήσουμε”.

Λίγα λόγια για τον Λευτέρη Βογιατζή

Ο Λευτέρης Βογιατζής γεννήθηκε στην Καλλιθέα, στις 12 Οκτωβρίου 1944. Ήταν αδερφός του σημαντικού λυρικού τραγουδιστή Σταμάτη Βογιατζή. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε για δύο χρόνια το Reinhard Seminar στη Βιέννη και τελείωσε τη σχολή Κ. Μιχαηλίδη στην Αθήνα. Για αρκετά χρόνια δίδαξε στην ιδιωτική εκπαίδευση ως καθηγητής Αγγλικών. Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1973. Ακολούθησαν συνεργασίες με τον Σπύρο Ευαγγελάτο, και αργότερα με την Έλλη Λαμπέτη. Τα χρόνια αυτά, έπαιξε πολλούς ρόλους του κλασικού κυρίως ρεπερτορίου.

Το 1981 ίδρυσε την Εταιρία Θεάτρου «Η ΣΚΗΝΗ» με τον Βασίλη Παπαβασιλέιου, τη Σμαράγδα Σμυρναίου, την Άννα Κοκκίνου το Δημήτρη Καταλειφό και τον Τάσο Μπαντή, και μετά την αποχώρησή τους το 1988, τη «νέα ΣΚΗΝΗ».

Σκηνοθέτησε και έπαιξε σε πολλές παραστάσεις, ενώ το 1989 ιδρύει το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος με τον Σπύρο Σακκά, τον φιλόλογο Γ. Λεντάκη και τον ζωγράφο Αλέκο Λεβίδη. Στην αρχή της ενασχόλησής του με το αρχαίο ελληνικό δράμα σκηνοθέτησε την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε μετάφραση του ποιητή Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ακολούθησαν επιτυχημένες παραστάσεις, όπως τα «Με δύναμη από την Κηφισιά», ο «Μισάνθρωπος», «Ελένη», «Η νύχτα της Κουκουβάγιας», οι «Πέρσες», «Τέφρα και σκιά», «Καθαροί, πια» και άλλες μεγάλες θεατρικές επιτυχίες με κύκνειο άσμα του τον «Αμφιτρύωνα» του Μολιέρου στο Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, τον Αύγουστο του 2012.

Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε σχεδόν αποκλειστικά στις ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον οποίο τον συνέδεε μεγάλη φιλία. Ήταν μία από τις βασικές φωνές στην εκπομπή Εδώ Λιλιπούπολη στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.