Εριέττα Μανούρη για κίνημα #metoo: «Έφαγα γερό σοκ όταν μίλησα για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκα»

«Δεν περίμενα ότι θα πάρει την έκταση που πήρε»

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Εριέττα Μανούρη για κίνημα #metoo: «Έφαγα γερό σοκ όταν μίλησα για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκα»

Το Σάββατο 4/12 η Εριέττα Μανούρη βρέθηκε στην εκπομπή «DOT» όπου παραχώρησε συνέντευξη και μίλησε μεταξύ άλλων για το κίνημα #metoo όπου απασχολεί ιδιαίτερα αλλά και για τον αγαπημένο της σύντροφο, Αναστάση Ροϊλό.

Οι δηλώσεις της Εριέττας Μανούρη

«Έφαγα γερό σοκ όταν μίλησα για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκα γιατί δεν περίμενα ότι θα πάρει την έκταση που πήρε. Δεν το είπα για προβολή το είπα γιατί μπορεί ο οποιοσδήποτε να πάρει θάρρος και να μιλήσει κι ο ίδιος. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να βιάζει την ψυχή και το μυαλό σου».

Και συνέχισε :«Όταν γίνεται κάτι τέτοιο, πρέπει να βρίσκεις το σθένος και να μιλάς είτε στον άνθρωπο αυτό και να πεις “φτάνει” ή σε κάποιον άλλο».

«Είναι ωραίο να είμαστε δύο καλλιτέχνες μαζί. Ξαφνικά, όμως, χάνεις την προσωπική σου ταυτότητα, είσαι ο κύριος της κυρίας και η κυρία του κυρίου, που είναι τόσο λάθος, για εμάς είναι πληγωτικό.

Είμαστε διαφορετικές προσωπικότητες. Το ότι τυχαίνει ότι είμαστε μαζί δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω. Φοβάσαι να κάνεις μία κοινή εμφάνιση γιατί ακούγεται το όνομά σου πάντα με του άλλου».

Η αποκάλυψη για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε επί σκηνής

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε η Εριέττα Μανούρη στο περιοδικό 7 Μέρες TV, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην σεξουαλική παρενόχληση που είχε δεχθεί πριν από λίγο καιρό επί σκηνής από έναν συνάδελφό της.

Με αφορμή την έντονη συζήτηση που γίνεται τους τελευταίους μήνες για το κίνημα #MeToo, η αγαπημένη ηθοποιός, την οποία απολαύσαμε και από τον ρόλο της στις Άγριες Μέλισσες, μοιράστηκε τη δική της ιστορία και περιέγραψε πώς ακριβώς ένιωσε.

Τους τελευταίους μήνες μάς απασχόλησε αρκετά το κίνημα του ελληνικού #MeToo. Έχεις δηλώσει ότι έχεις δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση επί σκηνής, κατά τη διάρκεια παράστασης. Πως επηρέασε αυτό το γεγονός τη ζωή σου;

Ευτυχώς στη δική μου περίπτωση δεν μιλάμε για κάτι τόσο επώδυνο που να με σημάδεψε με κάποιον τρόπο. Έχουμε ακούσει ιστορίες γυναικών και αντρών αρκετά τραυματικές και πολύ άσχημες. Εγώ μέσα από αυτήν την εμπειρία βγήκα πιο δυνατή, γιατί έμαθα πως να διαχειρίζομαι κάποια άτομα και συγκεκριμένες καταστάσεις εντός ή εκτός χώρου. Ο λόγος που το μοιράστηκα ήταν για να βοηθήσω έστω και έναν άνθρωπο που του έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο.

Είχες τη δύναμη να αντιμετωπίσεις αυτόν τον άνθρωπο κατά πρόσωπο;

Ναι, γιατί αυτό το πράγμα σε τρώει μέσα σου βαθιά και μόνο τοξικό μπορεί να είναι. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις τη δύναμη να πεις «τέλος» με ό,τι επιπτώσεις θα έχει αυτό.

Εριέττα Μανούρη σεξουαλική παρενόχληση

Έχει βιώσει επίσης ένα διάστημα κρίσεων πανικού. Πως τις ξεπέρασες; Βρήκες μόνη σου τη δύναμη να αφήσεις αυτό το κομμάτι πίσω;

Δεν τις ξεπέρασα ποτέ πραγματικά. Ακόμα και τώρα, δεν παθαίνω ακριβώς κρίσεις πανικού, αλλά είμαι ένας άνθρωπος που πελαγώνει πολύ εύκολα. Έχω όμως μάθει να το αντιμετωπίζω πια. Είναι πολύ συνειδητό σε εμένα ότι τώρα μου συμβαίνει αυτό. Μιλάω στην Εριέττα, λέω «θα περάσει» και έπειτα νιώθω ότι μπορώ να διαχειριστώ την οποιαδήποτε κατάσταση. Το δουλεύω με τα χρόνια. Δεν ξύπνησα ένα πρωί και πέρασαν όλα.